ciasteczka

poniedziałek, 21 maja 2018

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim0

Pyszne ciasteczka o wyjątkowym kształcie róży, zachwycą wszystkich. Wyglądają bardzo efektywnie i smakują wyśmienicie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo szybko się je robi, a z talerza znikają jeszcze szybciej.

 

Różyczki jabłkowe w cieście francuskim

Składniki na różyczki jabłkowe w cieście francuskim:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • cynamon
  • jajko
  • cukier puder

 

Przygotowanie różyczek jabłkowych w cieście francuskim.

Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplasterki. Do 1/2 litra wrzątku dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i wkładamy do niego jabłka, aby troszkę zmiękły. Kiedy jabłka zmiękną odcedzamy je i studzimy. Ciasto kroimy w 1,5 cm plastry. Paski ciasta obsypujemy cukrem i cynamonem. Plasterki jabłek układamy na cieście tak aby lekko na siebie zachodziły, a część ze skórką wystawała około 1.5 cm nad warstwą ciasta. Plastry ciasta z jabłkiem zwijamy dość luźno. Powstałe róże smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niewielkich odległościach. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 15 minut. Ciastka po upieczeniu powinny mieć złoto - brązowy kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudem. Smacznego !!!

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim1

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim2

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim3

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim4

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim5

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim6

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim7

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim8

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim9

Ryczkijabkowew_cieciefrancuskim10

czwartek, 01 stycznia 2015

 Makweczkiczylikrucheciasteczkazmasmakow0

Nowy rok zaczynam od wprowadzenie przepisu na te przepyszne Makóweczki czyli kruche ciasteczka z masa makową. Ciasteczka kruchutkie, delikatne i bardzo mięciutkie. Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo ciastek. Pierwszy raz skosztowałam tych makóweczek u mojej koleżanki Renaty i tak mi posmakowały, że postanowiłam je zrobić na święta.

 

Makóweczki czyli kruche ciasteczka z masą makową.

Składniki na makóweczki czyli kruche ciasteczka z masą makową:

  • 400 g mąki tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 puszka masy makowej

 

 

Przygotowanie Makóweczek - kruchych ciasteczek z masa makową.

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jaka i masło wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na placku wycinamy foremką koła. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę masy makowej i zaginamy ciasto tak aby powstał nam trójkąt tak jak na zdjęciach poniżej. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Upieczone ciasteczka wystudzamy na kratce.  Najlepsze są na drugi dzień. Ciasteczka przechowujemy w pojemnikach szczenie zatkane.

Smacznego !!!

 

947c

Składniki na ciasto.

 

948c

 

 

 950c

 

 

 

952c

953c

 

956c

 

 

958c

959c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 21 stycznia 2014

 

bezy

Przepis na bezy podpatrzyłam na stronie mojewypieki.com i przystosowałam go tylko do mojego piekarnika. Ale naprawdę polecam wam spróbować ten przepis na bezy, robiłam go już trzy razy i zawsze się udają. Dla mnie szok bo bezy zawsze mi nie wychodziły. A te są idealne chrupiące i rozpływające się w ustach.

 

Bezy

Składniki na bezy:

  • 4 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Przygotowanie  bez.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Kiedy białka będą już ubite, wówczas cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru i sok z cytryny. Masę białkową przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdy  wyciskamy małe rozetki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mnie wyszły dwie blaszki, które piekłam jedna za drugą. Bezy pieczemy-suszymy w piekarniku nagrzanym do temp. 110 stopni przez około 50 minut. Kiedy beziki nam się upieką zaraz po ostygnięciu (czyli około po 10-15 minutach) bezy przekładamy do pudełeczka i szczelnie zamykamy. No chyba że zamierzacie zjeść wszystkie bezy naraz. Ale ja radzę je schować bo bezy szybko nabierają wilgoci i robią się ciągnące.  Smacznego !!!

166c

167c

168c

169c

170c

171c

172c

173c

174c

175c

176c

 
1 , 2
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria