lody

wtorek, 17 marca 2015

Lody_waniliowe_0

Przepyszne lody o waniliowym smaku, bardzo słodkie. Ja następnym razem spróbuje je zrobić z niesłodzonego mleka i zobaczę jak wyjdą, bo w takiej wersji dużo ich nie najemy. A przecież takie lody własnej roboty są najlepsze.

 

Lody waniliowe.

Składniki na lody waniliowe:

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
  • 2 kubeczki śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie lodów waniliowych.

Mleko skondensowane wlewamy do śmietany kremówki. Do kremówki dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy przez kilka minut. Tak przygotowana mieszankę wlewamy do maszyny do lodów i  kręcimy lody. Ja robiłam je przez około 45-50 minut. Powstałe lody mają konsystencję lodów  włoskich z maszyny. Lody przechowujemy w zamrażalniku jeśli wam coś zostanie do zamrożenia, a przed spożyciem wyjmujemy je na około 15 minut . Smacznego !!!

 

 264d

265d

266d

267d

268d

269d

270d

271d

272d

273d

13:55, bryssska , lody
Link Komentarze (14) »
piątek, 01 sierpnia 2014

Lodykoktajlowetruskawkowe0

Truskawki, moje ulubione owoce według mnie powinny owocować cały rok. Lody robiłam jak jeszcze był sezon na truskawki, ale z mrożonych wychodzą również pysznie. Moja przeprowadzka do polski opóźniła moje wpisy , tak więc przepraszam jeżeli coś będzie nie do pory roku, ale jestem na tak zwanych walizkach, ale przynajmniej w domu. A wracając do lodów, w smaku przepyszne, można je jeść zaraz po przygotowaniu, jeżeli je zaś zamrozicie to musicie pamiętać żeby przed podaniem wyjąć je z zamrażalki przynajmniej na 45 minut przed jedzeniem, aby trochę się odmroziły.

 

Lody koktajlowe-truskawkowe.

Składniki na lody koktajlowe-truskawkowe:

  • 50 dag truskawek
  • 1 kubeczek śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie lodów koktajlowych-truskawkowych.

Truskawki dokładnie płuczemy, pozbawiamy ich szypułek  i miksujemy na truskawkowe piure. Śmietanę  lekko ubijamy z cukrem pudrem. Do podbitej śmietany dodajemy zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do włączonej maszyny do robinia lodów. Ja kręciłam lody przez około 50 minut. Po przygotowaniu lody są idealne do podania. Można je również mrozić. Jeżeli ktoś nie mam maszynki do lodów, wówczas przygotowany koktajl  zamiast do maszyny do lodów wlewa do pudełka i co godzinę przez około 6 godzin miesza dokładnie. Smacznego !!!

691c

692c

693c

694c

695c

696c

697c

698c

699c

700c

702c

703c

 

 

 

09:18, bryssska , lody
Link Komentarze (3) »
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html