sałatki

poniedziałek, 19 lutego 2018

Saatkazburaczkwifasoliszparagowej0

Moja ulubiona sałatka i nie ukrywam, że to hit wśród sałatek w moim domu, a to dlatego że łatwiutka, a co najważniejsze bardzo szybka i pyszna. Idealna na nie zapowiedzianych gości.

 

Sałatka z buraczków i fasoli szparagowej

Składniki na sałatkę z buraczków i fasoli szparagowej:

  • 1 słoik sałatki z buraczków z czosnkiem 400 ml (u mnie też z cebulą z mojej spiżarni)
  • 1 słoik fasolki szparagowej w zalewie 400 ml (robię taka co roku, ale można kupić w sklepie)
  • 1 słoik marchewki w zalewie 400 ml (również robię taką co roku, ale możecie kupić w sklepie)
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz (niekoniecznie)

 

Przygotowanie sałatki z buraczków i fasoli szparagowej.

Sałatkę z buraczków, fasolkę i marchewkę odcedzamy. Jajka kroimy w grubą kostkę. Odcedzone warzywa mieszamy z jajkami i majonezem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

 Saatkazburaczkwifasoliszparagowej1

Saatkazburaczkwifasoliszparagowej2

Saatkazburaczkwifasoliszparagowej3

Saatkazburaczkwifasoliszparagowej4

piątek, 16 lutego 2018

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta0

Przepis na te sałatkę jest od niedawna w moim posiadaniu. Dotarł do mnie drogą pantoflową ze słowami "musisz to wypróbować", tak więc wypróbowałam. I mogę wam powiedzieć tylko WOW. Sałatka wyszła rewelacyjnie, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Z początku bałam się, że będzie zbyt kwaśna, ale niepotrzebnie bo wszystkie smaki się ze sobą równoważą. Sałatki z tego przepisu wychodzi bardzo duża ilość, więc jeśli nie macie wysokiego, szklanego naczynia, to po prostu sałatkę zróbcie z połowy porcji.

 

Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Składniki :

  • 1 mała kapusta pekińska lub połowa średniej
  • 1  słoik kapusty czerwonej konserwowej (u mnie z jabłkiem z mojej spiżarni)
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy tika masala (może być op. przyprawy gyros)
  • olej
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 mały kubełek śmietany 18%
  • ketchup pikantny (tyle ile śmietany czyli mały kubeczek)

 

Przygotowanie sałatki warstwowej gyros z czerwoną kapustą.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i smażymy na oleju do miękkości mięsa. Po usmażeniu mięso studzimy. Majonez mieszamy ze śmietaną i ketchupem. Kapustę pekińską drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Kapustę czerwoną odcedzamy z nadmiaru soku. Na dno szklanej misy wysypujemy 1/3  kapusty pekińskiej, na to wykładamy połowę kapusty czerwonej, następnie dajemy połowę ostudzonego mięsa. Na mięso wykładamy połowę cebuli, na cebulę połowę ogórków konserwowych. Na ogórki połowa kukurydzy. Na kukurydzę nakładamy połowę sosu. I od nowa czyli warstwa 1/3 kapusty pekińskiej, reszta kapusty czerwonej, na to reszta mięsa, na mięso druga połowa cebuli, na cebulę reszta ogórka, a na ogórka druga połowa kukurydzy. Na kukurydzę wykładamy resztę sosu. A na warstwę sosu dajemy ostatnią warstwę z kapusty pekińskiej. Sałatkę schładzamy w lodówce minimum 2-3 godzin. Smacznego !!!

 Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta1

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta2

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta3

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta4

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta5

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta6

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta7

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta8

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta9

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta10

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta11

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta12

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta13

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta14

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta15

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta16

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta17

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta18

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta19

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta20

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta21

poniedziałek, 12 lutego 2018

Saatkaporowa0

Dawno mnie tu nie było, ale za dużo spraw na głowie i za mało czasu. Doba powinna mieć jeszcze jakieś 5 godzin więcej, a i tak podejrzewam, że to by nie wystarczyło. Ale dziś znalazłam chwilkę, żeby wprowadzić przepis na sałatkę porową. Pyszna, o wyrazistym smaku pora, złagodzona słodkością zielonego groszka i sera żółtego. Polecam zwłaszcza koneserom pora.

Sałatka porowa

Składniki na sałatkę porową:

  • 2 średniej wielkości pory
  • 20 dag sera żółtego (u mnie gouda)
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka groszku konserwowego (u mnie mały woreczek ugotowanego mrożonego groszku)
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie sałatki porowej.

Pora oczyszczamy i kroimy w pół paseczki. Zalewamy wrzątkiem na 3 minutki, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Wystudzony por przekładamy do miski, a do niego dodajemy jajka pokrojone w grubą kostkę, żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do szklanej miski, a na wierzch wysypujemy warstwę odcedzonego groszku konserwowego (lub tak jak u mnie ugotowanego, odcedzonego, przestudzonego, mrożonego zielonego groszku). Sałatkę porową schładzamy w lodówce przez około 2 godziny. Można ją przykryć folią spożywczą, aby uniknąć brzydkiego zapachu w lodówce. Smacznego !!!

                                               

                                               

Saatkaporowa3

Saatkaporowa4

Saatkaporowa5

Saatkaporowa6

                                                

                                                

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria