ciasta tortowe

czwartek, 12 marca 2015

 

 Jabecznik_na_biszkopcie_0

Puszysty biszkopt połączony z lekko kwaskowatą masą jabłeczną oraz delikatną masą waniliową, obsypany wiórkami kokosowymi i mleczną czekoladą to na pewno rozkosz dla podniebienia. Ciasto idealne na niedzielne popołudnie.

 

Jabłecznik na biszkopcie.

Składniki na jabłecznik na biszkopcie:

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 1 op. galaretki truskawkowej

 

Masa waniliowa

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag dobrego masła

 

Ponadto:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mlecznej czekolady

 

 

Przygotowanie jabłecznika na biszkopcie.

Białka ubijamy z cukrem  na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ekstrakt waniliowy, żółtka i ocet. Nadal ubijamy.  Na końcu wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczona dużą blaszkę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut.  Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmażamy je z małą ilością wody.  Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody.  Przestudzona galaretkę mieszamy z przestudzonymi podsmażonymi jabłkami.  Masę jabłeczną wlewamy na biszkopt i schładzamy w lodówce. Gotujemy budyń czyli; 1  i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dolewamy rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka dwa budynie waniliowe. Całość dokładnie i cały czas mieszamy, aż powstanie budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.  Masło ucieramy na gładka masę. Do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując masę. Dobrze zmiksowana masę wykładamy na biszkopt z masą jabłkowa i dokładnie rozprowadzamy po całości. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz  startą na małych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego !!!

 

218d

219d

220d

221d

222d

223d

224d

225d

226d

227d

228d

229d

230d

231d

232d

233d

234d

235d

236d

237d

238d

239d

240d

241d

 

czwartek, 23 stycznia 2014

Ciastochakowoczekoladowe0

 Bajeczna rozkosz podniebienia czyli bardzo, bardzo dużo kalorii w jednym kawałku ciasta chałkowo-czekoladowego. Ciasto samo rozpływa się w ustach.  Bardzo czasochłonne, ale warte swojej ceny. Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

 

Ciasto chałwowo-czekoladowe.

Składniki na ciasto chałwowo-czekoladowe:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masę chałwową:

  • 6 małych batoników chałwa każdy po 65g
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 35 dag masła

 

Masę czekoladową:

  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 tabliczka czekolady

 

Ponadto:

  • 2 tabliczki czekolady
  • około 50 małych bezików przepis znajdziecie tutaj

 

 Przygotowanie ciasta chałwowo-czekoladowego.

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku cały czas ubijają, aż wyczerpiemy składniki. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C i pieczemy go przez około 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie zimnie wówczas przekrawamy je wzdłuż na pól.

Masa chałwowa:

Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym, mąką i odrobiną mleka. Resztę mleka gotujemy. Kidy mleko się zagotuje wlewamy do niego rozmieszane żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy budyń na małym ogniu. Pamiętamy o mieszaniu aby budyń nie przywarł nam do garnka. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy budyń i po jednej chałwie.Miksujemy i tak do ostatniego batonika chałwowego. 

Masa czekoladowa:

Jajko roztrzepujemy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia masy na małym ogniu. Kiedy masa będzie gęsta jak budyń, wówczas odstawiamy ją do przestygnięcia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Masło miksujemy. Do masła dodajemy masę i wszystko miksujemy. Następnie  dodajemy kakao oraz przestudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy.

Na jednej połowie biszkoptu nakładamy masę czekoladową. Na masę czekoladowa układamy bezy. Na bezy wykładamy masę chałwową(można trochę masy odłożyć do posmarowania boków ciasta). Na masę chałwową nakładamy drugą połowę biszkoptu. Boki ciasta smarujemy masą chałwową. Na wierzch wylewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Na czekoladzie układamy bezy. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego !!!

195c

194c

196c

197c

198c

199c

200c

202c

212c

 

202c

203c

204c

205c

206c

213c

214c

215c

216c

217c

 

207c

208c

209c

210c

211c

218c

219c

220c

221c

222c

223c

 

224c

225c

226c

227c

228c

229c

230c

231c

232c

233c

234c

235c

237c

236c

238c

239c

240c

241c

242c

poniedziałek, 24 czerwca 2013

  

Truskawkowarokosznadzieojc0

  709b 

Wczoraj był dzień ojca tak więc ja i moja córcia postanowiłyśmy upiec coś słodkiego dla naszego tatusia. A że sezon truskawkowy trwa to cóż innego będzie lepszego jak nie biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną. Ciasto prezentuje się wspaniale,   a smakuje rozkosznie . Zresztą sami oceńcie.

 

Truskawkowa rozkosz na dzień ojca.

Składniki na truskawkową rozkosz:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ponadto:

  • 2 kubki śmietany kremówki każdy po 300ml (u mnie 60%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 75 dag świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Przygotowanie truskawkowej rozkoszy na dzień ojca.

Białka oddzielamy od żółtek. Same białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru cały czas ubijając pianę, aż do wyczerpania składników. Na końcu do piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie, ale delikatnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę o wymiarach 10x20 cm. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i kroimy na trzy blaty. Galaretkę rozpuszczamy w dwóch osobnych miskach zalewając każdą 400ml wrzącej wody. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Jeden blat biszkoptu wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową.   Kiedy galaretki lekko stężeją ubijamy wówczas śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Na biszkopt wylewamy jedną tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy połówki truskawek. Na ułożone truskawki wykładamy połowę bitej śmietany, rozsmarowujemy ja po truskawkach. Na bitą śmietanę nakładamy kolejny blat biszkoptu. Na biszkopt znowu wylewamy tężejąc galaretkę, na galaretkę układamy połówki truskawek, a na truskawkach rozsmarowujemy resztę bitej śmietany. Wierzch ciasta przykrywamy ostatnim biszkoptem i całą blaszkę obwijamy folią aluminiową i wkładamy ją do zamrażalki na około 1 godzinę. Po godzinę wyjmujemy ciasto z foremki, dekorujemy wierzch bitą śmietaną i truskawkami. Podajemy po przygotowaniu lub wkładamy tym razem do lodówki. Smacznego !!!

690b

691b

692b

693b

694b

695b

696b

699b

697b

698b

700b

701b

708b

702b

703b

704b

705b

706b

707b

 

 
1 , 2 , 3
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html