zdrowa kuchnia

niedziela, 24 kwietnia 2016

Nadziewana_papryka_0

 

Fantastycznie wyglądające, a do tego jeszcze smaczne nadziewane czerwone papryki. Papryki te nadziane są pysznym ryżowo-grzybowym farszem z delikatnym posmakiem imbiru i sosu sojowego.  Rozkosz dla podniebienia.

 

Nadziewane papryki.

Składniki na nadziewane papryki:

  • 4 duże lub 6 małych czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 25 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g długoziarnistego ryżu
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie nadziewanej papryki.

Przy każdej papryce odkrawamy wieczka jak na pierwszym zdjęciu poniżej. Z każdej uciętej papryki wykrawamy gniazda nasienne. Puste papryki wraz z wieczkami wkładamy do wysokiej miski i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty, następnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W garnku roztapiamy masło, do niego wrzucamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrany i starty imbir oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko podsmażamy cały czas mieszając do momentu lekkiego zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i wszystko razem smażymy jakieś 2 minuty. Następnie do garnka dodajemy bulion, pokrojone w plasterki pieczarki oraz przecier pomidorowy. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu jakieś 13-15 minut cały czas mieszając lub do momentu aż ryż zmięknie. Na końcu gotowania dodajemy sos sojowy oraz całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym ryżem z pieczarkami nadziewamy papryki. Nadziane papryki układamy w żaroodpornym naczyniu. Każdą paprykę przykrywamy wieczkiem, które smarujemy oliwą. Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190-200'C przez około 30 minut lub do momentu aż papryki będą miękkie. Tak upieczone papryki wykładamy na talerz i podajemy najlepiej ze świeżym chrypiącym pieczywem.

 

835d

836d1

                                                

                                                

839d

                                                

                                                

842d

                                                  843d

                                                 

845d

                                                 

834d1

                                                   847d

 

 

 

                                                 

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 06 lutego 2014

Nadziewanymakaronconchiglioni0

Nadziewany makaron conchiglioni to wspaniała przekąska, bardzo szybka i łatwa w zrobieniu. Ładnie wygląda na stole, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi przy lampce wina. Tak nadziany makaron równie pysznie smakuje w niedzielne leniwy poranek, bo wszystko można przygotować wieczorem, a rano tylko się zajadać.

 

Nadziewany makaron conchiglioni.

Składniki na nadziewany makaron conchiglioni:

  • 25 dag makaronu conchiglioni
  • 10 dag sera feta
  • 1 mała czerwona papryka
  • jeden ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona mała cebula
  • kilka listków bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka czarnych oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 mała rzymska podłużna sałata

 

Przygotowanie nadziewanego makaronu conchiglioni.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą na sitku. Ogórka, pomidora, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i dodajemy rozkruszony ser feta, poszatkowane w plasterki oliwki zielone i czarne, oraz poszatkowane liście bazylii. Dodajemy również oliwę z oliwek, troszkę soli i dużo pieprzu. Pamiętajcie że ser feta jest słony. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Sałatkę szatkujemy i układamy na dużym talerzu. Ostudzony makaron nadziewamy przygotowaną sałatką. Tak nadziany makaron conchiglioni wkładamy na około godzinę do lodówki. Smacznego !!!

 

406c

407c

408c

409c

410c

411c

412c

413c

414c

415c

416c

417c

418c

419c

420c

piątek, 19 lipca 2013

Letniasaatkaztuczykiem0

Uwielbiam sałatki zwłaszcza, że można je zrobić dosłownie z wszystkiego co nam wpadnie akurat w ręką. Tę letnią sałatkę z tuńczykiem podpatrzyłam w magazynie dodawanego w supermarkecie Asda. Sałatka prosta, bardzo smaczna i idealna na te upały, które od dwóch tygodni u nas panują.

 

Letni sałatka z tuńczykiem.

Składniki na letnią sałatkę z tuńczykiem:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 6 jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego

 

Sos:

  • 6 dużych łyżek oliwy
  • 2 duże łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie letniej sałatki z tuńczykiem.

Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, studzimy w zimnej wodzie i obieramy z łupek. Fasolkę szparagową oczyszczamy, kroimy na pół, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i studzimy. Do miski wrzucamy tuńczyka uprzednio odcedzonego z nadmiaru oleju. Do tuńczyka dodajemy: pokrojoną w piórka cebulę, odcedzony groszek konserwowy, pokrojone w ósemki jajka, ostudzoną fasolę szparagową oraz pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki na sos w rzucamy do blendera. Dokładnie miksujemy. Gotowym sosem oblewamy uprzednio przygotowane warzywa z tuńczykiem. Całą zawartość miski dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na talerz. Smacznego !!!

790b

788b

789b

793b

791b

792b

794b

795b

796b

798b

799b

800b

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html