knedle

piątek, 22 maja 2009

 

267

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka + 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru

 

Farsz:

  • 25 dag sera białego potrójnie mielonego
  • 2 kopiaste łyżki żółtego sera starte na tarce o drobnych oczkach
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowujemy farsz: drobno pokrajaną cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym oleju, często mieszając.

257

Cebuleczka......................................................................

Gdy przestygnie dodajemy ją do białego sera razem z żółtym serem, żółtkiem, solą i pieprzem.

258

Jeszcze przed mieszaniem.....................................................

Wszystko razem dokładnie mieszamy, farsz powinien być pikantny.

m

Farsz serowy.....................................

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy z nadmiaru wody i ugniatamy.

260

Gotujące się ziemniaki.................................................

Do gorących ubitych ziemniaków dodajemy żółtka, obie mąki, imbir i sól.

k.

Składniki na ciasto.......................................................

Ciasto zagniatamy jak na kopytka.

262

Ciasto ziemniaczane...............................................

Ciasto dzielimy na trzy kawałki  i po kolei na podsypanej mąką stolnicy toczymy grube wałki.

263

Wałek ziemniaczany.........................................

Każdy wałek kroimy w niezbyt duże kawałki, każdy lekko rozpłaszczamy, nadziewamy porcją farszu.

264

Nadziewanie knedelków................................................

Dokładnie zlepiamy i układamy-miejscem zlepienia na dole-na czystej ściereczce.

....l

Knedelki na ściereczce.......................................................

Uformowane knedelki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu, od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

266

We wrzątku......................................................................

Podajemy gorące polane zasmażaną na oliwie cebulą. Smacznego !

267

Ziemniaczane knedelki z białym serem......................................................

268

I jeszcze ujęcie z farszem.............................................................

 

 

 

15:20, bryssska , knedle
Link Komentarze (4) »
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html