tłusty czwartek

wtorek, 11 listopada 2014

Racuchyzjabkiem0

Piękna jesienna pogoda za oknem (chyba najpiękniejsza jesień w moim życiu), jabłek wszędzie pod dostatkiem więc tym razem u mnie na blog przepis ze starej książki kucharskiej mojej mamy na racuchy z jabłkiem inaczej też jabłkowe pączki.

 

Przygotowanie racuchów z jabłkiem.

Składniki na racuchy z jabłkiem:

  • 6-7 jabłek
  • 3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka esensi waniliowej
  • 1 mały kieliszek wódki
  • 1 litr oleju do smażenia

 

 

Przygotowanie racuchów z jabłkiem.

Cukier mieszamy z drożdżami. Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i 2 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego żółtka i esensię waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jeśli jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. 160-170' C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy i smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy. Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite. Smacznego !!!

 

837c

 

 

840c1

 

 

843c1

844c

845c

846c

847c

 

czwartek, 13 marca 2014

 

Pczkipopularne0

Tak wiem, wiem już po tłustym czwartku, ale cóż ja w tym roku działam z lekkim opóźnieniem tak więc u mnie pączki w poście. Delikatne i puszyste małe pączusie, bo akurat takie zrobiłam. Z podanych składników wychodzi około 25-26 pączków, stanowczo za mało. Najlepsze jakie do tej pory zrobiłam, choć początkowo miałam wątpliwości co do konsystencji ciasta, bo było bardzo rzadkie, ale takie ma być.

 

Pączki popularne.

Składniki na pączki popularne:

  • 10 kopiastych łyżek mąki
  • 4 dag drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • marmolada wieloowocowa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • trochę wody

 

 Przygotowanie pączków popularnych.

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Do mleka z drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i startą skórką cytryny. Do utartych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mąki, roztopione i sklarowane masło(czyli masło roztapiamy i łyżką z wierzchu ściągamy piankę). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany mąką. Lekko wyrabiamy podsypując mąką i rozwałkujemy na placek grubości 1 cm. Szklanką wycinamy pączki. Ja paczki piekłam we frytkownicy nagrzanej do 180'C bez koszyczka i piekłam po 6-7 pączków z każdej strony po 4 minuty. Pączki po usmażeniu wyjmujemy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo wodę tak aby konsystencja  lukru była taka jak gęstej śmietany. Pączki jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą. I zaraz po nadzianiu maczamy je z jednej strony w lukrze i odkładamy metalowy ruszt. Smacznego !!!

 

436c

437c

438c

439c

440c

441c

442c

443c

444c

445c

446c

447c

448c

449c

450c

451c

 457c

452c

453c

455c

458c

456c

459c

460c

461c

462c

463c

464c

465c

466c

467c

468c

469c

 

niedziela, 10 lutego 2013

551b

Faworki II w smaku wyszły całkiem dobre, kruche, ale nie tak delikatne jak w moim pierwszym przepisie. Ale po mino tego sięga się po nie cały czas, a potem opamiętujemy się że na dnie misy nie ma już nic.

 

Faworki II.

Składniki na Faworki II:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 kieliszek spirytusu (ja dałam kieliszek pigwówki)
  • szczypta soli
  • 1 kostka smalcu
  • 1 szklanka oleju
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie Faworków II.

Mąkę przesiewamy, a następnie siekamy z masłem. Do mąki dodajemy cukier, żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Z podanych składników ugniatamy ciasto(za mnie zrobił to mikser). Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione wbijamy w niego wałek, tak długo, aż będą się tworzyły pęcherze.(ja wpijałam wałek 45 minut i pęcherze się mi nie pojawiły tylko ciasto zaczęło się rozwarstwiać). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę.  Po godzinie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko, bez podsypywania mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy na cienkie paseczki i formujemy z nich faworki. Faworki smażymy na smalcu wymieszanym z olejem na złoto-brązowy kolor z obu stron. A po odsączeniu z tłuszczu posypujemy faworki cukrem pudrem. Smacznego !!!

 

536b

537b

539b

540b

541b

542b

543b

544b

545b

548b

538b

546b

547b

549b

550b

550b

551b

552b

 

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html