Babeczki

środa, 08 kwietnia 2015

Babka_z_mas_makow_i_mini_babeczki_do_koszyczka_0

 

W pierwszym wpisie po świętach chciałabym wam zaprezentować moje babki, czyli jedną dużą babę z masą makową oraz kilka mini bez niczego do koszyczka.  Babkę piekłam z przepisu na zebrę tylko nie dodałam kakao. Wyszły super, a z makiem to mój faworyt.

 

Babka z masą makową i mini babeczki do koszyczka

Składniki na babkę z masą makową i mini babeczki do koszyczka:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka pepsi
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 1 łyżeczka octu

 

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • lukier z żółtym barwnikiem
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kandyzowana skórka limetki

 

Przygotowanie babki z masą makową i mini babeczki do koszyczka.

Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych białek dodajemy masę żółtkowa i dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z olejem i pepsi. Tak przygotowana mieszankę dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy. Formy  na babki dokładnie smarujemy masłem u mnie jedna duża  z kominem na babkę i 4 małe na mini babeczki. Do dużej formy nakładamy ciasta na 1/2 wysokości foremki.  A na ciasto wykładamy masę makową . Do małych foremek nałożyłam ciasta do 3/4 ich wysokości.  Z podanego ciasta wyszło mi 8 mini  babeczek i jedna duża z masa makową, ale to pewnie zależy od wielkości foremek. Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C małe babeczki pieczemy przez 30 minut, a dużą babkę z masą makową piekłam przez 65 minut. Po upieczeniu babki studzimy na kratce. Ja 6 małych babeczek obsypałam cukrem pudrem, a dwie małe i tą dużą z masą makowa oblałam lukrem i posypałam kandyzowanymi owocami. Smacznego !!!

 

292d

293d

294d

295d

296d

297d

298d

299d

300d

301d

302d

303d

304d

305d

306d

307d

308d

309d

310d

311d

312d

313d

314d

315d

317d

318d

319d

320d

322d

 

 

 

 

 

 

niedziela, 25 stycznia 2015

Bananowebabeczkimotylki0

Przepis na bananowe babeczki motylki pochodzi z angielskiej książki do gotowania dla dzieci. Julka wybrała przepis i oczywiście sama była ich twórczynią  z moją lekką pomocą.

 

 Bananowe babeczki motylki.

Składniki na bananowe babeczki motylki:

Ciasto:

  • 1 duży banan
  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 110 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 85 g kremowego serka śmietankowego lub naturalnego, może być homogenizowany lu twaróg trzykrotnie zmielony
  • 40 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 40 g cukru pudru

 

Przygotowanie bananowych babeczek motylków.

Banana obieramy ze skórki, a miąższ rozdrabniamy widelcem. Do miski wrzucamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę.  W osobnej misce ubijamy jajka z wanilia. Ubite jajka dodajemy do masy maślanej i delikatnie razem miksujemy. Do mieszanki dodajemy banana i ubijamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Przygotowujemy foremkę na średniej wielkości muffiny i wkładamy do niej 9 papilotek na muffiny. Ciastem wypełniamy przygotowane papilotki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut. Babeczki po upieczeniu studzimy na kratce. Kiedy babeczki wystygną wówczas odcinamy wierzch  babeczek, który kroimy na pół,  będzie potrzebny do zrobienia skrzydełek motyla.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i odkładamy 2 łyżki roztopionej czekolady, będzie nam potrzebna do dekoracji babeczek.

Cukier puder miksujemy z masłem. Do masy dodajemy serek i dalej miksujemy. Na końcu do masy dodajemy roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Krem przekładamy do rękawa foliowego z końcówką gwiazda i wyciskamy krem na ucięte babeczki. Na krem nakładamy połówki uciętych wierzchołków z babeczek. Na środku wyciskamy krem tworząc tułów motylka. Z pozostałej czekolady malujemy kształt motylka na babeczkach jak na zdjęciach poniżej. Całość obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

 

26d

27d

28d

29d

30d

31d

32d

33d

35d

36d

37d

38d

39d

40d

41d

42d

43d

44d

45d

46d

47d

48d

49d

50d

51d

52d

53d

54d

56d

55d

57d

58d

59d

60d

 

 

sobota, 24 stycznia 2015

 

 Babeczkizebra0

Babeczki zebra to jedne z ulubionych mojej córci. Bardzo łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, puszyste idealne dla zwolenników babkowych słodkości,  bo to  nic innego jak klasyczna zebra tylko w wersji babeczkowej.

 

Babeczki zebra.

Składniki na babeczki zebra:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka napoju gazowanego lub wody gazowanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie babeczek zebra.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do jajek dodajemy cukier z cukrem waniliowym i nadal miksujemy. Do masy dodajemy olej, napój, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy żółtka i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami do muffin. Ciasto do foremek nakładamy na przemian małą łyżeczką, raz białe ciasto, a raz ciemne i tak do mniej więcej 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20-25 minut. Babeczki sprawdzamy czy już gotowe za pomocą patyczka. Babeczki po upieczeniu wystudzamy na kratce. Ja piekłam je w dwóch turach bo tyle miałam ciasta. Można je obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!

 

11d

12d

13d

14d

15d

16d

17d

18d

19d

20d

21d

22d

23d

24d

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html