torty

niedziela, 18 lutego 2018

Tortconfetti0

Bardzo popularny ostatniego czasu tort confetti, tym razem zdobył moją przychylność. W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy na urodziny córci, ale zamiast ciasta ucieranego zrobiłam biszkopta i przyznam że był to strzał w dziesiątkę. Tort bardzo prosty, szybki, bardzo lekki, niezbyt słodki po prostu pyszniutki.

Tort confetti

Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:

  • 12 jajek
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 24 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek  kolorowej posypki cukrowej

Składniki na masę:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 1 litr śmietany kremówki
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru

Ponadto:

  • posypka cukrowa
  • ozdobny opłatek na tort

 

Przygotowanie tortu confetti.

Składniki na biszkopt dzielimy na trzy i pieczemy trzy oddzielne biszkopty czyli ubijamy białka na sztywno z czterech jajek. Kiedy białka będą ubite  dodajemy do nich po jednym żółtku (w sumie 4 żółtka) i jednej łyżce cukru (w sumie 4 łyżki) cały czas ubijając pianę. 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki maki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy trzy łyżki posypki cukrowej i delikatnie mieszamy, nie za długo żeby się nam posypka nie rozpuściła. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy na kratce. Pamiętajcie, że musicie upiec jeszcze dwa takie biszkopty.  Kiedy biszkopty będą już upieczone i wystudzone wówczas zabieramy się za robienie masy. Masę ubijamy w bardzo wysokim naczyniu lub robocie czyli do miski dajemy serek mascarpone i wlewamy do niego śmietanę kremówkę. Wszystko ze sobą ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania do masy dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną masę dzielimy na trzy części. Jedną część masy wykładamy na biszkopt, masę przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy drugą część masy. Przykrywamy to trzecim biszkoptem. Trzecią część masy wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków tortu, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację. Posmarowane kremem boki tortu obsypujemy kolorową posypka cukrową. Na środku tortu umieszczamy ozdobny opłatek. Dekorujemy tort dokoła  małymi rozetkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego !!!

 Tortconfetti2

Tortconfetti1

Tortconfetti3

Tortconfetti4

Tortconfetti5

Tortconfetti6

Tortconfetti7

Tortconfetti8

Tortconfetti9

Tortconfetti10

Tortconfetti11

Tortconfetti12

Tortconfetti13

Tortconfetti15

Tortconfetti14

Tortconfetti16

Tortconfetti17

15:13, bryssska , torty
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 16 stycznia 2017

MinitorcikdlaJulki0

Julka dziś kończy 9 lat i z tego powodu zrobiłam jej małego torcika z biszkoptami, przełożonego masą ala ptasie mleczko, a wierzch oblałam czekoladą i posypałam cukiereczkami.

 

Mini torcik dla Julki.

Składniki na mini torcik dla Julki:

  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka u mnie smak jagodowy
  • 1 opakowanie delicji u mnie o smaku jagodowym
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 mleczna czekolada
  • cukierki na posypkę

 

Przygotowanie mini torciku dla Julki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, ale pilnujemy momentu w którym zaczyna tężeć. Małą tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy okrągłe biszkopty. Kiedy galaretka zacznie dobrze tężeć wówczas ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem do momentu, aż zacznie gęstnięć. Do gęstniejącej, ubijanej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze ubijamy mikserem jakąś 1 minutę. 1/3 masy wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, na masę układamy delicje i 1/3 masy. Wyrównujemy i układamy na masie okrągłe biszkopty i ostatnią część masy. Wyrównujemy i schładzamy około 1 godziny. Po godzinie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami mleka. Kiedy rozpuszczona czekolada zacznie gęstnieć a już będzie przestudzona oblewamy nią wierzch tortu i posypujemy cukiereczkami. Kiedy oblewacie tort czekoladą możecie go nie wyjmować z rantu, ja wyjęłam bo chciałam żeby mi troszkę boki oblała czekolada, ale jak jest oblana sama góra też wygląda pięknie.Smacznego !!!

MinitorcikdlaJulki1

MinitorcikdlaJulki2

MinitorcikdlaJulki3

MinitorcikdlaJulki4

MinitorcikdlaJulki5

MinitorcikdlaJulki6

 MinitorcikdlaJulki71

MinitorcikdlaJulki81

MinitorcikdlaJulki91

MinitorcikdlaJulki101

 MinitorcikdlaJulki111

MinitorcikdlaJulki121

MinitorcikdlaJulki131

MinitorcikdlaJulki141

 MinitorcikdlaJulki15

MinitorcikdlaJulki16

MinitorcikdlaJulki18

MinitorcikdlaJulki17

MinitorcikdlaJulki19

MinitorcikdlaJulki21

MinitorcikdlaJulki20

MinitorcikdlaJulki24

MinitorcikdlaJulki22

MinitorcikdlaJulki23

16:43, bryssska , torty
Link Komentarze (8) »
piątek, 04 listopada 2016

mocno_czekoladowy_tort_z_mascarpone_i_bit_mietan_0

Ciasto to można określić jako nieziemsko pyszne, a sprawia to delikatny, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto i aksamitny krem. Połączenie tego wszystkiego sprawia niewyobrażaną przyjemność z każdym kęsem. Polecam wypróbować wszystkim czekoholikom, torcik bardzo prosty, a zarazem wytrawny.

 

Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną.

Składniki na Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną:

Ciasto:

  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 mleczne czekolady po 100g
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag mąki tortowej
  • 65g dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru bananowego (można użyć jaki się ma w domu, ja mam akurat bananowy)

 

Ponadto:

  • 2 kubeczki śmietany kremówki (200ml)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki likieru bananowego
  • 2 łyżki nutelli

 

Przygotowanie mocno czekoladowego tortu z mascarpone i bitą śmietaną.

Mleko z masłem podgrzewamy do momentu roztopienia się masła, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.  Mąkę, kakao, sodę, cukier oraz proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy. Do czekoladowej, przestudzonej polewy dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką. Do polewy dodajemy suche składniki oraz likier bananowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C Przez około 45-50 minut, Ciasto po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe.  Upieczone ciasto studzimy na kratce. Po przestudzeniu przekrawamy je na trzy blaty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Serek mascarpone wrzucamy do miski i lekko ubijamy, do serka dodajemy ubitą śmietanę i lekko ubijamy. Na końcu do masy dodajemy likier bananowy i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy nutellę i mieszamy. Na jeden blat ciasta nakładamy biały krem, na to blat ciasta, na to kolejną warstwę białego kremu, na krem ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy kremem z nutellą. Tort  czekoladowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, ja zawsze trzymam go całą noc.      Smacznego !!!

 

306e

307e

309e

311e

312e

313e

314e

316e

315e

317e

318e

320e

321e

330e

331e

332e

333e

335e

336e

337e

338e

340e

339e

342e

343e

345e

346e

348e

347e

 

 

11:55, bryssska , torty
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria