dla dzieci

środa, 28 stycznia 2015

Ziemniaczane_suflety_0

To moje pierwsze suflety jakie zrobiłam w życiu i nawet mi się udały. Suflety z wierzchu złociste i chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. Pyszności, idealne dla dzieci.

 

Ziemniaczane suflety.

Składniki na ziemniaczane suflety:

  • 30 g masła
  • 100 g sera żółtego cheddar, może być gouda lub salami
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki
  • 6 łyżek mleka
  • pieprz i sól

 

Przygotowanie ziemniaczanych sufletów.

4 kokilki smarujemy dokładnie masłem. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy.  Ziemniaki ugniatamy praską. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy starty ser, żółtka, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy lekko mleko z masłem, do momentu rozpuszczenia się masła.  Ciepłe mleko przelewamy do ziemniaków. Wszystko ze sobą mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie łączymy je z pozostałą masą. Ziemniaczana masę przekładamy do kokilek i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 220'C. Suflety pieczemy przez około 15-17 minut, aż staną się puchate i złociste. Suflety zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

 

62d

63d

64d

65d

66d

67d

68d

69d

70d

71d

72d

 

73d1

74d

75d

76d

 

 

czwartek, 01 sierpnia 2013

Megaczekoladowebabeczki0

Jak moja mała księżniczka coś piecze to niestety mamusia musi stać z boku i tylko spoglądać na poczynania swej pociechy. I tak jest za każdym razem, bo moja Julcia pomimo tego że ma 5 lat to zawsze wszystko chce robić sama i zawsze wszytko najlepiej wie. Nic dziwnego charakterek po mamusi ma, a że charaktery takie same to prawie nigdy nie możemy dojść do porozumienia, bo każda chce robić po swojemu. Ale babeczki Julia robiła sama, zresztą bardzo prosty przepis, ja tylko pomogłam w pieczeniu. Jeśli ktoś lubi nutelle na pewno będzie zachwycony.

 

Mega czekoladowe babeczki.

Składniki na mega czekoladowe babeczki:

  • 1 kubek czekolady nutella
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka

 

Przygotowanie mega czekoladowych babeczek,

 Czekoladę , mąkę oraz jajka wrzucamy do miski. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto po łyżce przelewamy do foremek na muffiny  wyłożonych specjalnymi papilotkami ( u nas samodzielnie zrobione z papieru do pieczenia). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego !!!

810b

811b

812b

813b

814b

815b

816b

817b

818b

819b

820b

 821b

822b

823b

824b

825b

826b

827b

829b

830b

831b

832b

833b

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html