wielkanoc

środa, 01 kwietnia 2015
poniedziałek, 26 maja 2014

Mazurekkajmakowy0

Tak wiem, wiem już dawno po świętach, ale ja dopiero teraz mam czas na wprowadzenie zaległych przepisów. Mazurek kajmakowy to ciasto idealne na każdą okazję wystarczy je tylko trochę inaczej udekorować. Bardzo, bardzo słodkie, tak więc polecam łasuchom.

 

Mazurek kajmakowy.

Składniki na mazurka kajmakowego:

  • 25 dag mielonych migdałów
  •  5 dag migdałów w całości
  • 6 białek
  • 1 czubata szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

 

ponadto:

  • 1/2 pudełka marmolady wieloowocowej
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego o smaku krówki
  • płatki migdałów
  • biały lukier
  • płynna czekolada

 

Przygotowanie mazurka kajmakowego.

Białka ubijamy z sola na sztywna pianę. Delikatnie mieszając dodawać po łyżce mielonych migdałów i cukru pudru, aż powstanie jednolita masa. Całe migdały lekko siekamy.  Gotową masę wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch masy posypujemy posiekanymi migdałami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40-45 minut.  Na jedno ciasto nakładamy marmoladę. Marmoladę przykrywamy drugim ciastem, na który wykładamy masę krówkową. Brzegi posypujemy płatkami migdałów. Lukrem piszemy napis Alleluja. Gałązki robimy z płynnej czekolady, a bazie z lukru. Smacznego !!!

582c

583c

584c

585c

586c

587c

Po upieczeniu ciasto kroimy na pół. 

588c

589c

590c

591c

Mazurekkajmakowy1

593c

594c

595c

596c

597c

598c

599c

600c

601c

 

 

 

środa, 16 kwietnia 2014
 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html