wielkanoc

środa, 28 marca 2018

Babkajaktulipan0

Święta już tuż, tuż więc dziś wam proponuje przepis na fantastyczną babkę jak tulipan. Babka mięciutka i pulchna, nie za słodka, idealna.

Babka jak tulipan

Składniki na babkę jak tulipan:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki maku
  • 1 kisiel wiśniowy
  • cukier puder do obsypania babki

 

Przygotowanie babki jak tulipan.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy powoli dodajemy margarynę i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i dolewamy olej. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej części dodajemy kisiel, mieszamy. Do trzeciej części dodajemy mak, mieszamy. Czwartą część wykładamy na dno  foremki (11x22 cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Następnie dodajemy warstwę z kakao. Potem warstwę z makiem. Na końcu dodajemy warstwę z kisielem. W babkę wbijamy nóż jak na zdjęciu i przeciągamy wzdłuż. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45 minut. Po upieczeniu babkę studzimy na kratce. Jeszcze ciepłą obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

 

Babkajaktulipan1

Babkajaktulipan2

Babkajaktulipan3

Babkajaktulipan4

Babkajaktulipan5

Babkajaktulipan6

Babkajaktulipan7

Babkajaktulipan8

Babkajaktulipan10

Babkajaktulipan11

Babkajaktulipan12

Babkajaktulipan13

Babkajaktulipan14

Babkajaktulipan15

Babkajaktulipan16

Babkajaktulipan17

Babkajaktulipan18

Babkajaktulipan19

Babkajaktulipan21

Babkajaktulipan20

 

sobota, 24 marca 2018

Babkaherbaciana0

Babkę tę polecam zrobić nie tylko na Wielkanoc, ale i w powszedni dzień, szybko się ją robi, jest nie droga i co najważniejsze delikatna, o herbacianym smaku z lekką nutą cytryny.

 

Babka herbaciana

Składniki na babkę herbacianą:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli

Lukier:

  • 12 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

 Przygotowanie babki herbacianej.

Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy. Dolewamy stopniowo zimną herbatę cały czas mieszając ciasto. Foremkę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ochłodzenia. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem oblewamy zimną babkę. Smacznego !!!

Babkaherbaciana1

Babkaherbaciana2

Babkaherbaciana3

Babkaherbaciana4

Babkaherbaciana6

Babkaherbaciana5

Babkaherbaciana7

Babkaherbaciana8

Babkaherbaciana9

Babkaherbaciana10

Babkaherbaciana11

czwartek, 22 marca 2018

Jajkafaszerowanepokrlewsku0

Święta coraz bliżej, więc postanowiłam zrobić próbę faszerowanych jajek. Jajka nadziałam pysznym, puszystym farszem z pieczarek i pasztetu, a następnie zanurzyłam je w sosie majonezowym. Zakąska wyszła wyśmienicie, na pewno powtórka będzie w święta.

 

Jajka faszerowane po królewsku

Składniki na jajka faszerowane po królewsku:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dag pasztetu pieczonego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 13 dag pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sos

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 ugotowanych żółtek
  • sól pieprz

 

Przygotowanie jajek faszerowanych po królewsku.

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, a białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i często mieszając podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sos wyparuje. Odstawiamy do wychłodzenia. Pasztet rozcieramy ze śmietana na jednolitą masę. Dodajemy wystudzone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Powinien być puszysty i lekko pikantny. Gotowym farszem napełniamy połówki jajek z czubkiem. Przygotowujemy sos: Majonez rozcieramy z żółtkami, śmietaną, ketchupem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem (ja zmiksowałam blenderem). Sos wylewamy na półmisek.  W sosie układamy faszerowane jajka. Dekorujemy i schładzamy w lodówce. Smacznego !!!

 Jajkafaszerowanepokrlewsku1

Jajkafaszerowanepokrlewsku2

Jajkafaszerowanepokrlewsku3

Jajkafaszerowanepokrlewsku4

Jajkafaszerowanepokrlewsku5

Jajkafaszerowanepokrlewsku6

Jajkafaszerowanepokrlewsku7

Jajkafaszerowanepokrlewsku8

Jajkafaszerowanepokrlewsku9

Jajkafaszerowanepokrlewsku10

Jajkafaszerowanepokrlewsku11

Jajkafaszerowanepokrlewsku12

Jajkafaszerowanepokrlewsku13

Jajkafaszerowanepokrlewsku14

Jajkafaszerowanepokrlewsku15

Jajkafaszerowanepokrlewsku16

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria