gulaszowe

piątek, 13 kwietnia 2018

Gulaszzindyka0

Aromatyczny, aksamitny, przepyszny gulasz z indyka zrobiony na życzenie Julci. U nas uwielbiany kiedy jest podany z tłuczonymi ziemniakami, choć do ryżu też jest znakomity.

 

Gulasz z indyka

Składniki na gulasz z indyka:

  • 40 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki mąki
  • oliwa
  • pieprz i sól

 

Przygotowanie gulaszu z indyka.

Na oliwie podsmażamy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, granulowany czosnek, mieloną paprykę, oregano, tymianek, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Mieszamy i lekko podsmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie robimy zawiesinę z mąki. Do 1/2 szklanki wody dodajemy mąkę. Mieszamy tak aby nie powstały grudki i dodajemy do gotującego się gulaszu. Mieszamy i gotujemy 2-3 minutki. Gotowy gulasz podajemy gorący z tłuczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego !!!

 Gulaszzindyka1

Gulaszzindyka2

Gulaszzindyka3

Gulaszzindyka4

Gulaszzindyka5

Gulaszzindyka6

Gulaszzindyka7

Gulaszzindyka8

Gulaszzindyka9

czwartek, 18 czerwca 2009

357

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 25 dag małych pieczarek
  • 1  duża cebula
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego lub z puszki
  • 1 papryka czerwona lub szklanka mrożonej papryki różnokolorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

 

Mąkę, pieprz ziołowy, przyprawę do kurczaka i paprykę mieloną dokładnie razem mieszamy.

351

Mąka i przyprawy..............................................

Każdą porcję kurczaka oprószamy mieszanką mąki z przyprawami.

352

Oprószanie kurczaka...................................................................................

Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. 

353

Smażenie..................................................................................

Pod koniec smażenia dorzucamy posiekana cebulę, całość zasmażamy, uważając, by cebula się tylko zeszkliła i całość przekładamy do rondla z grubym dnem. Mięso w rondlu podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na niewielkim ogniu.

354

Z cebulką.............................................................................

Po 10 minutach duszenia dodajemy koncentrat, keczup, całe pieczarki, groszek i pokrojoną w paski paprykę.

355

Z warzywkami....................................................................................

Gdy składniki będą miękkie, dodajemy spieniona śmietanę i gdy trzeba doprawiamy do smaku.

356

Ze śmietaną.......................................................................

Sos gotujemy około 3 minut na niewielkim ogniu. Smacznego !

357

Paprykarz z kurczaka..............................................................

 

 

czwartek, 04 czerwca 2009

297

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 szklanki rosołu (może być koncentrat)
  • olej lub oliwa
  • sól i pieprz

 

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ( często mieszając, aby zrumieniła się ze wszystkich stron) pokrojoną w zgrabne kostki wieprzowinę z dodatkiem liścia laurowego i niewielkiej ilości soli.

293

Mięso wieprzowe.......................................................................

Podlewamy rosołem, przykrywamy, dusimy do miękkości przez około 30-40 minut. Na oddzielnej patelni podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych.

294

Papryka z cebulą........................................................................

 Gdy jarzyny się zeszklą dodajemy pokrojone w cząstki pomidory, zalewamy sokiem pomidorowym, dorzucamy rozdrobniony czosnek, całość lekko doprawiamy do smaku i zasmażamy przez około 5-10 minut.

295

Warzywa z sokiem pomidorowym.....................................................

 Z mięsa usuwamy liść laurowy, dodajemy odsączoną fasolę, zasmażone jarzyny, całość trzymamy na niewielkim ogniu.

296

Mięso z fasolką i jarzynami..............................................

Gdy potrawa będzie żby gęsta, podlewamy rosołem. Całość dusimy przez kilka minut. Przed podaniem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, by wydobyć pikantny, z pomidorową nutą, wyraźny smak. Smacznego !

 297

Meksykański garnek

 
1 , 2
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria