pierogi

środa, 16 listopada 2016

Pierogizkiszonkapustikasz0

Pomysł na te pierogi powstał spontanicznie, po przeglądzie lodówki. Zostało mi trochę surówki z kiszonej kapusty i pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej. Postanowiłam połączyć oba te smaki i zawinęłam je w cisto pierogowe. Wyszły przepysznie, mój mąż się ze mnie śmieje że pierogi zawsze zrobię z niczego.

 

Pierogi z koszoną kapustą i kaszą.

Składniki na pierogi z kiszona kapustą i kaszą:

  • Surówka z kiszonej kapusty z przepisu który znajdziecie tutaj
  • 1/2 ugotowane torebki kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • ciasto na pierogi z przepisu który znajdziecie tutaj
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie pierogów z kiszoną kapusta i kaszą.

 

 Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy sałatkę z kiszonej kapusty. Lekko podsmażoną kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni, na dwóch łyżkach oliwy prażymy kaszę gryczaną, doprawiając ją solą i pieprzem. Uprażoną kaszę mieszamy z podsmażona kapustą. Jeśli trzeba to doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek. Z ciasta wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Przelewamy wodą i podajemy okraszone masłem. Ja podałam je również z czerwonym barszczem. Smacznego !!!

 

Pierogizkiszonkapustikasz1

Pierogizkiszonkapustikasz2

Pierogizkiszonkapustikasz4

Pierogizkiszonkapustikasz5

Pierogizkiszonkapustikasz7

Pierogizkiszonkapustikasz8

Pierogizkiszonkapustikasz9

Pierogizkiszonkapustikasz10

Pierogizkiszonkapustikasz11

Pierogizkiszonkapustikasz12

Pierogizkiszonkapustikasz13

Pierogizkiszonkapustikasz14

Pierogizkiszonkapustikasz15

Pierogizkiszonkapustikasz18

Pierogizkiszonkapustikasz19

Pierogizkiszonkapustikasz20

Pierogizkiszonkapustikasz22

Pierogizkiszonkapustikasz23

Pierogizkiszonkapustikasz24

sobota, 12 listopada 2016

pierogizsoczewicy0

Od kilka dni  zajadam się pierogami z soczewicy. To miła dla mnie odmiana, nie spodziewałam się, że mogą tak dobrze smakować. Pierogi z soczewicą  mogą być alternatywa dla tak popularnych pierogów z mięsem.

 

Pierogi z soczewicy.

Składniki na pierogi z soczewicy:

Na ciasto:

  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanka mąki razowej
  • 2 łyżka rozmrożonych i rozdrobnionych liści szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli

 

Na farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie pierogów z soczewicy.

Soczewicę gotujemy do miękkości w około 3 szklankach osolone wody. Ugotowaną soczewicę odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Miękką soczewicę rozgniatamy, dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, dodajemy szpinak, sól oraz wlewamy wodę. Ugniatamy ciasto. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi odcedzamy, przelewamy wodą i podajmy gorące okraszone masłem lub dowolnym sosem. Smacznego !!!

pierogizsoczewicy1

pierogizsoczewicy2

pierogizsoczewicy3

pierogizsoczewicy4

pierogizsoczewicy5

pierogizsoczewicy7

pierogizsoczewicy8

pierogizsoczewicy9

pierogizsoczewicy11

pierogizsoczewicy12

pierogizsoczewicy13

pierogizsoczewicy19

pierogizsoczewicy18

pierogizsoczewicy20

pierogizsoczewicy21

 

pierogizsoczewicy24

pierogizsoczewicy25

pierogizsoczewicy28

pierogizsoczewicy29

pierogizsoczewicy32

pierogizsoczewicy33

pierogizsoczewicy31

pierogizsoczewicy30

pierogizsoczewicy35

pierogizsoczewicy36

pierogizsoczewicy34

 

12:08, bryssska , pierogi
Link Komentarze (8) »
sobota, 22 czerwca 2013

Panierowaneruskiepierogi0

Nareszcie przyszedł mój nowiuśki aparat i w końcu mogę zacząć robić zdjęcia. A na pierwszy plan idą panierowane ruskie pierogi. Czy ktoś próbował już je robić w domu? Bo ja jeszcze nigdy nie robiłam ich sama, ale pamiętam ich smak kiedy w pewnym barze pomylili zamówienia i dostały mi się wówczas te panierowane zamiast zwykłych. I pamiętam ze były obłędne. Dziś sama je postanowiłam zrobić i wyszły mi jeszcze lepsze w smaku, no i zawsze to jakaś odmiana do tych standardowych okraszanych boczkiem i cebulką.

 

Panierowane ruskie pierogi.

Składniki na panierowane ruskie pierogi:

  • 30-40 sztuk ugotowanych pierogów ruskich
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie panierowanych ruskich pierogów.

Jajka roztrzepujemy  i doprawiamy solą i pieprzem. Do rozmąconych jajek wsypujemy pierogi. Następnie pierogi obsypujemy bułka tartą. Panierowane pierogi smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z jednej jak i z drugiej strony.  Usmażone pierogi wykładamy na talerz i podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!

681b

682b

683b

684b

685b

686b

687b

688b

689b

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html