przydatne

sobota, 09 lipca 2016

 kurczak-zagrodowy-logo

     Każdy z nas zna powiedzenie „Jesteś tym, co jesz”, ja dziś chcę odnieść to powiedzenie do kurczaka, a raczej do kurczaka ekologicznego. Skąd pochodzi, jak jest hodowany, czym karmiony i dlaczego nasze potrawy z wykorzystaniem kurczaka wyhodowanego ekologicznie, są jakościowo lepsze w smaku, niż kurczaki hodowane niehumanitarnie, na masową skalę, w hodowli przemysłowej, w bardzo ciasnych pomieszczeniach, w których z trudem mogą się poruszać.

     Moi dziadkowie prowadzili ogromne gospodarstwo niedaleko mojego rodzinnego domu. Jak każdy gospodarz mój dziadek posiadał ogromne stado kur z kilkoma kogutami. Kurczaki te żyły na wolności, ganiały dosłownie wszędzie tam, gdzie miały w danej chwili ochotę. Żywiły się tym co sobie wygrzebały w ciągu dnia, a dziadek każdego wieczoru dokarmiał je ziarnem zbóż, które sam wyhodował. Dziadkowie nie dodawali do paszy żadnej chemii, żadnych antybiotyków wszystko odbywało się w sposób zgodny z naturą. Pamiętam też, że takie kurczaki hodowało się bardzo długo zanim dziadek pozwolił babci zabrać jakiegoś, żeby mogła przygotować pyszny rosół, albo jakąś wyśmienitą potrawę z kurczaka.

        Kurczakami takimi, jakie kiedyś hodowali moi dziadkowie jest właśnie kurczak zagrodowy z Podlasia. Są to kurczaki ekologiczne chowane w małych, rodzinnych gospodarstwach zlokalizowanych w czystym ekologicznym regionie Podlasia. Kurczak zagrodowy z Podlasia karmiony jest w taki sam sposób jak robili to moi dziadkowie, czyli zagrodowy karmiony jest wyłącznie surowcami roślinnymi niemodyfikowane genetycznie (bez GMO), specjalnie dobraną karmą bez dioksyn, a przede wszystkim bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Chów odbywa się również bez dodatku antybiotyków. W zależności od sezonu karmiony jest również takimi zbożami jak pszenica, kukurydza, pszenżyto, nasionami oleistymi jak słonecznik, rzepak lub innymi roślinami wysokobiałkowymi jak groch czy bobik. Mieszanki paszowe wzbogacane są o niezbędne witaminy i minerały dla prawidłowego rozwoju kurcząt. Kurczaki te mogą jeść też owady i roślinność, takie jak chwasty, w celu uzupełnienia organicznej paszy. Pamiętajmy, że zdrowa pasza to zdrowe i bezpieczne mięso kurczaka.

info_o_marce0408

     Kurczaki ekologiczne hoduje się na dużych przestrzeniach do biegania, mają możliwość swobodnego poruszania się, z czego chętnie korzystają. Kurczak zagrodowy rośnie w mniejszym tempie (wyróżnia się o połowę dłuższym chowem) dzięki temu jego mięso jest dojrzalsze, ale i mniej odtłuszczone niż kurczaka przemysłowego. Środowisko jego jest wolne od stresu, co robi ogromną różnicę pod względem walorów zdrowotnych i smakowych.

      Potrawy z kurczaka zagrodowego przywodzą na myśl radosne dzieciństwo spędzone na wis u dziadków, a rosół smakuje jak przygotowany przez babcię. Nigdy nie zapomnę tego zapachu jaki unosił się po babcinej kuchni, kiedy gotowała rosół. Cudowny zapach gotowanego mięsa zmieszany z zapachem świeżo ugotowanych warzyw, a potem widok rosołu na talerzu: czysty, klarowny, z dużą ilością żółtych oczek, z domowym makaronem, smak nie do opisania. Teraz taki powrót do przeszłości możemy przeżyć za sprawą kurczaka zagrodowego z Podlasia. Potrawy z kurczaka po ugotowaniu lub upieczeniu oczarują nas delikatnością i kruchością mięsa. Jego konsystencja jest spójna, a cienka skórka nie zakłóca przyjemności rozkoszowania się smakiem potrawy.

      Każdemu z nas zależy na zdrowym odżywianiu, a mięso kurczaka jest bogatym źródłem białka i zawiera bardzo mało tłuszczu. Kurczak ekologiczny zagrodowy skierowany jest właśnie do nas, świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrowe i bezpieczne produkty o sprawdzonym pochodzeniu i od doświadczonego producenta.

 

   Każdemu z nas zależy na zdrowym odżywianiu, a mięso kurczaka jest bogatym źródłem białka, posiada więcej zdrowych kwasów tłuszczowych OMEGA-3 i zawiera bardzo mało tłuszczu. Kurczak ekologiczny zagrodowy skierowany jest właśnie do nas, świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrowe i bezpieczne produkty o sprawdzonym pochodzeniu i od doświadczonego producenta. Jeśli zamierzasz przestrzegać zdrowej diety, to musisz rozważyć korzyści wynikające ze spożywania kurczaka wyhodowanego ekologicznie, którego mięso jest soczyste, bardziej aromatyczne i  dodać go do swojej listy zakupów.

 

 

 Ja zapraszam do zapoznania się z gamą Produktów marki Zagrodowy. Wystarczy tylko kliknąć w link poniżej:

http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce/

 

Artykuł sponsorowany.

 

środa, 03 września 2014

Masoklarowne0

Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że  rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.

 

Masło klarowne.

Składniki na masło klarowne:

  • 1 kostka masła dobrej jakości i przynajmniej z 82% zawartością tłuszczu
  • garnek lub patelnia
  • metalowe siteczko

 

Przygotowanie masła klarownego.

Masło roztapiamy na wolnym ogniu. Po roztopieniu doprowadzamy masło do wrzenia , aż na powierzchni pojawi się piana. Przy użyciu siteczka ściągamy całą piankę. Kiedy zbierzmy już całą piankę, a masło stanie się klarowne czyli przeźroczyste wówczas przelewamy je do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu masło szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Takie masło można przechowywać kilka miesięcy. Smacznego !!!

 

705c

706c

707c

708c

709c

710c

niedziela, 22 grudnia 2013

Mojeciastonapierogi0

Wiele już ciast na pierogi wypróbowałam i cały czas wracam tylko do tego jednego sprawdzonego przepisu. Jak dla mnie to ciasto jest idealne. Szybko się wyrabia i co najważniejsze łatwo się wałkuje i lepi pierogi.

 

Moje ciasto na pierogi.

Składniki na moje ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

 

Przygotowanie mojego ciasta na pierogi.

Do miski wrzucamy mąkę, sól, dolewamy wrzącą wodę oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu jest gotowe do użycia, wystarczy tylko rozwałkować i już możemy lepić pierogi z czymkolwiek chcemy. Smacznego !!!

956b

957b

958b

959b

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html