przystawki

niedziela, 18 grudnia 2011

56b

Pomysł na przepis na chrupiące kotleciki pochodzi z gazety "Przepisy czytelników", przysłany przez panią Katarzynę Naworol, ja troszeczkę go zmodyfikowałam pod siebie. Kotleciki są  bardzo chrupiące i super smakują  podane z czerwonym barszczem, mój mąż z początku myślał że są to mini krokiety,  bo tak właśnie wyglądają , więc jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych krokietów, to ja polecam wam zrobić chrupiące kotleciki, robi się je o wiele szybciej , a smakują bardzo podobnie.

 

 Chrupiące mielone inaczej.

Składniki na chrupiące mielone inaczej:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 4 sztuki wafli tortowych kwadratowych
  • 7 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

 

 Przygotowanie chrupiących mielonych inaczej.

Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięsną masę wykładamy na dwa wafle ułożone jeden na drugim. Dokładnie rozsmarowujemy mięso na waflach. A następnie przykrywamy je dwoma pozostałymi waflami. Wafle z mięsem kroimy ostrym nożem w kwadraty. Pozostałe jajka roztrzepujemy doprawiając je solą i pieprzem. Każdą waflowo-mięsną kostkę dokładnie z każdej strony maczamy w jajkach. A następnie obtaczamy w bułce tartej. Obtoczone kawałki smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju  rumieniąc z każdej strony  na złoto-brązowy kolor ( Ja kotleciki smażyłam we frytkownicy w 180'C).  Usmażone kotleciki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, są wtedy bardzo chrupiące. Smacznego !!!

 

41b

42b

43b

44b

45b

46b

47b

48b

49b

50b

51b

52b

53b

54b

55b

56b

sobota, 11 lipca 2009

466

Pyszne i wspaniałe rulony z szynki na wieczór z przyjaciółmi, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Delikatny, puszysty, a zarazem lekko pikantny mus awokado z jajkami owinięty ulubioną szynką, znikają z talerza w mgnieniu oka.

 

Składniki:

  • 12 plastrów gotowanej szynki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 owoc awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżka drobno utartego żółtego sera
  • sól i pieprz

 

Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka i rozcieramy je (najlepiej blenderem) z drobno posiekaną cebulą, miąższem awokado, żółtym serem, majonezem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.

464

Awokado, żółtka, cebulka i majonez......................................

Gdy mus będzie jednolity i puszysty, napełniamy nim białka, formując zgrabne kopczyki.

465

Kopczyki z musu awokado w białkach.................................

Każdą połówkę owijamy plastrem szynki i wbijamy wykałaczkę na środku łączenia, a następnie układamy na talerzu. Smacznego !

466

Rulony z szynki z musem z awokado............................................

467

Rulony raz jeszcze...........................................................

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html