Turcjia

poniedziałek, 06 lipca 2009

446

ty ara

 

A na koniec zabawy w tydzień tureckich potraw pyszny i delikatny krem z soczewicy. Orginalny przepis znajdziecie na tej stronie http://www.turcja.home.pl/turcja/pl/kitchen.htm.

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3-4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

 

Umytą i osuszoną soczewicę gotujemy w rondlu na małym ogniu bez przykrycia w 3-4 szklankach wody.

443

Czerwona soczewica.............................................................

Startą na tarle o dużych oczkach marchew mieszamy z solą  i dodajemy do gotującej się soczewicy, w dalszym ciągu gotując jeszcze przez około 3o minut.

444

Marcheweczka......................................................

Na rozgrzanym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się lekko zrumieni dodajemy mąkę tworząc zasmażkę, a następnie całą zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym.

445

Zasmażka........................................................

Wszystko doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną zupę miksujemy blenderem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Zupę-krem podgrzewamy przez około 5 minut przed podaniem. Smacznego !

446

Krem z czerwonej soczewicy i warzyw ~~Sebzeli Ezme Kirmizi Mercimek Corbasi~~

14:22, bryssska , Turcjia
Link Komentarze (1) »
piątek, 03 lipca 2009

424

rab

 

Pyszne ziemniaczane kotleciki z  puszystym piree w środku otoczone chrupiącą skórką o lekko pikantnym smaku. Orginalny przepis znajdziecie na tej stronie: http://www.mniammniam.com/Ziemniaczane_paluszki___Patates_koftesi-5975p.html .

 

Składniki:

  • 8-7 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka startego żółtego sera o pikantnym smaku
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

 

Oczyszczone ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do średniej miękkości.

419

Ziemniaki w mundurkach,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ugotowane ziemniaki przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy: ser, jajko, mąkę, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy.

420

Przed zmieszaniem....................................................................

Z masy formujemy niezbyt duże i grube paluchy, a następnie każdy obtaczamy w bułce tartej.

421

Obtaczanie w bułce tartej........................................................

422

Panierowane paluchy..............................................................

Panierowane paluchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor.

423

Smażenie...........................................................................

Usmażone paluchy kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące . Smacznego!

424

Ziemniaczane paluchy ~~Patates Koftesi~~...............................................

425

I jeszcze jedno  ujęcie............................................................

 

czwartek, 02 lipca 2009

418

bski

 

Kolejna wersja podania kalafiora, tym razem z mięsną kołderką. Bardzo prosta i smaczna potrawa, orginalny przepis znajdziecie na tej stronie http://www.turcja.home.pl/turcja/pl/kitchen.htm .

 

Składniki:

  • 1 szklanka mięsa mielonego
  • 1 średni kalafior
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu

 

Na maśle podsmażamy mięso mielone z pokrojoną w kostkę cebulą przez około 8-10 minut.

415

Mięso z cebulką...........................................................

Do podsmażonego mięsa dodajemy wodę, przecier pomidorowy, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dokładnie przykrywamy naczynie i gotujemy przez około 5 minut. Podzielony na różyczki kalafior układamy w rondlu.

416

Kalafior........................................................

Na kalafior wykładamy mięsny sos.

417

Nakładanie mięsa na kalafior.....................................................

Tak aby dokładnie zakrył nam warzywo i przykrywamy naczynie, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, lub do czasu zmiękczenia kalafiora. Podajemy na gorąco. Smacznego !

418

Musakka z kalafiora ~~Karnibahar Musakka~~

07:20, bryssska , Turcjia
Link Komentarze (1) »
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html