warzywa

środa, 18 lipca 2018

Kalarepaposzwajcarsku0

Kalarepa jest warzywem które coraz częściej zaczyna gościć w moim menu.  W tym przepisie podsmażana jest na maśle, a potem duszona w bulionie. Dzięki temu powstaje nam lekki warzywny dodatek, który jest idealny do wielu mięsnych i rybnych potraw.

 

Kalarepa po szwajcarsku

Składniki na kalarepę po szwajcarsku:

  • 1 duża kalarepa lub dwie małe
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cebule szalotki
  • 30 g masła
  • 200 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie kalarepy po szwajcarsku.

Kalarepę obieramy, kroimy w plastry, a każdy plaster kroimy w paseczki, jak na cienkie frytki. Pokrojoną kalarepę obsypujemy solą i pieprzem oraz polewamy sokiem z cytryny. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy do niego obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki, smażymy przez 2 minutki. Do cebulki dodajemy kalarepkę i podsmażamy ją jakieś dwie minuty cały czas mieszając. Podsmażoną kalarepę podlewamy bulionem. Dusimy bez pokrywki przez jakieś 10 minut, tak aby kalarepka zmiękła, a bulion wyparował.  Uduszoną kalarepę przekładamy na talerz. Obsypujemy ją natką pietruszki. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

Kalarepaposzwajcarsku1

Kalarepaposzwajcarsku2

Kalarepaposzwajcarsku3

Kalarepaposzwajcarsku4

Kalarepaposzwajcarsku5

Kalarepaposzwajcarsku6

Kalarepaposzwajcarsku7

Kalarepaposzwajcarsku8

Kalarepaposzwajcarsku9

poniedziałek, 16 lipca 2018

panierowanykalafior0

Kalafior w najlepszym dla mnie wydaniu, przypomina mi smaki z dzieciństwa. O chrupiącej skórce i delikatnym miękkim, ale chrupki miąższu w środku. Nie ma dla mnie nic prostszego i lepszego na szybki letni obiad, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem.

 

Panierowany kalafior

Składniki na panierowany kalafior:

  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • cukier

 

Przygotowanie panierowanego kalafiora.

Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzącą wodę, do której dodajemy po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Kalafior gotujemy tak około 5-8 minut. Odcedzamy i przelewamy go zimną wodą. Jajka roztrzepujemy widelcem doprawiając je sola i pieprzem.. Ostudzone różyczki kalafiora maczamy w jajku (jeśli różyczki są duże dzielimy je na pół lub na ćwiartki). Następnie obtaczamy kalafiora w bułce tartej. Smażymy go na rozgrzanym oleju jak kotlety. Kalafior przewracamy podczas smażenia, tak aby z każdej strony był usmażony na złoto - brązowy kolor. Usmażonego kalafiora podajemy gorącego z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i surówką. Smacznego !!!

 panierowanykalafior1

panierowanykalafior2

panierowanykalafior3

panierowanykalafior4

panierowanykalafior5

panierowanykalafior6

panierowanykalafior7

panierowanykalafior8

panierowanykalafior9

piątek, 13 lipca 2018

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku0

Portugalską specjalnością regionu Alentejo  jest właśnie ta chrupka zielona fasola szparagowa zapiekana z soczystym pomidorem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Połączenie tych wszystkich smaków tworzy przepyszne danie, które idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, choć mnie smakuje sama z pieczonym chlebkiem.

 

Zielona fasola szparagowa po portugalsku

Składniki na zieloną fasolę szparagową po portugalsku:

  • 350 g zielonej fasoli szparagowej
  • 1 mała marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6  łyżek oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • kilka listków mięty (niekoniecznie)

 

Przygotowanie zielonej fasoli szparagowej po portugalsku.

Z fasoli szparagowej odcinamy końce z jednej i z drugiej strony. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Pomidory nacinamy z góry na krzyż i zalewamy wrzącą wodą, trzymamy kilka sekund, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak oczyszczone pomidory kroimy w grubą kostkę. Na połowie rozgrzanej oliwy podsmażamy cebulę przez kilka chwil, tak aby zmiękła. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy fasolę szparagową i marchewkę oraz liście laurowe. Mieszamy i podsmażamy 4 minutki. Do posmażonych warzyw dodajemy wodę z sokiem z cytryny oraz resztę oliwy z oliwek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem. Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy.Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy (można zakryć folią aluminiową, jeśli nie macie naczynia z pokrywką). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pierzemy przez około 25 minut lub do momentu aż fasola i marchewka będą miękkie, ale chrupkie. Podajemy gorące posypane zszatkowanymi listkami mięty. Smacznego !!!

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku1

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku2

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku3

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku4

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku5

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku6

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku7

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku8

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku9

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku10

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku11

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria