zupy

wtorek, 26 maja 2015

Zupa_z_modej_kapusty_0

Za oknami przepiękna deszczowa aura, która się utrzymuje już od kilku dni. Tak więc ja postanowiłam nadrobić zaległości blogowe i wstawić  przepis na  przepyszną i bardzo aromatyczna zupę z dodatkiem białej młodej kapusty, pomidorów oraz dużej ilości koperku. Zupa idealna na te pochmurne i deszczowe dni.

 

Zupa z młodej kapusty.

Składniki na zupę z młodej kapusty:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 kostki mięsne
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka drobiowych cienkich kiełbasek
  • puszka pomidorów
  • duża garść posiekanego koperku
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru

 

Przygotowanie zupy z młodej kapusty.

Kapustę drobno siekamy i wrzucamy ją do garnka. Do kapusty dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz  kostki mięsne.  Do garnka dodajemy również pokrojone w plasterki kiełbaski drobiowe. Wszystko zalewamy wodą dokładnie mieszamy i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie gotujemy. Po około 20 minutach do gotującej się zupy dodajemy pomidory z puszki oraz cukier. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, wówczas zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy do niej koperek oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy sol oraz pieprzem i nakładamy na talerz. Smacznego !!!

 

 324d

325d

326d

327d

328d

329d

330d

 

 

09:41, bryssska , zupy
Link Komentarze (8) »
wtorek, 18 listopada 2014

Fasolkapobretoskuinaczej0

 

Większość osób wie, że ja za fasolka po bretońsku nie przepadam, więc kiedy mnie siostra poczęstowała miseczką od razu odmówiłam, ale ona jak zwykle nałożyła i kazała mi spróbować. Ja widząc  moją fasolkę od razu pytam: co  to? To nie fasolka po bretońsku bo tu jest samo mięso i groch. A ona na to: to moja wersja dla Kuby- jej synka. Chyba nie muszę pisać że w smaku o niebo lepsza od klasycznej wersji i muszę stwierdzić że była naprawdę dobra.

 

Fasolka po bretońsku inaczej.

Składniki na fasolkę po bretońsku inaczej:

  • 1 kg świeżego grochu typu jaś (u mnie mrożony)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 mały dobry koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki włoszczyzny na zimę przepis znajdziecie tutaj
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 mała cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 spora łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie fasolki po bretońsku inaczej.

Groch, mięso oraz włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości  grochu i mięsa. Gdy groch i mięso będą miękkie, wówczas wyjmujemy mięso, studzimy i rozdrabiamy je na mniejsze kawałki. W tym czasie do garnka dodajemy cząber oraz papryk ę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko rumienimy, a następnie dodajemy mąkę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Kiedy mąka nam się chwilkę podgotuję wówczas gorącą dodajemy do cały czas gotującego się garnka z grochem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na końcu do garnka dodajemy rozdrobione mięso i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy spora ilością pieprzu i solą jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego !!!

 

 

Groch, mięso, włoszczyzna, ziele angielskie i liście laurowe.

860c

Zalane wodą.

 

861c

Ugotowane mięso.

 

Rozdrobione mięso.

 

862c

Z cząbrem i papryką.

 

 

Smalec.

 

864c

Z cebulą.

 

Dodanie mąki.

 

866c

Gotowanie zasmażki.

Zasmażka.

 

 869c1

 

Dodanie zasmażki do fasolki.

 

870c1

Dodanie mięsa do fasolki.

 

871c1

Fasolka po bretońsku.

 

872c1

 

 

874c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13:53, bryssska , zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 stycznia 2014

Kapunikzkiszonejkapusty0

Bardzo szybki i prosty kapuśniak z kiszonej kapusty. Ja gotowałam ją około 25 minut. Zupa idealna dla zabieganych i zapracowanych. Bardzo smaczna, lekko kwaskowata i bardzo sycąca.

 

Kapuśniak z kiszonej kapusty.

Składniki na kapuśniak z kiszonej kapusty:

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 słoik kapusty kiszonej z marchewką
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka mięsna (przyprawa)
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarnko ziela angielskiego
  • 2 litry wody
  • sól i pieprz

 

 Przygotowanie kapuśniaku z kiszonej kapusty.

Na dużej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. Następnie dodajemy odcedzoną i pokrojoną kapustę. Do kapusty dodać liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy 8-10 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać je wodą, zagotować i gotować je około 10  minut. Następnie wrzucić do ziemniaków kapustę z boczkiem. Dodać kostkę mięsną. Mieszamy i gotujemy zupę około 5 minut.  Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

244c

245c

246c

247c

248c

249c

250c

251c

252c

253c

254c

255c

<a href=

10:22, bryssska , zupy
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html