naleśnikowate

czwartek, 14 czerwca 2018

Kwiatycukiniiwciecienalenikowym0

Przysmak, który przywędrował do nas z Włoch. Pyszne, żółte kwiaty cukinii, zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone na złoty kolor. Po usmażeniu chrupiące, o delikatnym posmaku cukinii, najlepsze z sosem czosnkowym.

 

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Składniki na kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym:

  • około 10-12 kwiatów cukinii
  • olej do smażenia
  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym.

Ze środka kwiatów cukinii usuwamy pręcik oraz obcinamy łodyżki. Kwiaty delikatnie płuczemy pod pierząca wodą, aby oczyścić je z zabrudzeń i resztek pyłku. Osuszamy na ręczniku papierowym. Wodę mieszamy z jajkiem, mąka i solą, najlepiej mikserem. Do gotowego ciasta wkładamy kwiaty cukinii i maczamy je w cieście. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kwiaty cukinii. Smażymy z obu stron na niezbyt silnym ogniu na lekko złoty kolor. Podajemy na gorąco, najlepiej z sosem czosnkowym. Smacznego !!!

                            

                                                               

                             

 Kwiatycukiniiwciecienalenikowym4

Kwiatycukiniiwciecienalenikowym5

Kwiatycukiniiwciecienalenikowym6

                              

Kwiatycukiniiwciecienalenikowym8

czwartek, 05 kwietnia 2018

 

Klasycznepankejkizsyropemklonowym0

Nie ma nic lepszego na śniadanie czy podwieczorek od pankejków polanych syropem klonowym. Uwielbiane u mnie w domu i często goszczące na naszym stole. Ciepłe, delikatne i puszyste w środku, a po bokach chrupiące  idealnie komponują się z  pysznym syropem klonowym.

 

Klasyczne pankejki z syropem klonowym

Składniki na klasyczne pankejki z syropem klonowym:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany o waniliowym smaku
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • margaryna do smażenia
  • syrop klonowy

 

Przygotowanie klasycznych pankejków z syropem klonowym.

Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajka, cukier, serek homogenizowany, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy.  Ciasto powinno mięć gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać troszkę mleka. Na patelni rozgrzewamy margarynę. Na rozgrzaną margarynę nakładamy łyżką porcję ciasta . Placuszki pieczemy na złoto-brązowy kolor z jednej i z drugiej strony. Pankejki po upieczeniu układamy w stosik. Całość polewamy syropem klonowym. Smacznego !!!

 Klasycznepankejkizsyropemklonowym1

Klasycznepankejkizsyropemklonowym2

Klasycznepankejkizsyropemklonowym3

Klasycznepankejkizsyropemklonowym4

Klasycznepankejkizsyropemklonowym5

Klasycznepankejkizsyropemklonowym6

Klasycznepankejkizsyropemklonowym8

Klasycznepankejkizsyropemklonowym7

 

niedziela, 20 listopada 2016

Blinyzmkgryczan0

Bliny z mąką gryczaną to zdrowa przekąska o lekko winnym smaku nadająca się na przystawkę serwowane z gęsta kwaśną śmietaną lub jako pyszny deser z dodatkiem dżemu. Mnie smakuje  zarówno na słodko jak i na słono, a moja córka zajadała się blinami posmarowanymi czekoladą.

 

Bliny z mąką gryczaną.

Składniki na bliny z mąką gryczaną:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło i oliwa pół na pół do smażenia

 

Przygotowanie blinów z mąką gryczaną.

Do miseczki wkładamy drożdże, cukier, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy do niej żółtka, obydwa rodzaje mąki, ciepłą wodę i dokładnie łączymy ze sobą składniki najlepiej robotem. Pod koniec mieszania dodajemy letnie roztopione masło i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz pół na pół masło z oliwą. Na tłuszcz nakładamy ciasto i pieczemy z jednej i z drugiej strony na złoty, rumiany kolor.  Usmażone bliny podajemy na ciepło  gęstą kwaśną śmietaną lub dżemem. Smacznego !!!

 

Blinyzmkgryczan1

Blinyzmkgryczan2

Blinyzmkgryczan3

Blinyzmkgryczan4

Blinyzmkgryczan6

Blinyzmkgryczan7

Blinyzmkgryczan8

Blinyzmkgryczan9

Blinyzmkgryczan11

Blinyzmkgryczan10

Blinyzmkgryczan12

Blinyzmkgryczan131

Blinyzmkgryczan14

Blinyzmkgryczan15

Blinyzmkgryczan161

Blinyzmkgryczan171

Blinyzmkgryczan181

Blinyzmkgryczan20

Blinyzmkgryczan22

Blinyzmkgryczan21

 

 
1 , 2
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria