mazurki

środa, 20 kwietnia 2011

818a

 

 

Kochani przypominam o cały czas trwającym konkursie "Święta z Kasią". Przypomnę pokrótce że konkurs trwa do 28 kwietnia 2011r. i aby wziąć w nim udział należy wysłać do mnie na maila, lub zostawić link do przepisu lub sam przepis w komentarzach wpisu. A ja z pośród was wylosuję wspaniałe nagrody które ufundowała dla was .

 

 

A nagrodami są:

- Nagrodą za pierwsze miejsce będzie pojemnik na ciasto z łopatką

- Nagrodą za drugie i trzecie miejsce będą pojemniki na ciastka.

 

Moi drodzy polecam wam również super stronę  Mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie proste i szybkie przepisy na wspaniałe i przepyszne wypieki.

 

 

Świątecznego mazurka czas zacząć!

Pisanki, śmigus-dyngus, świąteczne baranki, bazie i palemki... Polska tradycja wielkanocna jest bardzo zróżnicowana i bogata. Jednym z jej nieodłącznych elementów są tradycyjne ciasta.  Gdybyśmy mieli wymienić takie, bez którego ciężko wyobrazić sobie spotkanie przy świątecznym stole, to wielu z nas z pewnością wskazałoby na mazurka. Tym tradycyjnym staropolskim ciastem delektowano się już na dworach szlacheckich.

Wielką zaletą mazurka jest jego uniwersalność. Możemy eksperymentować zarówno z samym spodem, który można przygotować na cieście kruchym, biszkoptowym, makaronikowym lub marcepanowym,  jak i z rożnymi rodzajami nadzienia. Do szczególnie popularnych należą masy kajmakowe, czekoladowe, przekładańce z marmoladą, owocami i bakaliami. Wielkanocne mazurki nie dość, że efektownie wyglądają, to równie dobrze smakują i pierwsze  znikają ze świątecznego stołu!  Wypróbujcie przepis Kasi na to pyszne ciasto.

 

Cytuję przepis ze strony Moje ciasto na Mazurek Orzechowy

 

Składniki:

  • 150 g Kasia
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)
  • 2 łyżki wody
  • migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji
  • ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów (180 g)
  • 1 kostka Kasia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

 

Jak zrobić?

Do miski włóż   Kasia, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

801a

Składniki na ciasto........................................................................

Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.

802a

Ciasto na blacie...................................................................

Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

803a

Na foli......................................................

804a

Julcia sprawdza czy mama dobrze zawinęła ciasto..............................

805a

Kontrola przeszła pomyślnie.......................................

Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj.

806a

Ciasto po rozwałkowaniu.........................................................

I wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27cm. Ciasto nakłuj widelcem.

807a

Ciasto na blaszce skute  widelcem...........................................

I piecz w 180st.C około 20 minut.
Przygotuj pomadę.   Kasia rozpuść w rondelku.

808a

Kasia......................................................

Dodaj cukier, wodę i mleko w proszku.

809a

Kasia, cukier i mleko w proszku..................................................

Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.
Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

810a

Pomada na cieście.......................................................................

Odstaw na chwilę do zastygnięcia.

811a

Pomada wyrównana na cieście..........................................................

Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi owocami.

812a

Ja mazurek dekorowałam migdałami, orzechami laskowymi, pomarańczową skórką kandyzowaną i makiem...............................................

813a

Kwiatuszki.......................................................................

818a

Mazurek orzechowy....................................

814a

Dwa kawałki.....................................................

817a

Mała chwila przyjemności......................................................................

815a

Z bliska..........................................................

816a

Z bardzo bliska.........................................................

 

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 20 minut

 

 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html