ciasta bez pieczenia

czwartek, 29 grudnia 2016

Kasznikjak3bit0

Robiłam kasznika tego orginalnego z galaretką przed świętami i moja córcia zapytała mnie, czy nie mogłabym zrobić takiego podobnego na święta, tylko dać coś innego zamiast galaretki, której nie lubi. Ja po chwili zastanowienia stwierdziłam, że jej zrobię 3 bita na podstawie kasznika i tak też zrobiłyśmy. Ciasto wyszło super, mniej roboty niż przy 3 bicie, a o wiele lepsze w smaku, a i konsystencja bardziej stabilna.

 

Kasznik jak 3 Bit

Składniki na Kasznika jak 3 Bit:

Masa grysikowa:

  • 14 łyżek kaszy manny
  • 5 szklanek mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny

Bita  śmietana:

  • 3-4 kubeczki ze śmietaną 36%
  • 3-4 opakowania fixa do śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 12-13 paczek herbatników szkolnych
  • 2-3 kostki czekolady na posypkę

 

Mleko razem z cukrem i margaryną doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko się ugotuje wsypujemy do niego kasę manną i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotową kasza manną zalewamy dużą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i herbatnikami. Na gorącą masę grysikową układamy drugą warstwę herbatników. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą na 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.  Na wystudzone herbatniki nakładamy masę kajmakową. Na masę kajmakową kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudem. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę herbatników. Wyrównujemy i obsypujemy starta czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego !!!

Kasznikjak3bit1

Kasznikjak3bit2

Kasznikjak3bit3

Kasznikjak3bit4

Kasznikjak3bit5

Kasznikjak3bit6

Kasznikjak3bit7

 Kasznikjak3bit81

Kasznikjak3bit91

Kasznikjak3bit101

Kasznikjak3bit111

Kasznikjak3bit121

Kasznikjak3bit131

Kasznikjak3bit141

Kasznikjak3bit151

 Kasznikjak3bit161

Kasznikjak3bit171

Kasznikjak3bit181

Kasznikjak3bit191

Kasznikjak3bit20

Kasznikjak3bit23

Kasznikjak3bit22

Kasznikjak3bit21

sobota, 01 września 2012

334b

 Nie ma chyba blogu kulinarnego na którym by nie było przepisu na rafaello pod różnymi postaciami i tak więc przyszła też kolej i na mnie. A wszystko przez  mojego brata, który  zażyczył sobie na urodziny ciasto proste i szybkie w wykonaniu, a do tego żeby było pyszne, więc nie wiele myśląc postawiłam na rafaello.

 

Tort rafaello na krakersach.

Składniki na tort rafaello na krakersach:

  • 2 duże paczki krakersów
  • 2 kostki margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 paczka wiórek kokosowych (200g)
  • 5 dag wiórek kokosowych do posypania tortu

 

Przygotowanie tortu rafaello na krakersach.

Do garnka wlewamy mleko i dodajemy: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budynie waniliowe. Wszystko dokładnie mieszamy i nie przerywając mieszania gotujemy budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę miksujemy na puch. Do utartej margaryny dodajemy po trochę budyń. Na końcu do masy dodajemy kokos i wszystko dokładnie mieszamy. Krakersy układamy na wyłożonej aluminium średniej blaszce lub jak u mnie na średniej  desce do krojenia owiniętej folią aluminiową ( 3 krakersy na 6 krakersów jak na zdjęciu). Na krakersy nakładamy 1/5 masy i smarujemy nią krakersy. Na masę nakładamy krakersy. Na krakersy ponownie nakładamy 1/5 masy, na masę krakersy i całą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą. Cały tort dość obficie obsypujemy kokosem. Ciasto dekorujemy według uznania, ja udekorowałam je masą bez kokosu z dodatkiem różnych barwników. Smacznego !!!

 

320b

321b

322b

323b

324b

325b

326b

327b

328b

329b

330b

331b

332b

333b

334b

poniedziałek, 04 lipca 2011

989a

Miał być śmietanowiec, ale moja mała córcia wymieniła mi w sklepie śmietanę na jogurt grecki, a ja tego nie zauważyłam, więc będzie jogurtowiec wersja light do śmietanowca i z czystym sumieniem stwierdzam że ciasto wyszło jeszcze lepsze niż jak bym użyła śmietany.

 

Jogurtowiec.

Składniki na jogurtowca;

  • 2 op galaretek o różnych smakach (u mnie egzotyczna i truskawkowa)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru

 

Przygotowanie jogurtowca.

Galaretki przyrządzamy według opisu na opakowaniu. Gdy galaretki stężeją kroimy je na drobne kawałki. Żelatynę moczymy chwilę w niewielkiej ilości wody. A następnie rozpuszczamy ją w gorącym mleku i całość odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego jogurtu dodajemy cukier i dobrze wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy zimne mleko z żelatyną i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną galaretkę i wszystko jeszcze razem mieszamy. Gotową masę wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy deser do lodówki najlepiej na noc aby dokładnie stężał.  Smacznego !!!

 

980a

981a

982a

983a

984a

985a

986a

987a

988a

989a

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html