gulaszowe

czwartek, 18 czerwca 2009

357

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 25 dag małych pieczarek
  • 1  duża cebula
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego lub z puszki
  • 1 papryka czerwona lub szklanka mrożonej papryki różnokolorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

 

Mąkę, pieprz ziołowy, przyprawę do kurczaka i paprykę mieloną dokładnie razem mieszamy.

351

Mąka i przyprawy..............................................

Każdą porcję kurczaka oprószamy mieszanką mąki z przyprawami.

352

Oprószanie kurczaka...................................................................................

Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. 

353

Smażenie..................................................................................

Pod koniec smażenia dorzucamy posiekana cebulę, całość zasmażamy, uważając, by cebula się tylko zeszkliła i całość przekładamy do rondla z grubym dnem. Mięso w rondlu podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na niewielkim ogniu.

354

Z cebulką.............................................................................

Po 10 minutach duszenia dodajemy koncentrat, keczup, całe pieczarki, groszek i pokrojoną w paski paprykę.

355

Z warzywkami....................................................................................

Gdy składniki będą miękkie, dodajemy spieniona śmietanę i gdy trzeba doprawiamy do smaku.

356

Ze śmietaną.......................................................................

Sos gotujemy około 3 minut na niewielkim ogniu. Smacznego !

357

Paprykarz z kurczaka..............................................................

 

 

czwartek, 04 czerwca 2009

297

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 szklanki rosołu (może być koncentrat)
  • olej lub oliwa
  • sól i pieprz

 

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ( często mieszając, aby zrumieniła się ze wszystkich stron) pokrojoną w zgrabne kostki wieprzowinę z dodatkiem liścia laurowego i niewielkiej ilości soli.

293

Mięso wieprzowe.......................................................................

Podlewamy rosołem, przykrywamy, dusimy do miękkości przez około 30-40 minut. Na oddzielnej patelni podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych.

294

Papryka z cebulą........................................................................

 Gdy jarzyny się zeszklą dodajemy pokrojone w cząstki pomidory, zalewamy sokiem pomidorowym, dorzucamy rozdrobniony czosnek, całość lekko doprawiamy do smaku i zasmażamy przez około 5-10 minut.

295

Warzywa z sokiem pomidorowym.....................................................

 Z mięsa usuwamy liść laurowy, dodajemy odsączoną fasolę, zasmażone jarzyny, całość trzymamy na niewielkim ogniu.

296

Mięso z fasolką i jarzynami..............................................

Gdy potrawa będzie żby gęsta, podlewamy rosołem. Całość dusimy przez kilka minut. Przed podaniem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, by wydobyć pikantny, z pomidorową nutą, wyraźny smak. Smacznego !

 297

Meksykański garnek

niedziela, 10 maja 2009

230

Składniki:

  • 6 małych cukinii
  • 50-60 dag kiełbasy
  • 4-5 korniszonów
  • 1 marchewka
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  •  1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Kiełbasę kroimy w kostkę lub w pół talarki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej.

223

Kiełbaska..........................................

Podsmażamy na lekko brązowy kolor. Dodajemy pokrojone w kostkę obie cebule i smażymy razem z kiełbasą do lekkiego zrumienienia cebuli.

224

Z cebulką................................................

A następnie dodajemy po kolei: obraną i starkowaną na tarce  o drobnych oczkach marchewkę,

225

Z dodatkiem marcheweczki...........................................................

pokrojone w kostkę korniszony, oczyszczoną i pokrojoną w paseczki paprykę

226

Z korniszonami i papryką........................................

oraz umytą i pokrojoną w pół talarki cukinię.

227

Z cukinią .............................................................

Wszystko razem gotujemy przez około 10 minut i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.

228

Pomidory z puszki....................................................

Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu do zmiękczenia warzyw, podlewając lekko wodą, tak aby powstał sos warzywny. Parę minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki. Smacznego !

229

 Z natką pietruszki.......................................................

230

Gotowe leczo............................................................

 

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html