pizze

piątek, 17 listopada 2017

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia22

Jesień w pełni, za oknami w kratkę, raz piękna słoneczna pogoda, a raz deszczowo i zimno. Taka pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi najlepiej przy pysznym jedzeniu. Dlatego ja dziś wam proponuję 6 przepisów na pizzę z jesiennymi dodatkami. Tutaj możliwości mamy wiele, bo pizzę możemy zrobić dosłownie z wszystkiego, a jesień obfituje  w różnego rodzaju przepyszne smakołyki. W tym czasie możemy wybierać między: wspaniałymi  dyniami, soczystymi gruszkami, dorodnymi czerwonymi burakami, aromatycznymi leśnymi grzybami, kolorową cebulą, chrupkimi orzechami włoskimi, pachnącym czosnkiem, świeżą rukolą, jabłkami, śliwkami i wieloma innymi dobrami.

Ja dziś będę się skupiać na podaniu wam kilku przepisów na pizzę z moimi ulubionymi jesiennymi dodatkami. Na pierwszy rzut  pójdzie puree z dyni, które połączę z serem mozzarella i świeżym oregano. Druga pizza będzie z aromatycznymi leśnymi grzybami, czosnkiem i świeżą natką pietruszki. W trzeciej wykorzystałam czerwoną cebulę i ser feta. Do czwartej pizzy dodałam gruszkę z serkiem pleśniowym camembert i orzechy włoskie. Piąta pizza to połączenie pieczonego czerwonego buraka razem z serem feta i świeżym oregano. Do ostatniej pizzy wykorzystam gruszkę, pieczonego czerwonego buraka i ser mozzarella. Taką pizzę z jesiennymi dodatkami można również zamówić w pizerii Da Grasoo Lublin na stronie pizzaportal.pl.

 

1. Pizza z puree z dyni i mozzarellą.

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia121

Składnik na ciasto na pizzę:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

 Ponadto:

  • mały słoiczek puree z dyni
  • kulka sera mozzarella
  • świeże liście oregano

 Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wówczas wałkujemy je na placek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy puree z dyni, rozprowadzamy po całym cieście. Na puree nakładamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Całość obsypujemy liśćmi oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210'C i pieczemy około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia61

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia13

 

 

2. Pizza z grzybami leśnymi, czosnkiem i pietruszką

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia16

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
  • garść ugotowanych leśnych grzybów
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

Grzyby podsmażamy na łyżce oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Ząbek czosnku siekamy i dodajemy do niego natkę pietruszki i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy. Na sos  tarty żółty ser. Na żółtym serze układamy podsmażone leśne grzyby. Całość polewamy sosem pietruszkowo-czosnkowym. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia9

 6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia15

 

 

3. Pizza z czerwoną cebulą, serem feta i czarnymi oliwkami.

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia21

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 2 czerwone cebule
  • ser feta
  • kilka czarnych oliwek
  • sól i pieprz
  • cukier
  • olej
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

Cebulę czerwoną kroimy w plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i podsmażamy na oleju, aż lekko zmięknie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy, na sos sypiemy tarty żółty ser, na serze układamy podsmażoną cebulę, rozdrobniony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut.  Podajemy na gorąco . Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia20

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia23

 

 

4. Pizza z gruszką i serem camembert

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia25

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 1 gruszka
  • 1 serek pleśniowy camembert
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

 Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowy, obsypujemy tartym żółtym serem, na serze układamy plasterki gruszki, na gruszce układamy plasterki serka camembert i orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około12 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

 

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia24

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia26

 

 

5. Pizza z pieczonym czerwonym burakiem i serem feta

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia28

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 1 pieczony czerwony burak
  • plaster sera feta
  • kilka listków świeżego oregano
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

 Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na sos sypiemy tarty ser żółty, na serze układamy plasterki buraka. Całość obsypujemy kawałkami sera feta i listkami oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C i pierzemy przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia27

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia29

 

 

6. Pizza z puree z dyni, pieczonym czerwonym burakiem i mozzarellą

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia32

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
  • mały słoiczek puree z dyni
  • pieczony czerwony burak
  • kulka sera mozzarella
  • ser  żółty

Rozwałkowane ciasto smarujemy puree z dyni, na puree nakładamy tarty żółty ser, na serze układamy plasterki buraka i kawałki sera mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia30

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia31

15:10, bryssska , pizze
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 grudnia 2016

Pizzabawanek0

Dziś Mikołajki, ulubiony dzień każdego dzieciaka. Ja dla mojej Małej oprócz paczki przygotowałam też pizze w postaci bałwanka. Niestety nie zrobiłam więcej zdjęć, za późno pomyślałam o aparacie. Ale niespodzianka wyszła nieźle.

 

Pizza bałwanek

Składniki na pizza bałwanek:

  • ciasto na pizzę z przepisu który znajdziecie tutaj
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka czarnych oliwek
  • kawałek marchewki
  • 20 dag sera żółtego mozzarella

 

Przygotowanie pizzy bałwanek.

Z ciasta na pizzę wałkujemy trzy placki jeden duży na brzuch bałwanka, średni na tułów, trzeci mniejszy na głowę. Placki zakładamy jeden na drugi aby powstał kształt bałwanka. Całość smarujemy przecierem i obsypujemy ziołami prowansalskimi. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach i obficie posypujemy nim naszą pizzę bałwanek. Z oliwek robimy oczy, usta i guziki bałwanka. Z marchewki wycinamy nos. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220'C przez około 20-30 minut.  Smacznego !!!

 

 Pizzabawanek11

Pizzabawanek21

Pizzabawanek31

Pizzabawanek4

Pizzabawanek5

 

14:34, bryssska , pizze
Link Komentarze (12) »
czwartek, 23 czerwca 2016

Pizza_z_tuczykiem_i_mozzrell_0

 

Pyszna, chrupiąca pizza z dużą ilością pysznych składników. Połączenie chrupiącego ciasta, tuńczyka, pomidorów, mozzarelli i świeżego oregano jest nie do odparcia.

 

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą.

Składniki na pizzę z tuńczykiem i mozzarellą:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

 

Pozostałe składniki:

  • 2 puszki tuńczyka we własnym sosie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 opakowania sera mozzarella

 

Przygotowanie pizzy z tuńczykiem i mozzarellą.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski wrzucamy mąkę, a do niej dodajemy rozpuszczone drożdże, oliwę, szczyptę soli i pieprzu.  Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Tuńczyka, pomidory i mozzarellę odcedzamy.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na wielkość dużej blaszki. Cisto kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Na ciasto wykładamy odcedzone pomidory. Na pomidory układamy odcedzonego tuńczyka. Na tuńczyku układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Na wierzchu układamy gdzieniegdzie listki oregano.  Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Pizza po upieczeniu powinna być chrupiąca i mięć piękny złoty kolor. Smacznego !!!

132e

134e

135e

138e

139e

143e

142e

146e

148e1

147e

149e

152e

151e

150e

153e

 

 

 

 

 

11:49, bryssska , pizze
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html