walentynki

środa, 14 lutego 2018

Krucheserduszkazczekolada0

U nas na walentynki zrobiłam kruche ciasteczka serca zanurzone do połowy w czekoladzie. Dodatkowo na każdym serduszku napisałam czerwonym lukrem literki. Wyglądają pięknie, a smakują wybornie.

 

Kruche serduszka z czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 czekolady mleczne
  • pisak z czerwonym lukrem

 

Przygotowanie kruchych serduszek z czekoladą.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego serduszka. Ciastka wykładamy n blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C na złoty kolor. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wystudzone ciastka zanurzamy do połowy w roztopionej czekoladzie i odkładamy na kratkę, żeby czekolada zastygła. Na każdym ciasteczku lukrowym pisakiem piszemy drukowane literki (u mnie nasze inicjały). Smacznego !!!

 Krucheserduszkazczekolada1

Krucheserduszkazczekolada2

Krucheserduszkazczekolada3

Krucheserduszkazczekolada4

Krucheserduszkazczekolada5

Krucheserduszkazczekolada6

Krucheserduszkazczekolada7

Krucheserduszkazczekolada8

Krucheserduszkazczekolada9

Krucheserduszkazczekolada10

Krucheserduszkazczekolada11

Krucheserduszkazczekolada12

Krucheserduszkazczekolada13

Krucheserduszkazczekolada14

 

wtorek, 17 lutego 2015

Ciasto_czekoladowo__owocowe_0

Dwukolorowe i dwu smakowe ciasto, które piekłam na Walentynki, ale również polecam je na Dzień Kobiet czy Dzień Matki. Ciasto mocno czekoladowe, a jednocześnie lekko owocowe. Dla mnie najważniejsze w nim jest to że jest proste  i bardzo szybko je się robi, a przy tym jest bardzo efektowne.

 

Ciasto czekoladowo-owocowe

Składniki na ciasto czekoladowo-owocowe:

  • 6 jajek
  • 1  szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 20 dag borówek amerykańskich
  • 3 tabliczka czekolady mlecznej
  • masa cukrowa do dekoracji
  • czerwony barwnik

 

Przygotowanie ciasta czekoladowo-owocowego.

 Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczeni i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną margarynę i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie połowy Do jednej połowy dodajemy dwie łyżki kakao i 1 tabliczkę czekolady pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy masy dodajemy borówki i dokładnie łączymy je z masą, a następnie masę wylewamy na ciemne ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 65-70 minut. Ciasto po upieczeniu sprawdzamy drewnianą długą wykałaczką, jeśli jest sucha ciasto jest upieczone. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce.   2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak rozpuszczoną czekolada oblewamy nasze upieczone ciasto. Kiedy czekolada nam zastygnie wówczas dekorujemy ciasto serduszkami które robimy z masy cukrowej. Ja do masy dodałam czerwony  barwni w takiej ilości aby otrzymać dwa różne odcienie różu. I z tak zabarwionej masy powycinałam różnej wielkości, serduszka które ułożyłam na cieście.  Smacznego !!!

 

78d

79d

80d

81d

82d

83d

84d

85d

86d

87d1

88d

89d

90d

91d

92d

93d

94d

95d1

97d

 

98d

 

96d

 

100d

 

99d

 

102d

 

103d

 

104d

 

101d

 

105d

 

106d

 

108d

 

107d

 

110d

 

109d

 

 

 

 

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria