Przetwory na zimę

poniedziałek, 28 listopada 2016

Jakprzechowywaczosneknazim0

Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Najpierw na próbę kilka ziarenek, a od dwóch sezonów już sadzę jesienią tyle czosnku, żeby mi starczyło do następnego roku. Czosnek wykopuję w lipcu i używam go dosłownie do wszystkiego, a zwłaszcza do przetworów na zimę. Tak koło listopada z czosnku który mi został robię selekcję. Czyli oddzielam ząbki czosnku i część sadzę na zimę, by mieć na następny rok, resztę czosnku przerabiam do przechowania.

 

Jak przechowywać czosnek na zimę?

Składniki na czosnek na zimę:

  • Kilkanaście główek czosnku
  • olej rzepakowy (ja na dwa litrowe słoik z czosnkiem wykorzystałam 1 l oleju)

 

Przygotowanie czosnku na zimę.

Ząbki czosnku obieramy. Obrany czosnek przesypuje do litrowego słoika i zalewam olejem rzepakowym. Słoik zakręcam i chowam do lodówki. Czosnek jest od razu gotowy do użycia. Jak potrzebuję dodać czosnku do zupy to po prostu płukam go w ciepłej wodzie i gotowe. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

 

 Jakprzechowywaczosneknazim11

Jakprzechowywaczosneknazim2

Jakprzechowywaczosneknazim3

Jakprzechowywaczosneknazim4

Jakprzechowywaczosneknazim51

Jakprzechowywaczosneknazim61

Jakprzechowywaczosneknazim8

Jakprzechowywaczosneknazim71

Jakprzechowywaczosneknazim92

Jakprzechowywaczosneknazim10

Jakprzechowywaczosneknazim111

 

 

środa, 17 sierpnia 2016

Saatka_na_zim_z_kapust_i_ogrkami__wielowarzywna_0

 

Wyśmienity przepis na sałatkę wielowarzywną zimową z użyciem bardzo wielu warzyw. W smaku przepyszna, delikatna, lekko octowa. Przepis na tę sałatkę z kapustą i ogórkami wynalazła  moja siostra Magda.

 

Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną

Składniki na sałatkę na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną (na 12-13 słoików 700ml):

  • 4kg ogórków
    2 kg kapusty
    1 kg cebuli
    2-3 papryki
    1-2 cukinie
    6-7 marchewek
    pęczek koperku
    4-5 ząbków czosnku

    zalewa:
    1-1,5 szklanki cukru
    1 1/3 szklanki octu (10%) (ja dałam szklankę)
    1,5 szklanki oleju/oliwy
    4-5 łyżek soli
    1 płaska łyżka pieprzu czarnego


 Przygotowanie sałatki na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną

Ogórki myjemy i szatkujemy w plasterki.Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski. Czosnek i koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nimi warzywa i całość odstawiamy na pół godziny. Sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy.  Pasteryzujemy po 20 minut. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

 

203e

204e

208e

209e

212e

218e

219e

220e

 

215e

 

227e

228e

226e

229e

230e

232e

231e

234e

235e

236e

 

Róbmy przetwory! 2016

wtorek, 09 sierpnia 2016

 Ogrki_maosolne_na_zim__Kiszone_0

Najpopularniejsze i najprostsze w zrobieniu, to chyba ogórki kiszone na zimę. Ja robię małosolne, są wtedy idealne, nie za kwaśne i nie za słone , takie w sam raz. W tym roku moje ogóreczki rosną bardzo wolno, dopiero się u mnie zaczynają, jak większość moich warzyw, ale to tak jest jak się późno sadzi.

 

Ogórki małosolne na zimę - Kiszone

Składniki na ogórki małosolne na zimę - Kiszone:

  • Ogórki gruntowe (im mniejsze tym lepsze)
  • koper (dwie mniejsze lub jedna duża gałązka do słoika czasem może być więcej ja lubię dużo kopru)
  • ząbki czosnku (ja daję jeden duży, albo dwa małe do każdego słoika)
  • chrzan (u mnie kawałek 2cm do każdego słoika)

 

Zalewa:

  • Na każdy liter wody 1 i 1/4 łyżki soli.

 

Przygotowanie ogórków małosolnych na zimę

Do wymytych litrowych słoików wkładamy koper, czosnek i chrzan. W wyłożonych przyprawami słoikach układamy ściśle ogórki. Wodę ze solą gotujemy. Wrzącą wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy nakrętką i obracamy do góry dnem słoik, najlepiej na całą noc. Następnego dnia słoiki obracam i trzymam je jeszcze dwa dni na świetle zanim wyniosę je do spiżarki, podobno lepiej się wtedy kiszą. Smacznego !!!

 

183e

185e

186e

187e

188e

189e

190e

191e

192e

193e

194e

195e

 

197e

198e

199e

200e

201e

 

Róbmy przetwory! 2016

 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html