potrawki

czwartek, 09 czerwca 2011

979a

968a

Odkąd pomidor został sprowadzony do Polski przez królową Bonę, zawładnął niepodzielnie naszymi sercami, stając się niezbędnym składnikiem wielu dań naszej kuchni. Tę niegasnącą popularność pomidor zawdzięcza przede wszystkim ilości odmian, w których występuje. Jednym z najbardziej lubianych przez Polaków rodzajem jest pomidor malinowy. W porównaniu do swoich braci, „malinówka” jest bardziej słodka i mięsista. Do pomidora malinowego nie potrzeba drogich dodatków – sam w sobie bowiem smakuje doskonale i wykwintnie.

Tym razem w Tesco  ze specjalnym kuponem rabatowym możecie kupić pomidory malinowe za 1/2 ceny. Wystarczy jedynie:

1. Wejść na stronę internetową Tesco:

http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/e-kupony/kupon-rabatowy.php

2. Wydrukować specjalny kupon rabatowy:

3. Wybrać się na zakupy do najbliższego Tesco

 

Ja również zachęcam was do wejścia na stronę internetową Tesco i skorzystania ze wspaniałej kulinarnej oferty jak można w prosty i szybki sposób wyczarować wspaniałości z pomidorów malinowych:

http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/e-kupony/kupon-rabatowy.php

 

A ja tym razem zapraszam was na "Potrawka grecka" z wykorzystaniem pomidorów malinowych z Tesco.

 

Potrawka grecka

 

Składniki:

2 średnie cukinie

2 małe bakłażany

3 cebule czerwone

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

4 średnie pomidory malinowe z Tesco

1 szklanka rosołu warzywnego

20 dag sera feta

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól i pieprz

słodka mielona papryka

 

 969a

Bakłażany przecinamy na pół i każdą połówkę posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut.

970a

Bakłażany po soleniu...........................................................

Po 20 minutach dokładnie płuczemy bakłażany i oczysczamy je z miąszu z pestkami, a następnie kroimy je w kostkę. Cukinie dzielimy wzdłuż na połówki, a natępnie kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie kroimy ją w piórka. Czosnek zaś obieramy i miażdżymy. Pomidory dokładnie płuczemy i kroimy na małe cząstki. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, nie przerywajac mieszania.

971a

Smażenie mięsa.....................................................................

Usmażone mięso przyprawiamy pikantnie solą, pieprzem, paprką i zdejmujemy je z patelni.

972a

Mięso z przyprawami..........................................................

Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy piórka cebuli oraz zmiażdżony czosnek i lekko  podsmażamy.

973a

Cebula i czosnek.............................................................

Do cebuli i czosnku dodajemy plasterki cukinii i bakłażany.

974a

Cebula z czosnkiem i bakłażany z cukinią....................................................

Całość podlewamy rosołem i  gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.

975a

Z rosołem..................................................................................................

W tym czasie kroimy ser feta w kostkę.  Rosmaryn dobrze płuczemy i drobniutko siekamy. Podsmażone mięso i cząstki pomidora oraz posiekany rozmaryn przekładamy do podgotowanej potrawki.

976a

Z pomidorami...............................................................................................

Wszystko dobrze mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu do potrawki dodajemy ser feta i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy doprawiając potrawkę solą, pieprzem i papryką.

977a

Z serem fetą....................................................

Potrawke grecką proponuję podać na gorąco bezpośrednio po ugotowaniu, jest wtedy najsmaczniejsza. Smacznego !!!

978a

Potrawka grecka..........................................................................

979a

I jeszcze raz......................................................................

 

poniedziałek, 23 maja 2011

 

933a

                                

 

Kto jeszcze nie oglądał programu "30 minut Jamiego" na kanale Kuchnia.tv to niech szybko nadrobi zaległości. Program "30 minut Jamiego" eminowany jest od poniedziałku do piątku o godzinie 21.30 na kanale Kuchnia.tv. Ja bardzo lubię program Jmiego który potrafi wyczarować wspaniałe dania tylko w 30 minut. Jamie jest dla mnie wybitnym kucharzem, który ukazuje nam wspaniałą kuchnię brytyjską. Bardzo wielu ludzi uważa, że kuchnia brytyjskai  to "śmieciowe jedzenie", bardzo tłuste, nie zdrowe i tu popełniają wielki błąd takim myśleniem. A tak naprawdę kuchnia brytyjska, którą ukazuje nam Jamie w swoim programie to fantastyczne brytyjskie domowe jedzenie, cudnie podane i o bardzo wyrafinowanym smaku. Więc kochani nie ulegajcie stereotypom i osądom innych tylko sami wypróbujcie. Zachęcam was do obejrzenia programu "30 minut Jamiego" na kanale  Kuchnia.tv, a sami się przekonacie, że brytyjskie potrawy są wspaniałe, pyszne oraz to że możecie je sami szybko i prosto zrobić we własnym domu. A żeby pokazać i przekonać was do kuchni brytyjskie zapraszam was na potrawę, którą sama zrobiłam według przepisu Jamiego czyli na smażoną mieloną wołowinę, ziemniaki w mundurkach i sos pomidorowy.

Przepis cytuję ze strony kuchnia.tv

Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy

Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)

 

  • Ziemniaki:
    4 duże ziemniaki do pieczenia
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    4 łyżeczki śmietany

    Zapiekanka:
    500 g dobrej jakości mielonej wołowiny
    2 gałązki świeżego tymianku
    1 czerwona cebula
    2 marchewki
    3 łodygi selera naciowego
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    4 ząbki czosnku
    6 łyżek sosu Worcestershire
    mały pęczek natki pietruszki o płaskich liściach

    Fasola:
    4 plastry wędzonego boczku
    2 pomidory
    puszka (400 g) fasoli półksiężycowatej (u mnie puszka bobu)
    czerwony ocet winny
    listki z 2-3 gałązek bazylii

    Sałatka:
    1 sałata głowiasta
    garść opłukanej rukwi wodnej(u mnie rukola)
    1 awokado
    1 czubata łyżeczka śmietany
    1 cytryna

    Przyprawy:
    oliwa z oliwek
    oliwa extra vergine
    sól morska i czarny pieprz


    NA POCZĄTEK
    Przygotuj składniki i potrzebny sprzęt. Włącz górną grzałkę piekarnika na 220 stopni C i wstaw metalową brytfankę, żeby się nagrzała. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i drugą na małym ogniu. Zamontuj w malakserze tarczę do krojenia na plasterki.

    ZIEMNIAKI
    Umyj ziemniaki, oczyść z oczek i przebarwień, nakłuj kilkakrotnie nożem.

 914a

Nakłuwanie ziemniaków................................

Włóż do dużej miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej i przykryj podwójną warstwą plastikowej folii.

915a

W misce przed włożeniem do mikrofali..........................................

Wstaw do mikrofalówki na 14-16 min, aż się ugotują.

WOŁOWINA
Włóż mieloną wołowinę na największą patelnię i rozdrobnij drewnianą łyżką. Polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.

916a

Smażenie wołowiny................................................................

Dorzuć listki tymianku i smaż często mieszając, aż mięso się zezłoci.



917a

Z tymiankiem........................................................................

FASOLA

918a

Krojenie boczku...........................................................................


Wlej na drugą patelnię nieco oliwy i postaw na małym ogniu. Dodaj drobno pokrojony boczek.

919a

Smażenie boczku.............................................................

Usmaż go na złoto mieszając od czasu do czasu i zdejmij patelnię z ognia.

WOŁOWINA
Obierz i przekrój na pół czerwoną cebulę. Umyj i obierz marchewki oraz łodygi selera, a następnie pokrój wszystkie warzywa w malakserze na plasterki i odstaw na bok.

920a

Pokrojone seler, marchew i cebula.........................................

Do podsmażonego na złoto mielonego mięsa dodaj listki rozmarynu i 4 nie obrane zmiażdżone praską ząbki czosnku oraz dolej 6 łyżek sosu Worcester.

921a

Wołowina z czosnkiem, rozmarynem i sosem...........................................

Dobrze wymieszaj, przesmaż, dodaj pokrojone w plasterki warzywa i ponownie wymieszaj.

922a

Z warzywami ...........................................

Zmniejsz płomień i smaż do chwili, aż warzywa zmiękną.

923a

Wszystko razem wymieszane.......................................................


ZIEMNIAKI
Sprawdź, nakłuwając nożem każdy ziemniak, czy jest na wskroś ugotowany. Posiekaj drobno listki rozmarynu, dodaj do ziemniaków ze szczyptą soli oraz pieprzu i skrop oliwą.

924a

Ziemniaki z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu i rozmarynu.....................

Delikatnie przemieszaj, by je przyprawić. Przełóż ziemniaki na rozgrzaną blachę do pieczenia i wstaw pod grill, by je zapiec.

925a

Ziemniaki na blaszce................................................................


FASOLA
Pokrój pomidory i dorzuć do boczku. Dodaj fasolkę z zalewą i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż zawrze, a sos trochę odparuje i zrobi się kremowy.

926a

Boczek, pomidory i bób(w orginale fasolka)....................................

SAŁATA
Poobrywaj liście sałaty, umyj je i odwiruj w suszarce. Przełóż do salaterki z rukwią.

927a

Sałata i rukola( w orginale rukwia wodna)

Przetnij awokado na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżeczką porcje miąższu i dodaj do sałaty.

929a

Z awokado............................................................

Zmiksuj śmietanę z miąższem drugiej połówki awokado, sokiem z cytryny, czterema łyżkami oliwy extra vergine oraz szczyptą soli i pieprzu.

928a

Składniki na sos...........................................................

Jeśli dressing będzie za gęsty, dolej odpowiednią, niewielką ilość wody.

930a

Sałata i sos z awokado.............................................................

WOŁOWINA
Posiekaj większość natki pietruszki, dorzuć do patelni z wołowiną, zachowując kilka całych listków. Sprawdź smak, ewentualnie skoryguj i przełóż mięso na duży półmisek.(ja pominełam).

FASOLA
Domieszaj jeszcze nieco oliwy extra vergine i octu, a następnie dopraw do smaku. Posyp fasolę listkami bazylii i postaw naczynie na stole.

931a

Sos pomidorowy............................................................

SAŁATA
Przemieszaj sałatę z dressingiem i jedz!

932a

Sałata po przemieszaniu...........................................................................

ZIEMNIAKI
Wyjmij ziemniaki z piekarnika. Natnij je na krzyż i rozchyl na boki. Ułóż je na wołowinie z warzywami, a na każdy nałóż łyżeczkę śmietany i posyp pozostałą natką pietruszki. Podaj półmisek na stół.

933a

Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach i sos pomidorowy................

 

Moi drodzy przypominam o konkursie z programem "30 minut Jamiego", który trwa jeszcze jutro przez cały dzień,  a szczegóły znajdziecie tutaj.

 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html