Przetwory na zimę

wtorek, 10 lipca 2018

 Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho9

Hitem w śród ogórków małosolnych są ostatnio u nas ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho. Ogórki te zamyka się szczelnie z przyprawami bez grama wody w grubym foliowym worku i zostawia się je na 24 godzin. Po tym czasie możemy się delektować pysznymi chrupiącymi ogóreczkami małosolnymi, a najfajniejsze w nich jest to, że zachowują swój zielony kolor.

 

Ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho

Składniki na ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho:

  • około 1 kg ogórków gruntowych
  • kawałek chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru włoskiego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • worek foliowy na mrożonki o pojemności 3 l z klipsami

 

Przygotowanie ogórków małosolnych po rosyjsku czyli na sucho.

Ogórki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy końce z dwóch stron. Chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Koper siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki wkładamy do worka, dodajemy do nich koper, chrzan, czosnek, gorczycę oraz sól.  Delikatnie potrząsamy workiem,  tak aby przyprawy i sól dotarły do wszystkich ogórków z każdej strony. Tak przygotowane ogórki szczelnie zamykamy (ja zakręciłam worek i spięłam go klipsami) i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Po 4 godzinach wyjmujemy ogórki z lodówki i trzymamy je w dalszym ciągu szczelnie zamknięte jeszcze około 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia, wystarczy jedynie je przepłukać pod wodą i już się nimi możemy zajadać. Smacznego !!!

 Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho1

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho2

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho3

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho4

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho5

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho6

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho7

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho0

niedziela, 08 lipca 2018

Ogrkiwmusztardzienazim0

U mnie ogóreczki już obrodziły dlatego dziś proponuję wam przepis na pyszne ogórki w musztardzie. Ogórki te to hit poprzedniego sezonu w naszej rodzinie. Gorąco polecam wypróbować ten przepis.

 

Ogórki w musztardzie na zimę

Składniki na ogórki w musztardzie na zimę na 7-8  litrowych słoików:

  • 4 kg ogórków gruntowych (wybieramy najmniejsze)
  • 2 cebule
  • wiązka kopru
  • sól ( płaska łyżeczka do każdego litrowego słoika)

 Zalewa:

  • 50 dag cukru
  • 2,5 litra wody
  • słoiczek musztardy chrzanowej
  • 500 ml octu

 

Przygotowanie ogórków w musztardzie na zimę.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.  Do każdego słoika dodajemy kilka piórek cebuli, baldach kopru i płaską łyżeczkę soli. Ogórki myjemy i wkładamy do słoików. Zalewa: Mieszamy wodę z octem, musztardą i cukrem. Zagotowujemy.  Ogórki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut na małym ogniu od momentu zgotowania. Po ugotowaniu słoiki z ogórkami odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego !!!

 Ogrkiwmusztardzienazim1

Ogrkiwmusztardzienazim2

Ogrkiwmusztardzienazim3

Ogrkiwmusztardzienazim4

Ogrkiwmusztardzienazim5

Ogrkiwmusztardzienazim6

Ogrkiwmusztardzienazim7

Ogrkiwmusztardzienazim9

Ogrkiwmusztardzienazim8

Ogrkiwmusztardzienazim10

 

wtorek, 12 czerwca 2018

Kompotzczereninazim0

Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi delektować również kiedy za oknami plucha. Dla mnie czereśnie są wciągające jak paluszki, ręka sama po nie sięga i gwarantuje wam, że te ze słoika są równie pyszne.

 

Kompot z czereśni na zimę

Składniki na kompot z czereśni na zimę:

  • czereśnie
  • cukier (po 4 łyżki na każdy litrowy słoik)
  • woda
  • wyparzone słoiki

 

Przygotowanie kompotu z czereśni na zimę.

Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek. Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie. Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru. Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami. Słoki z czereśniami pasteryzujemy: ja wkładałam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i od tego momentu pasteryzuję 20-25 minut, na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmuję z garnka, dokręcam nakrętkę i odstawiam do wystygnięcia obrócone do góry dnem. Kiedy ostygną wynoszę do spiżarki. Smacznego !!!

Kompotzczereninazim1

Kompotzczereninazim2

Kompotzczereninazim3

Kompotzczereninazim4

Kompotzczereninazim5

Kompotzczereninazim7

Kompotzczereninazim6

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria