czwartek, 22 grudnia 2016

Piernikstaropolskizczekolad0

Piernika piekłyśmy i przekładałyśmy z Julką w sobotę, ale dopiero dziś znalazłam chwilkę na umieszczenie wpisu. To taki eksperyment, bo ja swojego standardowo przełożyłam powidłem przepis znajdziecie tutaj, ale że Julcia nie lubi to swojego w mniejszej wersji przełożyła nutellą. Zobaczymy w Boże narodzenie jak będę kiedy go rozkroimy, bo mój piernik ładnie mięknie, a jej z czekolada troszkę wolniej.

 

Piernik staropolski z czekoladą

Składniki na piernik staropolski z czekoladą:

  • Trochę ciasta na piernik staropolski, który trzeba było nastawić kilka tygodni wcześniej, a przepis na niego znajdziecie tutaj
  • Mały słoiczek czekolady

 

Przygotowanie piernika staropolskiego z czekoladą

Ciasto wałkujemy na trzy mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty. Rozwałkowane ciasto pieczemy na jednej bardzo dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200"C przez około 15 minut. Tak aby nam się ładnie zarumieniły. Upieczone odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Pierniki przekładamy czekoladą i szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka dni, aby namiękł. Smacznego !!!

 Piernikstaropolskizczekolad11

Piernikstaropolskizczekolad2

Piernikstaropolskizczekolad3

Piernikstaropolskizczekolad4

Piernikstaropolskizczekolad5

 Piernikstaropolskizczekolad61

Piernikstaropolskizczekolad71

Piernikstaropolskizczekolad81

 

Piernikstaropolskizczekolad101

Piernikstaropolskizczekolad91

Piernikstaropolskizczekolad112

Piernikstaropolskizczekolad121

Piernikstaropolskizczekolad131

Piernikstaropolskizczekolad14

Piernikstaropolskizczekolad17

Piernikstaropolskizczekolad15

Piernikstaropolskizczekolad16

 Piernikstaropolskizczekolad181

Piernikstaropolskizczekolad191

Piernikstaropolskizczekolad201

 

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

poniedziałek, 19 grudnia 2016

PrzekskiHalio0

W atmosferze przedświątecznych przygotowań nie zapominajmy o zdrowych przekąskach, które doskonale wzbogacą i uzupełnią nasz świąteczny stół. Ja dziś proponuję wam bakalie i pocorn do mikrofalówki firmy Helio.

Kto z nas nie lubi sobie pochrupać pysznych bakali lub delikatnego popcornu, kiedy spotykamy się z rodziną lub znajomymi. Przynajmniej tak jest u mnie w domu, pomimo tego że stół ugina się od świątecznych smakołyków, to każdy z chęcią sięga po chrupiące przekąski, nie może ich u nas zabraknąć. U mnie w tym roku będą to bakali i popcorn firmy Helio.

 PrzekskiHalio12

PrzekskiHalio1

 Helio dla zdrowia i urody dla Ciebie i Twoich bliskich.

 

PrzekskiHalio21

 

Jagody goji firmy Helio to małe, czerwone, suszone jak rodzynki jagody o lekkim słodkim smaku, które pozostawiają w ustach specyficzny posmak, zachęcający do ponownego sięgnięcia po jeszcze jedną.  Doskonałe na zdrową przekąskę.

PrzekskiHalio3

PrzekskiHalio10

 

Bananowe chipsy z firmy Helio to idealna przekąska, a także wspaniały dodatek do wielu wypieków, deserów. Ja najchętniej widziałabym je w czekoladowych muffinach. Bardzo chrupiące, nie można się im oprzeć.

PrzekskiHalio5

PrzekskiHalio8

Mieszanka studencka firmy Helio to mieszanka rodzynek z przeróżnymi orzechami takimi jak: migdały, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca i orzechy laskowe.

PrzekskiHalio4

PrzekskiHalio7

Migdały firmy Helio  najszlachetniejsze spośród orzechów. Bardzo chrupiące, posiadające wiele wartości odżywczych. Jeśli chcesz być zdrowy i zachować urodę na dłużej spożywaj codziennie garść migdałów.

PrzekskiHalio6

PrzekskiHalio9

Popcorn do mikrofalówki firmy Helio to doskonała i zdrowa przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, nie tylko do chrupania podczas seansów filmowych.

 PrzekskiHalio131

PrzekskiHalio11

 

Zapraszam również na stronę internetową firmy Helio do zapoznania się z ich szeroką gamą różnych produktów:

http://www.helio.pl/

 

piątek, 16 grudnia 2016

PierogizkapustigrzybamiII0

Tym razem zrobiłam pierogi z mrożonymi leśnymi grzybami, zamiast suszonych czy pieczarek. Są  o wiele lepsze w smaku niż te z suszonych grzybów. Pierogi te nadają się również do podania z barszczem. Pierogi oczywiście mrożę, będą jak znalazł na wigilię.

 

Pierogi z kapustą i grzybami II

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami II:

Farsz:

  • Woreczek mrożonych leśnych grzybów
  • 1 mały por
  • 2 garście kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • masło do polania pierogów
  • Ciasto na pierogi z przepisu który znajdziecie tutaj

 

Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami.

Grzyby gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy. Pora kroimy w paski i podsmażamy na oliwie. Do pora dodajemy ugotowane grzyby. Mieszamy i dodajemy poszatkowana kapustę. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie i wyparuje nadmiar wody. Przestudzone grzyby z kapustą wrzucamy do robota i siekamy na impulsywnych obrotach. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprze. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minuty od zagotowania. Odcedzamy i polewamy roztopionym masłem. Smacznego !!! 

 

PierogizkapustigrzybamiII1

PierogizkapustigrzybamiII2

PierogizkapustigrzybamiII3

PierogizkapustigrzybamiII4

PierogizkapustigrzybamiII5

PierogizkapustigrzybamiII6

PierogizkapustigrzybamiII7

PierogizkapustigrzybamiII8

PierogizkapustigrzybamiII9

PierogizkapustigrzybamiII10

PierogizkapustigrzybamiII11

PierogizkapustigrzybamiII121

PierogizkapustigrzybamiII131

PierogizkapustigrzybamiII151

PierogizkapustigrzybamiII141

 

11:29, bryssska , wigilia
Link Komentarze (6) »
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html