pasty

poniedziałek, 13 lutego 2017

HumuszfasoliJa0

Ferie, ferie i po feriach, można w końcu wrócić do normalności. Julka w szkole, a ja odrabiam blogowe zaległości. Dziś proponuje wam przepis na humus z fasoli "Jaś" zamiast z cieciorki. Dla mnie w smaku również pyszny, prosty i szybki do zrobienia. Dla mnie najlepszy z domową tortillą i konserwową papryką.

 

Humus z fasoli "Jaś"

Składniki na humus z fasoli "Jaś":

  • 3 szklanki ugotowanej fasoli "Jaś" (u mnie mrożona, świeża)
  • 1/2 szklanki pasty tahini przepis znajdziecie tutaj
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1/4 szklanki oleju lub wody
  • sól do smaku

 

Przygotowanie humusu z fasoli "Jaś".

Fasolę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do zmielonej fasoli dodajemy pastę tahini, kumin, czosnek, sok z cytryny, olej i trochę soli. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy najlepiej robotem. W zależności jaką chcecie uzyskać konsystencję humusu dolewacie więcej wody lub oleju. Ja lubię jak ma konsystencję pasty do kanapek. Ja przeważnie humus nakładam na kawałki tortilli, a na to konserwową paprykę. Pycha. Smacznego !!!

 HumuszfasoliJa1

HumuszfasoliJa2

HumuszfasoliJa3

HumuszfasoliJa4

HumuszfasoliJa5

HumuszfasoliJa6

HumuszfasoliJa8

HumuszfasoliJa7

HumuszfasoliJa9

HumuszfasoliJa10

HumuszfasoliJa11

HumuszfasoliJa12

HumuszfasoliJa13

10:16, bryssska , pasty
Link Komentarze (11) »
środa, 25 stycznia 2017

Domowapastatahini0

Chciałam sama zrobić humus, ale nigdzie nie mogłam kupić pasty tahini. Poszperałam po internecie i nie mogłam uwierzyć, że to takie proste samemu ją zrobić. Wystarczy uprażyć sezam i go zmielić. Domowa pasta jest pyszna i bez żadnych ulepszaczy, tylko troszkę pracy przy blendowaniu, ale warto.

 

Domowa pasta Tahini

Składniki na domową pastę tahini:

  • 200 g sezamu
  • sucha patelnia
  • blender lub moździerz

 

Przygotowanie domowej pasty tahini.

Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy sezam i cały czas potrząsamy nią lub szybko i dokładnie mieszamy do momentu bardzo lekkiego, powiedziałabym bladego zbrązowienia ziarenek.   Nie mogą być zbytnio przyprażone bo nam wyjdzie zbyt gorzka pasta. Uprażony sezam studzimy.  Przestudzony sezam blendujemy, aż powstanie gładka, lejąca się masa.  Może nam to zająć chwilkę. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki.  Pastę tahini można przechowywać nawet kilka tygodni szczelnie zamkniętą w lodówce.  Smacznego !!!

Domowapastatahini1

Domowapastatahini2

Domowapastatahini3

Domowapastatahini4

Domowapastatahini5

Domowapastatahini6

Domowapastatahini7

Domowapastatahini8

Domowapastatahini10

Domowapastatahini9

Domowapastatahini11

Domowapastatahini12

10:20, bryssska , pasty
Link Komentarze (10) »
środa, 09 listopada 2016

 Smaleczfasolizkaszgryczan01

Smalec z fasoli? Myślę, niemożliwe, a do tego jeszcze kasza gryczana, która imituje skwarki boczku. Na pewno nie nadaje się do jedzenia, a już na pewno nie smakuje jak smalec, a jednak zostałam mile zaskoczona. Od kilku dni zajadam smalec z fasoli z kaszą gryczaną, bez obawy o kalorie i nie mogę się nim najeść. Na śniadanie i kolację kanapeczka ze smalcem i kiszonym ogórkiem, pycha.

 

Smalec z fasoli z kaszą gryczaną.

Składniki na smalec z fasoli z kaszą gryczaną:

  • 2 szklanki świeżo mrożonej fasoli "Jaś", (suchej szklanka)
  • 2 małe jabłka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (użyłam tylko połowy ugotowanego woreczka)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka ostra
  • oliwa do smażenia

 

Przygotowanie Smalcu z fasoli z kaszą gryczaną.

Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Woreczek z kaszą gryczaną również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do szklącej się cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 15 sekund podsmażamy i dodajemy  obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka.Całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż odparuje woda, doprawiając solą, pieprzem, majerankiem. Na tej samej patelni co smażyliśmy jabłka z cebulą prażymy kaszę gryczaną, czyli rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i prażymy na niej kaszę gryczaną (ja uprażyłam 1/2 woreczka kaszy gryczanej), mieszając co jakiś czas, żeby się nam kasza nie przypaliła. Kaszę podczas prażenia doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Do ugotowanej fasoli dodajemy podsmażone jabłka z cebulą i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy. Do masy fasolowej dodajemy uprażoną kaszę gryczaną. Całość mieszamy, w razie konieczności doprawiamy do smaku. Gotowy smalec z fasoli z kaszą gryczaną przekładamy do miseczki i chłodzimy. Chociaż mnie osobiście na ciepło również smakuje. Smalec z fasoli podajemy najlepiej na domowym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego. Smacznego !!!

 

Smaleczfasolizkaszgryczan1

Smaleczfasolizkaszgryczan2

Smaleczfasolizkaszgryczan3

Smaleczfasolizkaszgryczan5

Smaleczfasolizkaszgryczan6

Smaleczfasolizkaszgryczan7

Smaleczfasolizkaszgryczan8

Smaleczfasolizkaszgryczan9

Smaleczfasolizkaszgryczan10

Smaleczfasolizkaszgryczan11

Smaleczfasolizkaszgryczan15

Smaleczfasolizkaszgryczan16

Smaleczfasolizkaszgryczan17

Smaleczfasolizkaszgryczan18

Smaleczfasolizkaszgryczan21

Smaleczfasolizkaszgryczan20

Smaleczfasolizkaszgryczan23

Smaleczfasolizkaszgryczan24

 

 

 

 

12:56, bryssska , pasty
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html