wigilia

piątek, 16 grudnia 2016

PierogizkapustigrzybamiII0

Tym razem zrobiłam pierogi z mrożonymi leśnymi grzybami, zamiast suszonych czy pieczarek. Są  o wiele lepsze w smaku niż te z suszonych grzybów. Pierogi te nadają się również do podania z barszczem. Pierogi oczywiście mrożę, będą jak znalazł na wigilię.

 

Pierogi z kapustą i grzybami II

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami II:

Farsz:

  • Woreczek mrożonych leśnych grzybów
  • 1 mały por
  • 2 garście kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • masło do polania pierogów
  • Ciasto na pierogi z przepisu który znajdziecie tutaj

 

Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami.

Grzyby gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy. Pora kroimy w paski i podsmażamy na oliwie. Do pora dodajemy ugotowane grzyby. Mieszamy i dodajemy poszatkowana kapustę. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie i wyparuje nadmiar wody. Przestudzone grzyby z kapustą wrzucamy do robota i siekamy na impulsywnych obrotach. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprze. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minuty od zagotowania. Odcedzamy i polewamy roztopionym masłem. Smacznego !!! 

 

PierogizkapustigrzybamiII1

PierogizkapustigrzybamiII2

PierogizkapustigrzybamiII3

PierogizkapustigrzybamiII4

PierogizkapustigrzybamiII5

PierogizkapustigrzybamiII6

PierogizkapustigrzybamiII7

PierogizkapustigrzybamiII8

PierogizkapustigrzybamiII9

PierogizkapustigrzybamiII10

PierogizkapustigrzybamiII11

PierogizkapustigrzybamiII121

PierogizkapustigrzybamiII131

PierogizkapustigrzybamiII151

PierogizkapustigrzybamiII141

 

11:29, bryssska , wigilia
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 12 grudnia 2016

A oto kilka moich propozycji na wigilijny stół jakie przez lata udało mi się zebrać. Każda z tych potraw przynajmniej raz gościła u nas w domu na wigilii. Do mojej wigilii brakuje mi tu tylko grochu z kapustą, wigilijnego kompotu oraz sosu grzybowego, ale jeszcze do wigilii trochę czasu, może uda mi się jeszcze coś dodać. 

 

1. Uszka z grzybami

   Barszcz czerwony.

Uszkazgrzybami0

 

2. Pierogi z grzybami i kapustą.

Pierogizgrzybamiikapust01

 

3. Pierogi z suszonymi śliwkami.

Pierogizsuszonymiliwkami0

 

4. Pierogi ze śliwkami II.

PierogizeliwkamiII01

 

 5. Ryba po grecku.

Rybapogrecku0

 

6. Śledź po japońsku.

ledpojaposku0

 

 

7. Śledź pod pierzynką.

 ledpodpierzynk02

 

8. Śledź w sosie curry.

ledwsosiecurry01

 9. Sałatka śledziowa.

Saatkaledziowa0

10. Smażony pstrąg.

Smaonypstrg02

11. Dorsz zapiekany w natce pietruszki.

Dorszzapiekanywnatcepietruszki02

12. Ryba pieczona z czosnkiem w sosie pomidorowym.

Rybapieczonazczosnkiemwsosiepomidorowym0

13. Sznycelki rybne.

Sznycelkirybne0

14. Krokiety z farszem z pieczarek i pasztetu.

Krokietyzfarszemzpieczarekipasztetu0

15. Bliny z mąką gryczaną.

 Blinyzmkgryczan01

 

16. Pierogi z grzybami kapustą II

PierogizkapustigrzybamiII01

 

17. Pierogi z koszoną kapustą i kaszą.

Pierogizkiszonkapustikasz01

piątek, 17 stycznia 2014

ledpodpierzynk0

Wyśmienita warstwowa sałatka śledziowa, czyli śledź pod pierzynką. Takie jeszcze świąteczne przypomnienie. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego pięknie się prezentuje na stole. Jeśli chcecie możecie posolić i popieprzyć majonez, ale ja wolę jak każdy sobie doprawia już po nałożeniu sałaki na talerz. Śledzie możemy również zastąpić tuńczykiem w olej.

 

Śledź pod pierzynką.

Składniki na śledzia pod pierzynką:

  • 6-7 płatów śledziowych w oleju
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 jajek
  • 4 średnie czerwone buraki
  • 20 dag sera żółtego mozzarella
  • 1 duży por
  • 1 słoik majonezu
  • 1 słoik ogórków konserwowych

 

Przygotowanie śledzia pod pierzynką.

Buraczki i ziemniaki gotujemy w mundurkach, każde w osobnym garnku. Jajka gotujemy na twardo. Płaty śledziowe moczymy najlepiej całą noc w wodzie po ogórkach konserwowych. Wymoczone śledzie odcedzamy i kroimy w paski. Śledzie układamy na dnie wysokiej przeźroczystej misy. Na śledzie nakładamy poszatkowanego w paseczki pora. Na pora nakładamy warstwę majonezu. Na majonezie układamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na ziemniakach układamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Na ogórki nakładamy kolejną warstwę majonezu. Na majonezie układamy pokrojone w kostkę jajka. Na jajkach układamy  obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Na burakach rozsmarowujemy warstwę majonezu. Na sam wierzch układamy starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Tak przygotowaną sałatkę warstwową wkładamy do lodówki na kolo 2-3 godziny. Smacznego !!!

46c

48c

49c

50c

51c

52c

53c

54c

55c

56c

57c

58c

59c

60c

 

12:52, bryssska , wigilia
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html