coś z jaj

poniedziałek, 03 lutego 2014

Omletpomojemu0

Omlet po mojemu,lekko ciągnący, chrupiący, delikatny idealny na śniadanie. Ja robiłam go na dużej patelni, ale idealnie wychodzi na małej patelni tylko trzeba składni zmniejszyć o pół (łatwiej się przewraca).

 

Omlet po mojemu.

Składniki na omlet po mojemu:

  • 6 jajek
  • 10 dag tartego żółtego sera mozzarella
  • 1/4 szklanki mleka
  • kilka młodych szparagów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały por
  • kilka plasterków szynki (u mnie sopocka)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie omletu po mojemu.

Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę plasterki szynki. Do lekko podsmażonej szynki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, poszatkowanego pora oraz pokrojone młode szparagi.  Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy do miękkości szparagów na wolnym ogniu pod przykryciem. Do jajek dodajemy mleko. Lekko mieszamy i dodajemy starty ser oraz pieprz i sól. Wszystko mieszamy i wylewamy na patelnię z podsmażonymi warzywami.  Omlet smażymy na wolnym ogniu do momentu lekkiego ścięcia się jajek, tak abyśmy mogli spokojnie przewrócić go na drugą stronę.Omlet po przewróceniu smażymy około 3-4 minut.   Po usmażeniu omlet przekładamy na talerz i podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!

351c

352c

356c

353c

354c

355c

357c

358c

359c

360c

361c

362c

363c

364c

365c

366c

367c

368c

niedziela, 02 lutego 2014

Jajkawmajoneziezgroszkiem0

Kto z nas nie jadł jajek w majonezie? Czasem z groszkiem, innym razem z papryką, ogórkiem  lub posypane samym pieprzem. Pod każdą postacią są pyszne, ale dziś u mnie jajka w majonezie z groszkiem konserwowym.

 

Jajka w majonezie z groszkiem.

Składniki na jajka w majonezie z groszkiem:

  • 7 jajek
  • mały słoiczek majonezu
  • zielona sałata
  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego

 

Przygotowanie jajek w majonezie z groszkiem.

Jajka zalewamy wodą, solimy  gotujemy około 10 minut od momentu wrzenia. Po ugotowaniu jajka odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki. Przestudzone jajka kroimy wzdłuż na pół. Groszek odcedzamy. Sałatę zieloną dokładnie płuczemy, suszymy i szatkujemy. Poszatkowaną sałatę układamy na talerzu. Na sałacie układamy połówki jajek. Na jajka układamy fantazyjnie majonez(ja włożyłam majonez do szprycy z końcówką gwiazdką). Na majonez nakładamy zielony groszek. Przed podaniem można schłodzić.  Smacznego !!!

336c

337c

338c

340c

339c

341c

342c

343c

344c

345c

346c

347c

348c

349c

niedziela, 26 stycznia 2014

 Jajecnicanaszparagach0

 Jajecznica na szparagach zaserwowana na śniadanie wspaniały początek dnia. Ja dla urozmaicenia zrobiłam ją dziś na młodych szparagach. Pyszna, lekka nie za zdrowa bo na maśle, ale za to z warzywnym akcentem.

 

Jajecznica na szparagach.

Składniki na jajecznicę na szparagach:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • kilka młodych szparagów
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie jajecznicy na szparagach.

Szparagi zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wykładamy na talerz. Jajka wbijam do dzbanka, dodajemy sól i pieprz. Lekko mieszamy. Masło topimy na patelni. Na roztopione masło wylewamy lekko rozmieszane  jajka. Mieszamy cały czas, aż do ścięcia. Jajecznicę wykładamy na szparagi. Smacznego !!!

294c

295c

296c

297c

298c

299c

300c

301c

302c

303c

304c

305c

306c

307c

308c

 
1 , 2 , 3
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html