zupy

środa, 27 czerwca 2018

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink0

Uwielbiam zupy z młodych warzyw, są one najlepsze. Dziś padło na zupkę jarzynową z warzyw z mojego ogródka na skrzydełkach z dodatkiem buraczków z botwiną. Zupa wyszła przepyszna, a warzywa idealnie chrupią na zębie. Gorąco polecam.

 

Jarzynowa z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką

Składniki na jarzynową z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką:

  • 5 skrzydełek drobiowych
  • pęczek botwiny z buraczkami
  • pęczek młodej marchwi
  • pęczek młodej pietruszki z nacią
  • 3-4 szalotki (może być 1 młoda cebula)
  • 2-3 ząbki czosnku (u mnie mała główka młodego)
  • kilka młodych ziemniaków
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu

 

Przygotowanie jarzynowej z młodych warzyw na skrzydełkach z botwinką.

Do garnka wlewamy około 2,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej wody wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki skrzydełka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas oczyszczając je z szumowin. W miedzy czasie obieramy buraki i kroimy je w grubą kostkę. Ziemniaki nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki, jak są małe to na połówki lub zostawiamy w całości. Marchew płuczemy i kroimy w plastry. Szalotki kroimy w grubą kostkę lub w piórka. Pietruszkę również płuczemy i kroimy w plastry razem z łodygami bez naci.  Czosnek obieramy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotujących się skrzydełek razem z zielem angielski i liśćmi laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną botwinkę, cukier, ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.  Zupę zdejmujemy z ognia,dodajemy do niej poszatkowany koper z nacią pietruszki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.  Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

 Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink1

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink2

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink3

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink4

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink5

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink6

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink7

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink9

Jarzynowazmodychwarzywnaskrzydekachz_botwink8

wtorek, 20 marca 2018

Rosjakumamy0

Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się gotowało u nas w domu.

 

Rosół jak u mamy

Składniki na rosół jak u mamy:

  • 2 porcje rosołowe ze skrzydełkami z kurczaka
  • 4-5 kawałków kości z karczku
  • kilka wątróbek drobiowych
  • kilka żołądków drobiowych
  • 2 pory
  • 4 średnie cebule
  • pęczek liści selera
  • kilka dużych marchewek
  • kilka średnich pietruszek
  • 1 duży seler
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

 

 Przygotowanie rosołu jak u mamy.

 Ja rosół gotuję w wielkim garze takim 20 litrowym, a potem rozlewam go do słoików i mam na cały tydzień lub dłużej jako dodatek do różnych sosów, zup, galaretek lub tym podobnych rzeczy. Tak więc większą połowę garnka zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego porcje rosołowe, kości, wątróbkę i żołądki. Gotuję aż powstania brudna piana tzw. szumowina, którą zbieram siteczkiem. Cebulę obieramy i podpiekamy na gazie. Do wyczyszczonego z piany rosołu dodaję obrane i pokrojone w kawałki podpieczone cebule, marchew, seler i pietruszkę. Następnie dodaję pora, liście selera, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wszystko mieszam, doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu rosół gotuję na bardzo małym ogniu (tak żeby tylko pyrkało) przez około 2-3 godzin minimum. Po tym czasie dodaje do rosołu soli, gotuję jeszcze około 10 minut. Po tym czasie rosół  jest gotowy. Rosół podaje najczęściej z makaronem, ale dziś miałam ochotę na rosół z ziemniakami. Smacznego !!!

 Rosjakumamy1

Rosjakumamy2

Rosjakumamy3

Rosjakumamy4

Rosjakumamy5

Rosjakumamy6

Rosjakumamy7

Rosjakumamy8

Rosjakumamy9

Rosjakumamy10

Rosjakumamy11

Rosjakumamy13

Rosjakumamy12

 

00:09, bryssska , zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 maja 2015

Zupa_z_modej_kapusty_0

Za oknami przepiękna deszczowa aura, która się utrzymuje już od kilku dni. Tak więc ja postanowiłam nadrobić zaległości blogowe i wstawić  przepis na  przepyszną i bardzo aromatyczna zupę z dodatkiem białej młodej kapusty, pomidorów oraz dużej ilości koperku. Zupa idealna na te pochmurne i deszczowe dni.

 

Zupa z młodej kapusty.

Składniki na zupę z młodej kapusty:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 kostki mięsne
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka drobiowych cienkich kiełbasek
  • puszka pomidorów
  • duża garść posiekanego koperku
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru

 

Przygotowanie zupy z młodej kapusty.

Kapustę drobno siekamy i wrzucamy ją do garnka. Do kapusty dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz  kostki mięsne.  Do garnka dodajemy również pokrojone w plasterki kiełbaski drobiowe. Wszystko zalewamy wodą dokładnie mieszamy i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie gotujemy. Po około 20 minutach do gotującej się zupy dodajemy pomidory z puszki oraz cukier. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, wówczas zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy do niej koperek oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy sol oraz pieprzem i nakładamy na talerz. Smacznego !!!

 

 324d

325d

326d

327d

328d

329d

330d

 

 

09:41, bryssska , zupy
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria