sobota, 07 lipca 2018

Saatkazgrillowanymbakaanem0

Idealna letnia sałatka, czas grillowania w pełni więc wystarczy tylko bakłażan wrzucić na ruszt, dodać świeże warzywa z jajkiem i już prawie mamy gotową sałatkę. U mnie świetnie sprawdza się do tego patelnia grillowa, idealna do grillowania warzyw w zaciszu domowym.

 

Sałatka z  grillowanym bakłażanem.

Składniki na sałatkę z grillowanym bakłażanem:

  • 2 bakłażany
  • 3 średnie pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 2 małe czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  •  6 jajek ugotowanych na twardo
  • mały słoiczek ulubionego majonezu
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie sałatki z grillowanym bakłażanem.

Bakłażany dokładnie myjemy osuszamy, kroimy w plastry, posypujemy je z każdej strony solą i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach osuszamy plastry bakłażana i grillujemy je na patelni grillowej.  Grillowane bakłażany odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory kroimy w kostkę i wyciskamy z nich sok. Ogórek kroimy w grubą kostkę. Cebulę zaś kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ostygnięte bakłażany kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do miski i dodajemy pokrojone w grubą kostkę jajka. Na końcu dodajemy majonez i  doprawiamy solą oraz pieprzem.  Sałatkę wkładamy do lodówki na godzinkę. Smacznego !!!

 Saatkazgrillowanymbakaanem1

Saatkazgrillowanymbakaanem2

Saatkazgrillowanymbakaanem3

Saatkazgrillowanymbakaanem4

Saatkazgrillowanymbakaanem5

Saatkazgrillowanymbakaanem7

Saatkazgrillowanymbakaanem6

Saatkazgrillowanymbakaanem8

piątek, 06 lipca 2018

bawarskasaatkazkiebasikalarepk0

Ta popularna niemiecka potrawa łączy w sobie pikantny smak kiełbasy z chrupiącą kalarepką i delikatnym słodkim pomidorem. Przez dodanie do niej delikatnego musztardowego sosu, otrzymamy pyszną mieszankę smaków i konsystencji.

 

Bawarska sałatka z kiełbasą i kalarepką

Składniki na bawarską sałatkę z kiełbasą i kalarepką:

  • 10 dag pokrojonej w plastry kiełbasy krakowskiej, podsuszanej
  • 1 kalarepka
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Przygotowanie bawarskiej sałatki z kiełbasą i kalarepką.

Kalarepkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę kroimy w ćwiartki. Pomidora kroimy w grube plastry, które kroimy w ćwiartki. Tak przygotowaną kiełbasę łączymy z pomidorem i kalarepką. Całość przekładamy na podłużny talerz. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy do niego musztardę, ocet balsamiczny i szczyptę soli. Składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość  posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego !!!

bawarskasaatkazkiebasikalarepk1

 bawarskasaatkazkiebasikalarepk2

bawarskasaatkazkiebasikalarepk3

bawarskasaatkazkiebasikalarepk4

bawarskasaatkazkiebasikalarepk5

bawarskasaatkazkiebasikalarepk6

bawarskasaatkazkiebasikalarepk7

bawarskasaatkazkiebasikalarepk8

bawarskasaatkazkiebasikalarepk9

czwartek, 05 lipca 2018

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie0

Mięciutka cukinia nadziewana soczystym mięsem z kurczaka w kremowym, lekko pikantnym sosie. Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a swym wyglądem i smakiem zachwyci każdego.

 

Cukinia nadziewana kurczakiem w kremowym sosie

Składniki na cukinię nadziewana kurczakiem w kremowym sosie:

  • 2 średnie cukinie lub 3 małe
  • 2 ugotowane w bulionie piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie serka śmietankowego o smaku czosnkowym
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 15 dag sera żółtego gouda
  • sól

 

Przygotowanie cukinii nadziewanej kurczakiem w kremowym sosie.

Cukinie kroimy wzdłuż na pół i łyżka usuwamy ze środka miąższ z pestkami. Wydrążone dołki z cukinii delikatnie solimy.  Serek, majonez i ketchup wkładamy do miski. Przy użyciu miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu. Mięso rozdrabniamy za pomocą widelca. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, odkładamy 1/4 tartego sera na posypkę, a resztę dodajemy do rozdrobnionego kurczaka, razem z przygotowanym wcześniej sosem. Składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię. Nafaszerowaną cukinię obsypujemy tartym serem. Cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około30 - 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości cukinii. Po upieczeniu powinna być miękka. Podajemy na gorąco polaną ulubionym sosem. Smacznego !!!

 Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie1

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie2

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie3

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie4

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie5

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie6

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie7

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie8

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie9

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie10

Cukinianadziewanakurczakiemwkremowymsosie11

 

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria