torty

poniedziałek, 16 stycznia 2017

MinitorcikdlaJulki0

Julka dziś kończy 9 lat i z tego powodu zrobiłam jej małego torcika z biszkoptami, przełożonego masą ala ptasie mleczko, a wierzch oblałam czekoladą i posypałam cukiereczkami.

 

Mini torcik dla Julki.

Składniki na mini torcik dla Julki:

  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka u mnie smak jagodowy
  • 1 opakowanie delicji u mnie o smaku jagodowym
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 mleczna czekolada
  • cukierki na posypkę

 

Przygotowanie mini torciku dla Julki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, ale pilnujemy momentu w którym zaczyna tężeć. Małą tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy okrągłe biszkopty. Kiedy galaretka zacznie dobrze tężeć wówczas ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem do momentu, aż zacznie gęstnięć. Do gęstniejącej, ubijanej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze ubijamy mikserem jakąś 1 minutę. 1/3 masy wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, na masę układamy delicje i 1/3 masy. Wyrównujemy i układamy na masie okrągłe biszkopty i ostatnią część masy. Wyrównujemy i schładzamy około 1 godziny. Po godzinie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami mleka. Kiedy rozpuszczona czekolada zacznie gęstnieć a już będzie przestudzona oblewamy nią wierzch tortu i posypujemy cukiereczkami. Kiedy oblewacie tort czekoladą możecie go nie wyjmować z rantu, ja wyjęłam bo chciałam żeby mi troszkę boki oblała czekolada, ale jak jest oblana sama góra też wygląda pięknie.Smacznego !!!

MinitorcikdlaJulki1

MinitorcikdlaJulki2

MinitorcikdlaJulki3

MinitorcikdlaJulki4

MinitorcikdlaJulki5

MinitorcikdlaJulki6

 MinitorcikdlaJulki71

MinitorcikdlaJulki81

MinitorcikdlaJulki91

MinitorcikdlaJulki101

 MinitorcikdlaJulki111

MinitorcikdlaJulki121

MinitorcikdlaJulki131

MinitorcikdlaJulki141

 MinitorcikdlaJulki15

MinitorcikdlaJulki16

MinitorcikdlaJulki18

MinitorcikdlaJulki17

MinitorcikdlaJulki19

MinitorcikdlaJulki21

MinitorcikdlaJulki20

MinitorcikdlaJulki24

MinitorcikdlaJulki22

MinitorcikdlaJulki23

16:43, bryssska , torty
Link Komentarze (8) »
piątek, 04 listopada 2016

mocno_czekoladowy_tort_z_mascarpone_i_bit_mietan_0

Ciasto to można określić jako nieziemsko pyszne, a sprawia to delikatny, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto i aksamitny krem. Połączenie tego wszystkiego sprawia niewyobrażaną przyjemność z każdym kęsem. Polecam wypróbować wszystkim czekoholikom, torcik bardzo prosty, a zarazem wytrawny.

 

Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną.

Składniki na Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną:

Ciasto:

  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 mleczne czekolady po 100g
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag mąki tortowej
  • 65g dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru bananowego (można użyć jaki się ma w domu, ja mam akurat bananowy)

 

Ponadto:

  • 2 kubeczki śmietany kremówki (200ml)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki likieru bananowego
  • 2 łyżki nutelli

 

Przygotowanie mocno czekoladowego tortu z mascarpone i bitą śmietaną.

Mleko z masłem podgrzewamy do momentu roztopienia się masła, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.  Mąkę, kakao, sodę, cukier oraz proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy. Do czekoladowej, przestudzonej polewy dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką. Do polewy dodajemy suche składniki oraz likier bananowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C Przez około 45-50 minut, Ciasto po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe.  Upieczone ciasto studzimy na kratce. Po przestudzeniu przekrawamy je na trzy blaty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Serek mascarpone wrzucamy do miski i lekko ubijamy, do serka dodajemy ubitą śmietanę i lekko ubijamy. Na końcu do masy dodajemy likier bananowy i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy nutellę i mieszamy. Na jeden blat ciasta nakładamy biały krem, na to blat ciasta, na to kolejną warstwę białego kremu, na krem ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy kremem z nutellą. Tort  czekoladowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, ja zawsze trzymam go całą noc.      Smacznego !!!

 

306e

307e

309e

311e

312e

313e

314e

316e

315e

317e

318e

320e

321e

330e

331e

332e

333e

335e

336e

337e

338e

340e

339e

342e

343e

345e

346e

348e

347e

 

 

11:55, bryssska , torty
Link Komentarze (2) »
niedziela, 08 marca 2015

Szybki_jogurtowy_torcik_0

 

Dziś Dzień Kobiet, a ja jak zwykle zagoniona więc postanowiłam upiec coś szybkiego i prostego, żeby mieć na dzisiaj do kawki. I tak upiekłam ten jogurtowy torcik.

 

Szybki jogurtowy torcik.

Składniki na szybki jogurtowy torcik:

Biszkopt;

  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku

 

Składniki na masę jogurtową:

  • 3 duże kubki jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki zielone
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • szczypta barwnika zielonego
  • szczypta barwnika pomarańczowego
  • szklanka cukru pudru

 

ponadto:

  • 10 dag borówek amerykańskich do dekoracji

 

Przygotowanie szybkiego jogurtowego torciku.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku nie przerywając ubijania i tak do wyczerpania składników. Na końcu do ciasta dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 30-40 minut. Po upieczeniu biszkopt ma ładny złoty kolor.  Kiedy biszkopt ostygnie wówczas przekrawamy go na trzy blaty.

Galaretki rozpuszczamy każdą w 1 szklance wody, a następnie odstawiamy do ostygnięci, do momentu, aż będą zimne i lekko tężejące.

2 kubeczki jogurtu ubijamy lekko z 2/3 szklanki cukru pudru. Do ubitego jogurtu dodajemy 2 tężejące zielone galaretki i nadal ubijamy.  Na końcu dodajemy zielony barwnik i dobrze miksujemy. Na dnie tortownicy dajemy jeden blat biszkoptu. Na to wylewamy połowę masy jogurtowej i nakładamy drugi blat biszkoptu. Na biszkopt wylewamy resztę masy i przykrywamy ją ostatnim płatem biszkoptu. Ciasto na chwilę wkładamy do lodówki. Bardzo szybko tężeje. W miedzy czasie ubijamy kubeczek jogurtu z pozostałym cukrem pudrem. Kiedy się spieni dolewamy do niego galaretkę pomarańczową oraz pomarańczowy barwnik  i dalej  miksujemy. Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki żeby troszkę stężała, ale nie za bardzo. Kiedy masa wystarczająco stężeje wówczas wyjmujemy ją z lodówki i wylewamy na wyjęte z tortownicy ciasto. Całość dekorujemy borówkami i wkładamy na godzinkę do lodówki. Smacznego !!!

 

146d

147d

148d

149d

150d

151d

152d

153d

154d

155d

156d

157d

158d

159d

160d2

161d

162d

163d

164d1

165d1

166d

167d

168d

169d

170d

171d

172d

173d

174d

 

I jeszcze jeden w innej wersji kolorystycznej.

175d

176d

 

 

 

11:20, bryssska , torty
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html