makarony

czwartek, 10 listopada 2016

Makarondomowyrosoowy0

Jeszcze nie tak dawno, każda gospodyni sama robiła makaron do rosołu. Ja dobrze pamiętam jak się to odbywało u mojej babci, (przeważnie w niedziele rano) robiło się taki makaron do rosołu. Jak podrosłam sama robiłam taki, a potem nadeszła era makaronu nitki w gotowych paczkach i większość z nas zapomniała jak smakował taki makaron domowy rosołowy. Niedawno zrobiłam taki makaron dla Julci, żeby wiedziała że można taki  makaron zrobić w domu, a nie tylko kupować. I od tego czasu zostałam zmuszona robić taki makaron domowy, bo moje ukochane dzieciątko nie chce już innego do rosołu.

 

Makaron domowy rosołowy.

Składniki na makaron domowy rosołowy:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

 

Przygotowanie makaronu domowego.

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy wodę i sól. Ugniatamy ciasto, za mnie zrobił to robot, ale można ręcznie jak ktoś woli. Ciasto po wyrobieniu powinno być, twarde, sprężyste, jednolite. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy, w razie konieczności lekko podsypując mąką. Płaty ciasta odkładamy na czysta, suchą ścierkę, by lekko przeschło, na około 1 godzinę. Przesuszone płaty ciasta obsypujemy obficie mąką, kroimy na mniejsze plastry, układając jeden na drugim mąką do góry, żeby się nam nie posklejały i kroimy ostrym nożem na nitki. Po ukrojeniu roztrzepujemy. Makaron domowy gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli przez około 5 minut po zagotowaniu.  Makaron cedzimy na sicie, przelewamy ciepłą zimną, dokładnie odsączamy.  Smacznego !!!

 

Makarondomowyrosoowy1

Makarondomowyrosoowy3

Makarondomowyrosoowy5

Makarondomowyrosoowy4

Makarondomowyrosoowy8

Makarondomowyrosoowy9

Makarondomowyrosoowy10

Makarondomowyrosoowy11

Makarondomowyrosoowy12

Makarondomowyrosoowy13

Makarondomowyrosoowy14

Makarondomowyrosoowy16

Makarondomowyrosoowy18

Makarondomowyrosoowy20

Makarondomowyrosoowy21

Makarondomowyrosoowy23

Makarondomowyrosoowy25

Makarondomowyrosoowy24

Makarondomowyrosoowy27

Makarondomowyrosoowy28

 

 

 

piątek, 16 listopada 2012

394b

Obiecany we wcześniejszym wpisie przepis na danie z wykorzystaniem produktów pakowanych w opakowania kartonowe firmy Tetra Pac, które chronią umieszczone w nich produkty jak natura. Po wypróbowaniu niektórych produktów pakowanych w opakowania kartonowe Tetra Pak muszę stwierdzić że warzywa dużo lepiej smakują, zachowują konsystencję, chrupkość oraz smak świeżych warzyw. Ja w swoim przepisie na zapiekane makaronowe gniazda z sosem mięsno-warzywnym  wykorzystałam kukurydzę i groszek zielony firmy Kwidzyn oraz przecier pomidorowy firmy  Podravka.

Chciałabym również ogłosić konkurs „Przepis w zgodzie z naturąpolegającego na opracowaniu przepisu na potrawę bez konserwantów, do przygotowania którego wykorzystano co najmniej jeden produkt dostępny w opakowaniu Tetra Pak. A ja z pośród nadesłanych przepisów wybiorę trzy osoby które przygotują najlepszy przepis i otrzymają w nagrodę po zestawie zawierającym:

a.Przecier pomidorowy Podravka 3 x 200 g o wartości 3,69 zł

b.Przecier pomidorowy Łowicz o wartości 3,79 zł

c.Kukurydza konserwowa Kwidzyn o wartości 1,80 zł

d.Groszek konserwowy Kwidzyn o wartości 1,80 zł

e.Sok 100 % Hortex Złote jabłka o wartości 4,29 zł

f.Sok marchewkowy Fortuna Karotka o wartości 4,29 zł

g.Pojemnik na pomidora marki MSC International o wartości 20,00 zł

h.Pamięć USB 2 GB o wartości 28,00 zł

 

Konkurs rozpocznie się dnia 16 listopada 2012 i będzie trwać do dnia 30 listopada 2012. W tym czasie osoby biorące udział w konkursie prosiłabym o przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem (choć zdjęcie jest nie wymagane) na poniższy adres e-mail, prosiłabym jedynie aby w temacie wiadomości było wpisane magicznakuchnia.blox.pl. Wszystkich, którzy wezmą udział w konkursie proszę o zapoznanie się z regulaminem konkursu umieszczonego poniżej, w celu uniknięcia jakichkolwiek nieporozumień i pomyłek.

konkurstetrapak@meckreacja.pl

 

Regulamin konkursu znajdziecie tutaj

Regulamin konkursu "Przepis w zgodzie z naturą"

 

Przepis w zgodzie z naturą na zapiekane makaronowe gniazda z sosem mięsno-warzywnym

 Mój mąż po spróbowaniu makaronu z sosem jeszcze z pełnymi ustami powiedział tylko jedno słowo "pyszne", a ja mogę potwierdzić. Danie smakowało wyśmienicie, aż trudno mi teraz uwierzyć że tak łatwe jest w przygotowaniu, a jeśli nie wierzycie to zachęcam was do spróbowania.

 Składniki na zapiekane makaronowe gniazda z sosem mięsno-warzywnym:

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 opakowanie tartego sera mozzarella (20 dag)
  • 1 opakowanie kartonowe kukurydzy (Kwidzyn)
  • 1 opakowanie kartonowe zielonego groszku (Kwidzyn)
  • 2 opakowania kartonowe przecieru pomidorowego (Podravka)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 opakowanie makaronu wstążki gniazda
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie zapiekanych makaronowych gniazd z sosem mięsno-warzywnym.

Gniazda makaronowe gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu  układamy je na wyłożonej folią aluminiową dużej brytfance.W wysokim garnku podgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią mięso mielone, mieszamy i lekko podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy odcedzoną kukurydzę, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę wszystkie papryki oraz pokrojona w kostkę czerwoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz odcedzony zielony groszek. Całość mieszamy i gotujemy przez następne 5-8 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 5 minut i doprawiamy sola i pieprzem. Gotowy sos mięsno warzywny nakładamy na gniazda makaronowe, ja nakładałam po jednej małej chochli na każde gniazdo. Na sos nakładamy starty ser mozzarella. Gotowe danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 15 minut. Podpieczone gniazda makaronowe wykładamy na talerz wyłożony postrzępiona zielona sałata. Smacznego !!!

384b

382b

383b

385b

386b

396b

387b

388b

389b

390b

391b

392b

393b

394b

395b

397b

środa, 07 grudnia 2011

40b

Szybkie i proste danie w sam raz dla zabieganych i zapracowanych.

 

Makaron z potrawką z kurczaka.

Składniki na makaron z potrawką z kurczaka:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 1 por
  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag makaronu kokardki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pieprz i sól

 

 Przygotowanie makaronu z potrawką z kurczaka.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie. Do podpieczonego mięsa dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojonego w pół paseczki pora. Wszytko dokładnie ze sobą mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy warzywa oraz mięso zmiękną doprawiamy je wówczas solą i pieprzem . Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na ugotowany , gorący makaron  nakładamy gotową potrawkę z kurczaka. Smacznego !!!

 

35b

36b

37b

38b

39b

40b

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html