naleśnikowate

niedziela, 20 listopada 2016

Blinyzmkgryczan0

Bliny z mąką gryczaną to zdrowa przekąska o lekko winnym smaku nadająca się na przystawkę serwowane z gęsta kwaśną śmietaną lub jako pyszny deser z dodatkiem dżemu. Mnie smakuje  zarówno na słodko jak i na słono, a moja córka zajadała się blinami posmarowanymi czekoladą.

 

Bliny z mąką gryczaną.

Składniki na bliny z mąką gryczaną:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło i oliwa pół na pół do smażenia

 

Przygotowanie blinów z mąką gryczaną.

Do miseczki wkładamy drożdże, cukier, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy do niej żółtka, obydwa rodzaje mąki, ciepłą wodę i dokładnie łączymy ze sobą składniki najlepiej robotem. Pod koniec mieszania dodajemy letnie roztopione masło i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz pół na pół masło z oliwą. Na tłuszcz nakładamy ciasto i pieczemy z jednej i z drugiej strony na złoty, rumiany kolor.  Usmażone bliny podajemy na ciepło  gęstą kwaśną śmietaną lub dżemem. Smacznego !!!

 

Blinyzmkgryczan1

Blinyzmkgryczan2

Blinyzmkgryczan3

Blinyzmkgryczan4

Blinyzmkgryczan6

Blinyzmkgryczan7

Blinyzmkgryczan8

Blinyzmkgryczan9

Blinyzmkgryczan11

Blinyzmkgryczan10

Blinyzmkgryczan12

Blinyzmkgryczan131

Blinyzmkgryczan14

Blinyzmkgryczan15

Blinyzmkgryczan161

Blinyzmkgryczan171

Blinyzmkgryczan181

Blinyzmkgryczan20

Blinyzmkgryczan22

Blinyzmkgryczan21

 

niedziela, 24 lutego 2013

612b

Bardzo szybkie i przepyszne śniadanie dla maluchów dużych i małych. Ja dziś robiłam szybko zanim moja córcia zeszła z góry bo dodałam starte jabłko i nie chciałam żeby widziała, bo by nie zjadła. Jest anty nastawiona na wszelkie owoce i warzywa, no i dlatego muszę przemycać co nieco. Ale na szczęście się nie poznała i zjadła ze smakiem jak zawsze dwa takie Misie, chociaż musiałam ją okłamać bo jak zajrzała do ciasta i widząc starte jabłka pływające w cieście to zapytała "mamo, a co to, dodałaś masło do ciasta" a ja na to "tak żeby były jeszcze lepsze". Uwielbia masło potrafi je jeść łyżką, ale jak to mój mąż mówi ma to po swojej babci , która robiła tak samo. 

 

Szybkie naleśniki Misie z jabłkiem.

Składniki na szybkie naleśniki z jabłkiem:

  • 100 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • cukier puder do obsypania naleśników
  • czekoladowy krem do dekoracji
  • margaryna do smażenia naleśników

 

Przygotowanie szybkich naleśników Misie z jabłkiem.

Mleko wlewamy do dzbanka dodajemy do niego jajko, olej i cukier waniliowy. Mieszamy, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy starte jabłko i dokładnie mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy ciasto naleśnikowe tworząc koło a łyżką dolewamy uszy. Jak na zdjęciu. Naleśniki pieczemy z obu stron na złoty kolor. Misie zaraz po usmażeniu obsypujemy cukrem pudrem. A następnie robimy oczy i usta z kremu czekoladowego. Smacznego !!!

 

604b

605b

606b

607b

608b

609b

610b

611b

612b

środa, 04 marca 2009

171

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża łyżka przyprawy do zup
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Ponadto:

  • olej do smażenia naleśników

 

Do miski wlej wodę, dodaj jajka, sól, olej i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymiksuj, tak aby powstało ciasto bez grudek.

164

Miksowanie ciasta.........................

Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju, przy użyciu chochelki nalej ciasto  tak aby pokryło jej całą powierzchnię cienką warstwą.

165

Smażenie placka naleśnikowego..................................

Smaż z obu stron na złoty kolor. I tak po kolei smaż naleśniki, aż do wyczerpania ciasta.

166

Usmażone placki naleśnikowe...............................

Pokrojone w grubą kostkę mięso podsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor.

167

Smażenie mięsa..........................................

Do podsmażonego mięsa dodaj ziele angielskie, liść laurowy , tymianek i podlej wodą tak aby  przykryła mięso. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Do podduszonego mięsa dodaj: pokrojone w kostkę ogórki, poszatkowane w plasterki pieczarki i oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki paprykę (zieloną, czerwoną i żółtą),odcedzony groszek, kukurydzę i czerwoną fasolę, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę do zup.

168

Mięsko z warzywami..........................

Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut . Dopraw pieprzem i solą.

Na placek naleśnikowy nałóż  farsz mięsno-warzywny.

169

Nakładanie farszu..................................

Zwiń placek naleśnikowy z farszem  tak aby postał rulon. 

170

Naleśnikowe rulony................................

I tak po kolei aż do wyczerpania składników. Najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !

171

Naleśniki po meksykańsku............................................

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html