zdrowa kuchnia

wtorek, 17 lipca 2018

Szybkiewytrawneszaszyki0

Szybka przekąska, która rewelacyjnie prezentuje się na stole i na pewno zachwyci zarówno domowników jak i waszych znajomych.

 

Szybkie wytrawne szaszłyki

Składniki na szybkie wytrawne szaszłyki:

  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 pomidor
  • kilka małych ogórków gruntowych
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • długie drewniane patyki do szaszłyków
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie szybkich wytrawnych szaszłyków.

Ser mozzarella kroimy w grubą kostkę i obsypujemy go bazylią. Pomidora kroimy w ćwiartki i oczyszczamy go z gniazd nasiennych. Oczyszczonego kroimy w grubą kostkę. Ogórki kroimy na mniejsze kawałki.  Na patyczek do szaszłyków nabijamy najpierw kawałek pomidora, potem ser mozzarella, następnie oliwkę, a na końcu kawałek ogórka, powtarzamy cały schemat jeszcze raz na tym samym patyczku. Tak przygotowanego szaszłyka układamy na talerzu. Robimy tak aż do wyczerpania składników. Podajemy udekorowane oliwkami. Smacznego !!!

 Szybkiewytrawneszaszyki1

Szybkiewytrawneszaszyki2

Szybkiewytrawneszaszyki3

Szybkiewytrawneszaszyki4

Szybkiewytrawneszaszyki5

Szybkiewytrawneszaszyki6

 

niedziela, 24 kwietnia 2016

Nadziewana_papryka_0

 

Fantastycznie wyglądające, a do tego jeszcze smaczne nadziewane czerwone papryki. Papryki te nadziane są pysznym ryżowo-grzybowym farszem z delikatnym posmakiem imbiru i sosu sojowego.  Rozkosz dla podniebienia.

 

Nadziewane papryki.

Składniki na nadziewane papryki:

  • 4 duże lub 6 małych czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 25 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g długoziarnistego ryżu
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie nadziewanej papryki.

Przy każdej papryce odkrawamy wieczka jak na pierwszym zdjęciu poniżej. Z każdej uciętej papryki wykrawamy gniazda nasienne. Puste papryki wraz z wieczkami wkładamy do wysokiej miski i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty, następnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W garnku roztapiamy masło, do niego wrzucamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrany i starty imbir oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko podsmażamy cały czas mieszając do momentu lekkiego zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i wszystko razem smażymy jakieś 2 minuty. Następnie do garnka dodajemy bulion, pokrojone w plasterki pieczarki oraz przecier pomidorowy. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu jakieś 13-15 minut cały czas mieszając lub do momentu aż ryż zmięknie. Na końcu gotowania dodajemy sos sojowy oraz całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym ryżem z pieczarkami nadziewamy papryki. Nadziane papryki układamy w żaroodpornym naczyniu. Każdą paprykę przykrywamy wieczkiem, które smarujemy oliwą. Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190-200'C przez około 30 minut lub do momentu aż papryki będą miękkie. Tak upieczone papryki wykładamy na talerz i podajemy najlepiej ze świeżym chrypiącym pieczywem.

 

835d

836d1

                                                

                                                

839d

                                                

                                                

842d

                                                  843d

                                                 

845d

                                                 

834d1

                                                   847d

 

 

 

                                                 

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 06 lutego 2014

Nadziewanymakaronconchiglioni0

Nadziewany makaron conchiglioni to wspaniała przekąska, bardzo szybka i łatwa w zrobieniu. Ładnie wygląda na stole, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi przy lampce wina. Tak nadziany makaron równie pysznie smakuje w niedzielne leniwy poranek, bo wszystko można przygotować wieczorem, a rano tylko się zajadać.

 

Nadziewany makaron conchiglioni.

Składniki na nadziewany makaron conchiglioni:

  • 25 dag makaronu conchiglioni
  • 10 dag sera feta
  • 1 mała czerwona papryka
  • jeden ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona mała cebula
  • kilka listków bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka czarnych oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 mała rzymska podłużna sałata

 

Przygotowanie nadziewanego makaronu conchiglioni.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą na sitku. Ogórka, pomidora, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i dodajemy rozkruszony ser feta, poszatkowane w plasterki oliwki zielone i czarne, oraz poszatkowane liście bazylii. Dodajemy również oliwę z oliwek, troszkę soli i dużo pieprzu. Pamiętajcie że ser feta jest słony. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Sałatkę szatkujemy i układamy na dużym talerzu. Ostudzony makaron nadziewamy przygotowaną sałatką. Tak nadziany makaron conchiglioni wkładamy na około godzinę do lodówki. Smacznego !!!

 

406c

407c

408c

409c

410c

411c

412c

413c

414c

415c

416c

417c

418c

419c

420c

 
1 , 2
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria