krokiety

czwartek, 13 grudnia 2012

 

420b

Przepis na farsz do krokietów od patrzyłam od mojej koleżanki Kasi, z początku myślałam że robi krokiety z grzybami, ale jak zobaczyłam że dodaje pasztet to mnie troszeczkę zaintrygowała. Kasia widząc moją minę powiedziała do mnie, poczekaj aż spróbujesz a zobaczysz że są dobre. Ja więc spróbowałam i powiem wam że są nie dobre, ale pyszne.

 

Krokiety z farszem z pieczarek i pasztetu.

Składniki na krokiety z farszem z pieczarek i pasztetu:

  • 16-18 naleśników przepis na naleśniki znajdziecie tutaj
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duże opakowanie pasztetu pieczarkowego
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie krokietów z farszem z pieczarek i pasztetu.

Pieczarki dokładnie płuczemy, odsączamy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Do cebuli dodajemy starte pieczarki i smażymy je do chwili, aż cała woda z nich wyparuje. Do odparowanych pieczarek dodajemy pasztet i smażymy do chwili, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, cały czas mieszając. Farsz nakładamy na naleśniki. Rozsmarowujemy go po całym placku. Zwijamy jak na zdjęciach poniżej. Jajka roztrzepujemy razem z solą i pieprzem. W roztrzepanych jajkach maczamy krokiety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Krokiety podajemy ze szklaneczką czerwonego barszczu. Smacznego !!!

 

405b

406b

407b

408b

409b

410b

411b

412b

413b

414b

415b

416b

417b

418b

419b

420b

421b

Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria