drożdżowe

czwartek, 12 stycznia 2017

Ciastodrodowedlaleniucha0

Prosto, szybko i bez ugniatania, które jest charakterystyczne przy cieście drożdżowym. Dla mnie jest to ciasto pomiędzy ciastem ucieranym, a drożdżowym. Mięciutkie i pulchne, bardzo słodkie, ale pyszne.

 

Ciasto drożdżowe dla leniucha.

Składniki na cisto drożdżowe dla leniucha:

Ciasto:

  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dag mąki pszennej

Kruszonka:

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru

 

Przygotowanie ciasta drożdżowego dla leniucha:

Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Składniki w misce zalewamy gorącym mlekiem, nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja użyłam miksera z odpowiednimi końcówkami. Wymieszane ciasto przekładamy do foremki (o wymiarach 20cm-20cm lub o zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy ciasto. Ciasto drożdżowe pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180'C przez około 50 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem, kiedy był suchy wyjęłam upieczone ciasto.  Upieczone ciasto studzimy na kratce. Smacznego !!!

 Ciastodrodowedlaleniucha1

Ciastodrodowedlaleniucha2

Ciastodrodowedlaleniucha3

 Ciastodrodowedlaleniucha4

Ciastodrodowedlaleniucha5

Ciastodrodowedlaleniucha6

Ciastodrodowedlaleniucha7

Ciastodrodowedlaleniucha8

Ciastodrodowedlaleniucha9

Ciastodrodowedlaleniucha10

Ciastodrodowedlaleniucha11

Ciastodrodowedlaleniucha12

Ciastodrodowedlaleniucha13

Ciastodrodowedlaleniucha14

Ciastodrodowedlaleniucha15

Ciastodrodowedlaleniucha16

Ciastodrodowedlaleniucha18

Ciastodrodowedlaleniucha19

Ciastodrodowedlaleniucha17

Ciastodrodowedlaleniucha20

Ciastodrodowedlaleniucha22

Ciastodrodowedlaleniucha23

Ciastodrodowedlaleniucha21

Ciastodrodowedlaleniucha24

wtorek, 08 listopada 2016

 domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_01

 

Nie ma to jak pyszny domowy chleb wypiekany własnoręcznie. Pyszny, miękki, z chrupiącą skórką. Taki otóż chleb domowy z płatkami owsianymi piekę już od kilku tygodni i cały czas nie możemy się nim najeść. Znika w większości jeszcze ciepły. Julcia zajada się samym zaraz po upieczeniu, kiedy jest najbardziej chrupki. A wszystko zaczęło się od wizyty u mojej siostry, kiedy to akurat trafiłyśmy jak wypiekała domowy chleb. Julci tak posmakował, że od tamtej pory sama zaczęłam go piec. Moja siostra wynalazła ten pyszny domowy chleb na stronie skuteczni.tv.

 

Domowy chleb z płatkami owsianymi.

Składniki na domowy chleb z płatkami owsianymi:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 3 garście płatków owsianych
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płatków owsianych do obsypania wierzchu
  • olej do smarowania foremek
  • bułka tarta do obsypania foremek

 

Przygotowanie domowego chleba z płatkami owsianymi.

W 1/2 litra wody rozpuszczamy drożdże. Do drugiej połowy ciepłej wody dolewamy ocet. W misce mieszamy razem mąkę, sól, cukier i płatki owsiane. Do miski z mąką wlewamy wodę z drożdżami. Lekko mieszamy i dolewamy wodę z octem. Wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wówczas odgazowujemy je za pomocą namoczonej w wodzie łyżki. Polega to na tym aby mokrą łyżkę wbijać w ciasto, żeby uszło z niego powietrze. Dwie prostokątne foremki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek wylewamy ciasto dzieląc je proporcjonalnie do wielkości foremek (tak jak u mnie gdzie jedna jest ciut większa daję ciut więcej ciasta, jeżeli macie dwie takie same foremki to ciasto dzielicie na pół). Ciasto we foremkach wyrównujemy z pomocą mokrej łyżki. Tak wyłożone ciastem foremki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto we foremkach ładnie wyrośnie, zdejmujemy folię(ja zawsze pomagam sobie nożem). Wierzch ciasta kropimy wodą i obsypujemy płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Foremki z chlebem wkładamy do nagrzanego piekarnika, po czym zmniejszamy temperaturę do 230'C i w tej temperaturze pieczemy domowy chleb przez około 50 minut. Upieczone bochenki naszego domowego chleba studzimy na kratce. Smacznego !!!

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_1

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_2

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_3

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_4

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_5

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_7

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_9

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_11

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_12

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_14

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_15

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_181

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_191

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_211

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_22

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_23

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_24

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_26

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_27

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_30

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_32

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_31

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_36

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_34

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_35

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_40

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_39

domowy_chleb_z_patkami_owsianymi_38

 

 

poniedziałek, 16 maja 2011

889a

Bułeczki idealne wprost na majowe spacery, pyszne delikatne i nie za słodkie, oczywiście bez masy cukrowej. Ja polecam bułeczki nadziać marmoladą i spałaszować popijając kubkiem dobrej kawy lub gorącym kakao.

 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek margaryny
  • 1 jajko
  • 1/4 litra mleka
  • 1/2 opakowania świeżych drożdży czyli jakieś 2,5 dag
  • 1 paczka cukru waniliowego

 

Ponadto:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • cukier
  • biała masa cukrowa
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • marmolada z dzikiej róży

 

Przygotowujemy rozczyn z drożdzy,  1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i takiej ilości mleka aby rozczyn miałm konsystencję gęstej śmietany.

874a

Składniki na rozczyn......................................................................................

Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczką.

875a

Rozczyn............................................................................................

877a

Rozczyn po wyrośnięciu.......................................................................

W międzczasie ucieramy jajko z cukrem.

876a

Jajko i cukier.................................................................................

Do podrośnietego rozczynu dodajemyh resztę ciepłego mleka, przesianą mąkę i utarty cukier z jajkiem.

878a

Rozczyn z mąką, utartym cukrem i mlekiem....................................................

Z podanych składników wyrabiamy dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się dodajemy wówczas stopiony tłuszcz i cukier waniliowy.

879a

Ciasto z tłuszczem i cukrem waniliowym....................................................

Ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośniecia w ciepłe miejsce przykrywając je ściereczką.

880a

Ciasto po wyrobieniu....................................

881a

Ciasto po wyrośnięciu.........................................................................

882a

Ciasto drożdżowe............................................................

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków.

883a

Ciasto po podzieleniu............................................................

Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczki. Bułeczki układamy w odstepach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zostawiamy je do wyrośnięcia.

884a

Uformowane bułeczki na blaszce..............................................................

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem.

885a

Bułeczki z cukrem i obsmarowane jajkiem z mlekiem.....................................................

Bułeczki pieczemy  w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30 mint. Bułeczki po upieczeniu powinny mieć ładny złoto-brązowy kolor.

886a

Bułeczki po upieczeniu.................................................................

887a

Bułeczki drożdżowe......................................................................

Ja swoje bułeczki po ostudzeniu nadzałam marmoladą różaną i ozdobiłam je białą masą cukrową, którą posymałam dodatkowo kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego !!!

888a

Udekorowane i nadziane marmoladą.......................................................

889a

I jeszcze raz.........................................................................

 
1 , 2 , 3
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html