sałatka na ciepło

piątek, 13 marca 2015

Chrupica_saatka_0

Fajna, prosta, szybka i chrupiąca. Powstała z tego co akurat miałam pod ręką.  Idealna do pieczonego mięsa, ale również świetnie smakuje sama. Polecam Wam ja do wypróbowania, bo warto.

 

Chrupiąca sałatka.

Składniki na chrupiącą sałatkę:

  • 10 dag boczku
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • mała główka sałaty (u mnie rzymska)
  • kilka oliwek czarnych
  • kilka oliwek zielonych
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy

 

Przygotowanie chrupiącej sałatki.

Boczek kroimy w plasterki, a potem w paseczki i rumienimy na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.  Ogórka kroimy w grube pół plasterki. Cebulę szatkujemy w piórka. Sałatę rwiemy na dość spore kawałki. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy po kolei do miski, dodajemy sól, pieprz i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego !!!

 243d

244d

245d

246d

247d

248d

249d

 

 

 

czwartek, 14 lutego 2013

571b

Przepyszna sałatka ze szpinakiem, można ją podawać na zimno jak i na gorąco, choć mi osobiście smakuje ta druga wersja podania. Kiedy robiłam tą sałatkę mój mąż był jak zwykle nastawiony sceptycznie i stwierdził cytuje "że tej trawy nie ma zamiaru jeść" ale jak skosztował to zmienił zdanie na temat szpinaku i teraz sam każe mi robi tę sałatkę, twierdząc  że szpinak zawsze kojarzył mu się z tą papką jaką jadł w wojsku, a nigdy by nie przypuszczał że może on być taki dobry.

 

Sałatka ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem.

Składniki na sałatkę ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem:

  • 3 pieczone piersi z kurczaka przepis znajdziecie tutaj
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 cały owoc granatu
  • 1 opakowanie świeżych młodych liści szpinaku ok 160 g
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Sos:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4  łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki miodu

 

Przygotowanie sałatki ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem.

Ziemniaki dokładnie płuczemy, kroimy w plastry, wkładamy do szklanej lub plastikowej miski i dokładnie owijamy folią spożywczą. tak owiniętą miskę wkładamy do mikrofali na 10 minut na najwyższy stopień. Ugotowane w mikrofali ziemniaki władamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, obsypujemy solą morska i rozmarynem, a następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200'C prze 20 minut. Pieczone piersi z kurczaka kroimy w plastry władamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i podgrzewamy w piekarniku przez kilka minut. Świeże liście szpinaku dokładnie płuczemy i wysuszamy ręcznikiem papierowym. Wysuszone liście szpinaku wrzucamy do miski do której dodajemy pokrojonego w pół plastry zielonego ogórka oraz ziarna granatu wyłuskanego z owocu. Następnie do miski dorzucamy podpieczone mięso oraz upieczone ziemniaki. Na końcu dodajemy miód dokładnie  wymieszany z octem jabłkowym i oliwą. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.  Smacznego !!!

 

561b

562b

563b

564b

566b

567b

568b

569b

570b

571b

572b

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html