babki

środa, 27 kwietnia 2011

 

855a

 

Wiem że już po świętach ale mi został jeszcze jeden przepis na babkę, którą piekłam w sobotni wieczór, tak na szybkiego, żeby nie było że w święta mój mąż nie zje babki. Przepis na tę babkę mam nie pamiętam od ilu już lat, ale bardzo często pieczona jest w moim domu, aż się dziwię że jeszcze jej nie dodałam na bloga. Moja córcia uwielbia ją bez bakalii, ale cóż tym razem musiała się trochę pomęczyć z ich wygrzebywaniem. Ja bardzo często piekę babkę jako ciasto na dużej blaszce, a na wierzch dodaje sezonowe owoce, zamiast bakalii do środka, a całe ciasto obsypuje wówczas cukrem pudrem, pycha jest.

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1  szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • garść kandyzowanej pomarańczowej skórki
  • garść płatków migdałowych

 

Ponadto:

  • 2 mleczne czekolady
  • kilka całych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Jajka ubijamy z cukrem na puch.

847a

Jajka i cukier...........................................................................................

Do ubitych jajek dodajemy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy.

848a

Z mąka, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.....................

Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy roztopioną margarynę.

849a

Z margaryną................................................................................

Jeszcze raz wszytko dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, migdały i kandyzowana skórkę.

850a

Z rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową............................................

Wszystko ze sobą dokładnie połączyć. Ja z podanej proporcji robię albo jedną dużą babkę, albo jedną średnią i jedną małą lub jedną średnią babkę i 6 muffinek. A tym razem zrobiłam sześć muffinek i średnia babkę, czyli ciastem napełniamy sześć papierowych  foremek do muffinek które umieszczamy w specjalnej blaszce do muffin, a resztę  ciasta wylewamy do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką formy na babkę, najlepiej z kominem.

851a

W babkowej foremce...............................................................

Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C i pieczemy ją przez około 60 minut. Muffinki piekę również w temp. 180'C ale przez około 20 minut. Muffinki i babka po upieczeniu powinny mieć złoto-brązowy kolor.

852a

Babka po upieczeniu..............................

Moje muffinki znikły zaraz po upieczeniu więc  zdążyłam obsypać je tylko cukrem pudrem i zrobić fotkę, a babkę odstawiamy do ostygnięcia.

853a

Muffiny...........................................................................

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i powstałą polewą oblewamy dokładnie babkę.

854a

Babka oblana czekoladą.....................................................................

Na czekoladzie układamy migdały, a całą babkę obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego !!!

855a

Prosta babka z bakaliami......................................................

856a

Babeczka w kawałkach.................................................

857a

I jeszcze raz.................................................................................

16:16, bryssska , babki
Link Komentarze (11) »
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html