domowe wędliny

czwartek, 14 lutego 2013

559b

Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako wędlina. Ja od miesiąca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dotąd najeść. Pierś jest też idealna jako dodatek do sałatek. 

 

Pieczona pierś z kurczaka.

Składniki na pieczoną pierś z kurczaka:

  • 6 średnich piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka suszonego oregano
  • 1 duża łyżka suszonego tymianku
  • 1 duża łyżka granulowanego czosnku (u mnie czosnek staropolski)
  • oliwa do smażenia

 

Przygotowanie pieczonej piersi z kurczaka.

Do oliwy wrzucamy oregano, tymianek, czosnek, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każdą pierś. Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki oliwy i na zimny  tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i oliwa muszą by zimne). Patelnię z mięsem wstawiamy na ogień i smażymy mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będą miały brązowo-złotego koloru. Usmażone mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gorąco lub po ostygnięciu na kanapkę jako wędlina. Smacznego !!!

 

553b

554b

555b

556b

557b

558b

559b

560b

środa, 08 lipca 2009

453

Pieczony karczek ulubione mięso prawie każdego mężczyzny, przynajmniej tych których ja znam. Zresztą każdy kto je mięso nie oprze się soczystemu pieczonemu mięsku karkowemu. Mój mąż połowę zjadł na gorąco , mówiąc że doszukuje się smaku, chytra bestyjka co nie....

 

Składniki:

  • 2-3 kg karczek w jednym kawałku
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • folia aluminiowa

 

Cały kawał mięsa podsmażamy z każdej strony na bardzo rozgrzanym tłuszczu, przez dosłownie moment.

447

Smażenie z jednej strony..................................

448

I z drugiej strony.........................................................................

Obsmażone mięso wykładamy na folię aluminiową, całość obsypujemy przyprawą do karczku, solą, pieprzem oraz obkładamy z obu stron liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego.

449

Przyprawianie................................................................

Przyprawione mięso owijamy dokładnie folią aluminiową, wkładamy na foremkę i wstawiamy do piekarnika.

450

We foli aluminiowej.......................................................

Pieczemy w temp. 200'C przez około 2 godziny. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego !

451

Pieczona karkówka...........................................................

452

Jeszcze ciepła......................................................................

453

I już całkiem zimna..................................................

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html