ciasta bez pieczenia

niedziela, 15 kwietnia 2018

Ciastorurka0

Ciasto Rurka robi się w 15 minut. Ciasto bez pieczenia o pysznym połączeniu  bitej śmietany i serka mascarpone, ciastek rurek  ( u mnie zebra o smaku orzechowym), krakersów i słodkiej masy kajmakowe. Wygląda zjawiskowo, a smakuje obłędnie. Polecam szczególnie łasuchom.

 

Ciasto Rurka

Składniki na ciasto Rurka:

  • około 35 krakersów
  • 1 puszka masy kajmakowej ( można mniej)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kokos na posypkę

 

Przygotowanie Ciasta Rurki.

Blaszka o wymiarach 15x35 cm. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwę krakersów. Śmietanę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę. Połowę ubitej masy wykładamy na krakersy. Rozsmarowujemy. Na masie układamy rurki, jedna przy drugiej. Na rurki nakładamy resztę masy. Rozsmarowujemy. Na masie układamy warstwę krakersów. Warstwę krakersów smarujemy masą kajmakową. Na końcu całe ciasto obsypujemy kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc, żeby rurki i krakersy namiękły, nie będzie wtedy problemu przy krojeniu. Smacznego !!!

Ciastorurka1

Ciastorurka2

Ciastorurka3

Ciastorurka4

Ciastorurka5

Ciastorurka6

Ciastorurka7

Ciastorurka8

Ciastorurka9

Ciastorurka10

Ciastorurka11

Ciastorurka12

Ciastorurka13

sobota, 07 kwietnia 2018

Krwkabezpieczeniana_krakersach0

Mega przepyszna krówka bez pieczenia, u nas stała się hitem. Ciasto to przepyszne połączenie słodkiego kajmaku i delikatnej masa na bazie kremówki i serka mascarpone, równoważone słonymi krakersami. Po prostu rozkosz dla podniebienia.

 

Krówka bez pieczenia na krakersach i herbatnikach

Składniki na krówkę bez pieczenia na krakersach i herbatnikach:

  • 12-13 paczek herbatników szkolnych
  • około 30 krakersów
  • 600 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 75 ml mleka
  • 2 puszki masy kajmakowej
  • wiórki kokosowe na posypkę

 

Przygotowanie krówki bez pieczenia na krakersach i herbatnikach.

 Jedną puszkę masy kajmakowej przekładamy do małego garnka i podgrzewamy na małym ogni, cały czas mieszając aż masa osiągnie płynną konsystencję. Na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce układamy herbatniki. Na ułożone herbatniki wylewamy ciepłą masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy krakersy. Całość odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki, ja polecam najlepiej zetrzeć ją na tarce. Mleko doprowadzamy do wrzenia, polewamy nim od razu czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się grudek. Odstawiamy do  ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewamy do miski i dodajemy do niej serek mascarpone. Całość miksujemy robotem na najwyższych obrotach na sztywna masę. Na końcu wlewamy czekoladę i mieszamy. Masę nakładamy na krakersy. Na równomiernie rozprowadzonej masie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą puszkę masy kajmakowej. Wierzch posypujemy kokosem. Ciasto schładzamy kilka godzin lub najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego !!!

 Krwkabezpieczeniana_krakersach1

Krwkabezpieczeniana_krakersach2

Krwkabezpieczeniana_krakersach3

Krwkabezpieczeniana_krakersach5

Krwkabezpieczeniana_krakersach4

Krwkabezpieczeniana_krakersach6

Krwkabezpieczeniana_krakersach7

Krwkabezpieczeniana_krakersach8

Krwkabezpieczeniana_krakersach9

Krwkabezpieczeniana_krakersach10

Krwkabezpieczeniana_krakersach11

Krwkabezpieczeniana_krakersach12

Krwkabezpieczeniana_krakersach15

Krwkabezpieczeniana_krakersach16

Krwkabezpieczeniana_krakersach13

Krwkabezpieczeniana_krakersach14

czwartek, 29 grudnia 2016

Kasznikjak3bit0

Robiłam kasznika tego orginalnego z galaretką przed świętami i moja córcia zapytała mnie, czy nie mogłabym zrobić takiego podobnego na święta, tylko dać coś innego zamiast galaretki, której nie lubi. Ja po chwili zastanowienia stwierdziłam, że jej zrobię 3 bita na podstawie kasznika i tak też zrobiłyśmy. Ciasto wyszło super, mniej roboty niż przy 3 bicie, a o wiele lepsze w smaku, a i konsystencja bardziej stabilna.

 

Kasznik jak 3 Bit

Składniki na Kasznika jak 3 Bit:

Masa grysikowa:

  • 14 łyżek kaszy manny
  • 5 szklanek mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny

Bita  śmietana:

  • 3-4 kubeczki ze śmietaną 36%
  • 3-4 opakowania fixa do śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 12-13 paczek herbatników szkolnych
  • 2-3 kostki czekolady na posypkę

 

Mleko razem z cukrem i margaryną doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko się ugotuje wsypujemy do niego kasę manną i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotową kasza manną zalewamy dużą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i herbatnikami. Na gorącą masę grysikową układamy drugą warstwę herbatników. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą na 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.  Na wystudzone herbatniki nakładamy masę kajmakową. Na masę kajmakową kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudem. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę herbatników. Wyrównujemy i obsypujemy starta czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego !!!

Kasznikjak3bit1

Kasznikjak3bit2

Kasznikjak3bit3

Kasznikjak3bit4

Kasznikjak3bit5

Kasznikjak3bit6

Kasznikjak3bit7

 Kasznikjak3bit81

Kasznikjak3bit91

Kasznikjak3bit101

Kasznikjak3bit111

Kasznikjak3bit121

Kasznikjak3bit131

Kasznikjak3bit141

Kasznikjak3bit151

 Kasznikjak3bit161

Kasznikjak3bit171

Kasznikjak3bit181

Kasznikjak3bit191

Kasznikjak3bit20

Kasznikjak3bit23

Kasznikjak3bit22

Kasznikjak3bit21

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria