środa, 04 lipca 2018

Francuskieplackizcukinii0

Te pyszne złote smażone placki robione są z tartych cukinii doprawionych ziołami i serem. Są bardzo proste i smaczne, a do tego maja przepiękny zielony kolor i są super odmianą dla smażonych placków z ziemniaków.

 

Francuskie placki z cukinii

Składniki na francuskie placki z cukinii:

  • 800 g cukinii (u mnie 3 małe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 50 g mąki pszennej do panierowania
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie francuskich placków z cukinii.

Cukinie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Startą odciskamy z soku. Do odciśniętej cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bułkę tartą, starty na drobnych oczkach żółty ser, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy  natkę pietruszki, tymianek i doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki (jak mielone) i obtaczamy je w mące. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, ale nie na zbyt mocnym ogniu. Smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Podajemy na gorąco z ulubionym sosem i lekką sałatką. Smacznego !!!

Francuskieplackizcukinii1

                              

Francuskieplackizcukinii3

Francuskieplackizcukinii4

Francuskieplackizcukinii5

Francuskieplackizcukinii6

Francuskieplackizcukinii7

Francuskieplackizcukinii8

Francuskieplackizcukinii9

Francuskieplackizcukinii10

Francuskieplackizcukinii11

wtorek, 03 lipca 2018

puszystysernikztrzechskadnikw0

Tylko trzy składniki wchodzą w skład przepisu na ten przepyszny, bardzo puszysty i lekki serniczek. Bardzo szybki i prosty, w smaku idealny, sam rozpływa się w ustach. Ciasto idealne kiedy goście za drzwiami. U nas nie zdążyło ostygnąć.

 

Puszysty sernik z trzech składników

Składniki na puszysty sernik z trzech składników:

  • 135 g serka mascarpone lub serka śmietankowego naturalnego
  • 130 g białej czekolady
  • 3 duże jajka

 

Przygotowanie sernika z trzech składników.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną, ale płynną czekoladę miksujemy z serkiem. Do zmiksowanego sera dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek (ja najpierw dodałam połowę piany, wymieszałam dokładnie łyżką, a następnie dodałam drugą połowę i również dokładnie wymieszałam ją z reszta masy). Tak przygotowaną masę wylewamy na wysmarowane masłem naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 15x28 cm). Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C i pieczemy przez 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przynajmniej na 15 minut, żeby nie straciło na puszystości. Ciasto kroimy po całkowitym wystygnięciu, ale myśmy nie czekali i zjedli prawie całe jeszcze ciepłe. Smacznego !!!

puszystysernikztrzechskadnikw1

puszystysernikztrzechskadnikw2

puszystysernikztrzechskadnikw3

puszystysernikztrzechskadnikw4

puszystysernikztrzechskadnikw5

puszystysernikztrzechskadnikw6

puszystysernikztrzechskadnikw7

puszystysernikztrzechskadnikw8

puszystysernikztrzechskadnikw10

puszystysernikztrzechskadnikw9

poniedziałek, 02 lipca 2018

Saatkazgotowanymkurczakiemisosemcurry0

Delikatna gotowana pierś z kurczaka, połączona z chrupiącym selerem naciowym i kukurydzą, a wszystko dopełnia słodko pikantny sos curry. Sałatka bardzo prosta, szybka, w smaku przepyszna.

 

Sałatka z gotowanym kurczakiem i sosem curry

Składniki na sałatkę z gotowanym kurczakiem i sosem curry:

  • 2 gotowane piersi z kurczaka (u mnie gotowane w bulionie)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki średnio ostrej przyprawy curry

 

Przygotowanie sałatki z gotowanym kurczakiem i sosem curry.

Seler dokładnie płuczemy, osuszamy i siekamy na drobne kawałeczki. Kukurydzę odcedzamy. Gotowane piersi z kurczaka rozdrabniamy widelcem. Majonez z ketchupem wrzucamy do miseczki i dodajemy curry. Dokładnie mieszamy i wylewamy sos do warzyw z mięsem. Sałatkę łączymy z sosem i schładzamy. Smacznego !!!

 Saatkazgotowanymkurczakiemisosemcurry1

Saatkazgotowanymkurczakiemisosemcurry2

Saatkazgotowanymkurczakiemisosemcurry3

Saatkazgotowanymkurczakiemisosemcurry4

                              

Saatkazgotowanymkurczakiemisosemcurry6

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria