piątek, 29 czerwca 2018

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem0

Dziś zapraszam was na lekkie i przepyszne ciasto kruche z czarnymi porzeczkami i budyniem. Ciasto w smaku rewelacyjne, słodka masa budyniowa idealnie uzupełnia się z kwaskowatymi porzeczkami i kruchym ciastem. Polecam gorąco na ten nadchodzący weekend.

 

Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem

Składniki na kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i budyniem:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Warstwa porzeczkowa

  • 50 dag porzeczek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru

 

Przygotowanie kruchego ciasta z czarnymi porzeczkami i budyniem.

Do miski wrzucamy mąkę, masło, jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulkę, owijamy folia i schładzamy w lodówce około 30 minut. W między czasie oczyszczamy porzeczki z szypułek. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jeną część wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 25x28cm), a drugą dalej schładzamy. Ciastem wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do oczyszczonych porzeczek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na ciasto. Gotujemy budyń czyli 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, w trzeciej rozpuszczamy budynie i dolewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby budyń się nie przypalił. Gorącym budyniem zalewamy owoce. Wyrównujemy. Na budyń trzemy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem1

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem2

                              

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem4

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem5

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem6

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem7

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem8

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem9

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem10

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem11

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem12

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem14

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem13

Krucheciastozczarnymiporzeczkamiibudyniem15

czwartek, 28 czerwca 2018

Bbwmietanienajprostszy0

Sezon na bób w trakcie, więc dziś polecam wam przepis z mego dzieciństwa na bób zasmażany w śmietanie. Dla mnie najlepszy i najprostszy. Uwielbiany przez nas zielony i mięciutki oblany pyszną śmietaną.

 

Bób w śmietanie - najprostszy

Składniki na Bób w śmietanie - najprostszy:

  • 40-50 dag świeżego bobu
  • 1 mały kubeczek śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie bobu w śmietanie - najprostszego.

Bób płuczemy pod bieżącą woda. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Lekko przestudzony bób obieramy ze skórki. Śmietanę podgrzewamy na patelni od razu doprawiając pieprzem i solą. Do smażącej się śmietany dodajemy obrany bób. Lekko mieszamy i zasmażamy razem ze śmietaną około 2 minuty. Gorący bób przekładamy na talerz i obsypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego !!!

Bbwmietanienajprostszy1

Bbwmietanienajprostszy2

Bbwmietanienajprostszy3

Bbwmietanienajprostszy4

Bbwmietanienajprostszy5

Bbwmietanienajprostszy6

Bbwmietanienajprostszy7

Bbwmietanienajprostszy8

 

środa, 27 czerwca 2018

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink0

Uwielbiam zupy z młodych warzyw, są one najlepsze. Dziś padło na zupkę jarzynową z warzyw z mojego ogródka na skrzydełkach z dodatkiem buraczków z botwiną. Zupa wyszła przepyszna, a warzywa idealnie chrupią na zębie. Gorąco polecam.

 

Jarzynowa z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką

Składniki na jarzynową z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką:

  • 5 skrzydełek drobiowych
  • pęczek botwiny z buraczkami
  • pęczek młodej marchwi
  • pęczek młodej pietruszki z nacią
  • 3-4 szalotki (może być 1 młoda cebula)
  • 2-3 ząbki czosnku (u mnie mała główka młodego)
  • kilka młodych ziemniaków
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu

 

Przygotowanie jarzynowej z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką.

Do garnka wlewamy około 2,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej wody wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki skrzydełka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas oczyszczając je z szumowin. W miedzy czasie obieramy buraki i kroimy je w grubą kostkę. Ziemniaki nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki, jak są małe to na połówki lub zostawiamy w całości. Marchew płuczemy i kroimy w plastry. Szalotki kroimy w grubą kostkę lub w piórka. Pietruszkę również płuczemy i kroimy w plastry razem z łodygami bez naci.  Czosnek obieramy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotujących się skrzydełek razem z zielem angielski i liśćmi laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną botwinkę, cukier, ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.  Zupę zdejmujemy z ognia,dodajemy do niej poszatkowany koper z nacią pietruszki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.  Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

 Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink1

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink2

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink3

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink4

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink5

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink6

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink7

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink9

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink8

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria