domowe wędliny

niedziela, 22 kwietnia 2018

Pasztetmisnogrzybowy0

Ostatnio polubiłam pieczone domowe pasztety. Robi się je naprawdę prosto, są nie drogie (bo ja wykorzystuję do nich mięso z rosołu) i wychodzi jego według mnie bardzo dużo. Tym razem do pasztetu dołożyłam jeszcze pieczarki. Pasztet wyszedł oczywiście rewelacyjnie, a smakował jeszcze lepiej.

 

Pasztet mięsno - grzybowy

Składniki na pasztet mięsno - grzybowy:

  • około 50 dag mięsa z rosołu
  • twarde jarzyny z rosołu
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 3 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • oliwa do smażenia
  • tarta bułka do obsypania foremek

 

Przygotowanie pasztetu mięsno - grzybowego.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki, często mieszamy. Kiedy odparuje z nich woda zdejmujemy z ognia. Na oliwie podsmażamy również wątróbkę drobiową. Podsmażoną odstawiamy do wystudzenia. Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy mięso, jarzyny, cebulę, pieczarki i wątróbkę. Do masy dodajemy jajka, oregano, bułkę tarta, kaszę mannę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (u mnie dwie małe prostokątne). Pasztet pieczemy w temp. 180'C przez około godzinę. Pasztet po upieczeniu podajemy na zimno z chlebem, lub na gorąco z ulubiona surówką. Smacznego !!!

 Pasztetmisnogrzybowy1

Pasztetmisnogrzybowy2

Pasztetmisnogrzybowy3

Pasztetmisnogrzybowy4

Pasztetmisnogrzybowy5

Pasztetmisnogrzybowy6

Pasztetmisnogrzybowy7

Pasztetmisnogrzybowy8

Pasztetmisnogrzybowy9

Pasztetmisnogrzybowy10

Pasztetmisnogrzybowy11

Pasztetmisnogrzybowy12

środa, 04 kwietnia 2018

Boczekpieczonywmale0

Dla wielbicieli boczku koniecznie polecam wypróbować ten przepis. Surowy boczek obtoczony w przyprawach, podpieczony na maśle, a potem w nim duszony do miękkości. Łatwy sposób, a doznania po jego spróbowaniu niezastąpione, zwłaszcza kiedy jest jeszcze ciepły.

 

Boczek pieczony w maśle

Składniki na boczek pieczony w maśle:

  • około 2 kg surowego boczku
  • 1 opakowanie granulowanego czosnku
  • 1 opakowanie mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 kostka masła

 

Boczek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 6 kawałków. Przyprawy wsypujemy do miski. Mieszamy i obtaczamy w nich kawałki boczku. Na patelni roztapiamy masło. Na roztopione masło wkładamy kawałki boczku. Podpiekamy boczki na maśle z każdej strony, najlepiej pod przykryciem bo bardzo pryska (uwaga żeby się nie poparzyć). Kiedy podpieczemy boczek z każdej strony wówczas podlewamy go wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (ja dusiłam boczki z jednej strony 30 minut, po czym obróciłam je na drugą stronę i dalej dusiłam 30 minut). Po upieczeniu boczki wyciągamy na talerz. Studzimy. Podajemy pokrojone na plasterki z pieczywem i dodatkiem musztardy.    Smacznego !!!

Boczekpieczonywmale1

Boczekpieczonywmale2

Boczekpieczonywmale3

Boczekpieczonywmale4

Boczekpieczonywmale5

Boczekpieczonywmale6

Boczekpieczonywmale7

Boczekpieczonywmale8

Boczekpieczonywmale9

Boczekpieczonywmale10

Boczekpieczonywmale12

Boczekpieczonywmale11

Boczekpieczonywmale13

Boczekpieczonywmale14

wtorek, 20 marca 2018

Pasztetdomowy0

To mój chyba drugi pasztet w życiu jaki zrobiłam, zawsze mi się wydaje, że to tyle pracy, a to wystarcz tylko wszystko ugotować, zemleć, wymieszać i już możemy piec pasztecik. Uwielbiam pieczone pasztety i często je kupowałam, a teraz potrafię upiec jeszcze lepszy niż ten kupny.

 

Pasztet domowy

Składniki na pasztet domowy:

  • Mięso i jarzyny tzw. twarde z rosołu (mięso czyli wszystkie obrane kości i porcje rosołowe w moim przypadku też gotowane podroby z rosołu; warzywa twarde czyli seler, pietruszka i marchew).
  • 2 duże cebule
  • 20-30 dag wątróbki drobiowej
  • 4 kopiaste łyżki bułki tartej ( ja starłam na grubych oczkach połówkę czerstwego chleba z foremki)
  • ostra mielona papryka (u mnie niecała łyżeczka)
  • ulubione zioła (u mnie prowansalskie, duża łyżka)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • tarta bułka do obsypania blaszek

 

Przygotowanie pasztetu domowego.

Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni co cebulę podsmażamy na oliwie wątróbkę, około 5 minut cały czas mieszają. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie: wątróbkę, cebulę, jarzyny oraz mięso. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy według uznania i gustu. Foremki na pasztet smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą (u mnie dwie małe prostokątne foremki). Masę przekładamy do przygotowanych foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C około 60-70 minut. Podajemy na zimno lub na gorąco. Smacznego !!!

 Pasztetdomowy1

Pasztetdomowy2

Pasztetdomowy3

Pasztetdomowy4

Pasztetdomowy6

Pasztetdomowy7

Pasztetdomowy8

Pasztetdomowy9

Pasztetdomowy10

Pasztetdomowy11

Pasztetdomowy12

Pasztetdomowy13

Pasztetdomowy14

Pasztetdomowy15

Pasztetdomowy16

Pasztetdomowy17

Pasztetdomowy18

Pasztetdomowy19

 
1 , 2
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria