sobota, 01 lutego 2014
Bigos po myśliwsku

330c

 

Bigos gotowałam na święta, ale robię go kilka razy w roku. Ja ubóstwiam jego smak, który trudno mi jest opisać, po prostu wyśmienity. Potrawa bardzo wytrawna i czasochłonna. Na pewno zachwyci i oczaruje każdego kto go spróbuje.

 

Składniki:

  • 2 słoiki kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 średnia główka kapusty
  • duża garść suszonych grzybów
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • około 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 5-6 lasek kiełbasy (jakiej lubicie)
  • kilka śliwek kalifornijskich bez pestek
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kila ziaren pieprzu
  • 2 kostki mięsne
  • 2 kostki grzybowe
  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • sól i pieprz

 

 

Łopatkę kroimy w  grubą kostkę. Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną łopatkę wieprzową, całe udka, całe piersi, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz suszone grzyby.

274c

Wszystko podlewamy wodą i gotujemy do miękkości udek.

278c

Kiedy mięso(a dokładnie udka) będzie miękkie wtedy wyjmujemy z kapusty udka i piersi.

277c

W między czasie główkę kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka. 

275c

Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

276c

Po ugotowaniu odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.

279c

Na tłuszczu pozostały ze smażenia boczku smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

280c

281c

Udka obieramy z kości, a piersi kroimy w kostkę . Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy podsmażony boczek, podsmażoną kiełbasę, obrane mięso, odcedzoną kapustę, kostki mięsne, kostki grzybowe oraz przyprawę do bigosu.

282c

  Wszystko dokładnie mieszamy podlewamy wodą. Zagotowujemy.

283c

Do gotującego się bigosu dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.

284c

Po dodaniu śliwek bigos gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 minut. Bigos odstawiamy do ostygnięcia.

285c

Kiedy bigos ostygnie dodajemy do niego wino i dokładnie mieszamy.

286c

Na drugi dzień gotujemy bigos około 15-20 minut, studzimy  i odstawiamy w chłodne miejsce. I tak przez około 3-4 dni codziennie zagotowujemy bigos i gotujemy go około 15-20 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja najbardziej lubię bigos tak po 4-5 dniu. Jest wtedy najlepszy. Smacznego !!!

331c

332c

333c

334c

 

środa, 23 grudnia 2009
Pierogi z grzybami i kapustą

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

szczypta soli

1 szklanka bardzo ciepłej wody

2 łyżki oleju

 

Składniki na farsz:

0.5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty

20 dag suszonych grzybów

1 szklanka mrożonych pieczarek lub 30 dag świeżych

1 czerwona cebula

3-4 łyżki oleju

sól i pieprz

 

Ponadto:

2 łyżki oleju do gotowania pierogów

1 czerwona cebula

3-4 łyżki oleju do zrumienienia cebuli do polania pierogów

 

 

Suszone grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę oraz drobno pokrojone ugotowane suszone grzyby razem z mrożonymi  pokrojonymi pieczarkami.

861

Kapusta, grzyby i cebulka................................................................

Całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości pieczarek oraz odparowania nadmiaru soku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przechłodenia.

862

Gotowy farsz...............................................................................

Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy mikserem.

863

Składniki na ciasto...................................................................................

Kiedy ciasto będzie jędrne i jednolite, wówczas dzielimy je na 2-3 kawałki i po koleji rozwałkowujemy.

864

Wyrobione ciasto.........................................................................

Z cienko rozwałkowanych placków wykrawamy  szklanką krążki i na każdy nakładamy farsz.

865

Nakładanie farszu...................................................................

Pierogi zlepiamy i układamy na czystej, suchej ściereczce.

866

Na ściereczce......................................................................

Pierogi gotujemy w dużej ilości  wrzącej osolonej wody z olejem. Od chwili wypłynięcia na wierzch gotujemy je na średnim ogniu przez około 3-5 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzkową i układamy je na talerzu, a następnie polewamy zrumienioną na oleju drobno posiekaną cebulą. Smacznego !!!

867

Pierogi z grzybami i kapustą........................................................

868

Z kawałeczkiem grzybka...............................................................

869

I jeszcze raz..........................................................................

 

sobota, 17 października 2009
Knedle ze śliwkami

wr

 

Składniki:

4 szklanki mąki

3 średnie ziemniaki

1/2 szklanki wrzącej wody

1 jajko

szczypta soli

mąka do podsypania

2-3 łyżki oleju do gotowania knedli

50 dag śliwek

trochę masła lub margaryny

szczypta cukru

2-3 łyżki smażonej śmietany przepis znajdziecie  tutaj

 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i dokładnie ugniatamy. Z mąki, gorących ziemniaków, wody, jajka oraz soli wyrabiamy ciasto.

680

Składniki na ciasto...................................................................

Najlepiej w malakserze lub mikserem.

681

Wyrabianie ciasta.........................................................................

Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat.

682

Na blacie............................................................

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm, na placku wycinamy szklanką lub kubkiem krążki, na każde wycięte koło nakładamy pokrojone na kawałki i obtoczone po wewnętrznej stronie cukrem kawałki śliwek.

683

Śliwki na krążkach....................................................................

Ciasto ze śliwką w środku zlepiamy po bokach i układamy na ściereczce.

684

Zlepione na ściereczce.........................................................................

Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy przez około 15 minut.

685

A tak się gotują.....................................................................................

Ugotowane knedle odcedzamy, nakładamy na talerz, a nastepnie polewamy tłuszczem, posypujemy cukrem i jeżeli ktoś lubi oblewamy smażoną śmietaną. Smacznego !

686

Knedle ze śliwkami.............................................................

687

I jeszcze raz...................................................................................

czwartek, 15 października 2009
Makaron z kapustą włoską, boczkiem i kiełbasą

rw

 

Składniki:

1/2 główki kapusty włoskiej

30 dag cienkiej kiełbasy

15 dag wędzonego lub gotowanego boczku

4-5 łyżek oleju

1 opakowanie makaronu świderki (25 dag)

1 cebula

sól i pieprz

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ugotowany odcedzamy i pozostawiamy do odciekniecia na sitku. Kiłbasę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złotobrązowy kolor.

675

Boczuś i kiełbaska....................................................................

Do podsmażonej kiełbasy z boczkiem dodajemy poszatkowaną kapustę, nie przerywajaqc smażenia.

676

Z kapustą włoską...........................................................

Kiedy kapusta zacznie lekko brązowieć dodajemy wówczas pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko razem smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.

677

Z cebulą..........................................................................................

Na końcu dodajemy ugotowany makaron.

678

Z makaronem...................................................................

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

679

Makaron z kapusta włoska, boczkiem i kiełbasą

 

poniedziałek, 21 września 2009
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem kaszy gryczanej

Składniki:

1 duża  główka kapusty włoskiej

50 dag mięsa mielonego wołowego

20 dag kaszy gryczanej

30 dag ryżu

1 duża cebula

2-3 łyżki oleju

pieprz i sól

 

Ponadto:

masło do wysmarowania formy

 

Liście kapusty parzymy we wrzącej wodzie przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.

566

Liście kapusty we wrzatku.............................................................

Ryż i kaszę gryczana gotujemy na sypko w osobnych garnkach. Mięso mielone podsmażamy na tłuszczu.

567

Podsmażanie mięsa mielonego.......................................................

Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i w dalszym ciągu smażymy do miękkości cebuli.

568

Z cebulką..............................................................................

Usmażone mięso z cebulą przekładamy do miski i dodajemy ugotowany na sypko ryż i kaszę gryczaną.

569

Mięso, ryż i kasza.........................................................................

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

570

Farsz do gołąbków...........................................................................

Na sparzone liście kapusty nakładamy mieszankę mięsa mielonego z kaszą i ryżem, a następnie zwijamy tak jak na zdjęciach poniżej.

571

Nakładanie farszu.............................................................................

572

Zwijanie gołąbków.............................................................

573

Dalszyciąg zwijania gołąbków.............................................

574

I już gotowe.......................................................................

Zwinięte gołąbki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

575

W naczyniu żaroodpornym.........................................................

Wypełnione po brzegi naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na około 2 godziny.

576

Wypełnione po brzegi..............................................................

Upieczone gołabki przekładamy na talerz i odrazu podajemy. Gołąbki możemy  polać sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego !!!

577

Po upieczeniu...........................................................

578

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej zdodatkiem kaszy gryczanej..................

579

A tak wyglądają w środku........................................................................

czwartek, 10 września 2009
Pierogi z farszem z żółtego sera

Składniki na ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki letniej wody

2 łyżki oliwy

szczypta soli

mąka do posypania stolnicy

 

Składniki na farsz:

2 szklanki ugotowanych ziemniaków

1 szklanka drobno utartego żółtego sera

1 duża cebula

2 łyżki oleju

sól

pieprz

majeranek

 

Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na tłuszczu, uważając, by się zbyt mocno nie zrumieniła. Gorącą wraz z tłuszczem, wylewamy na ugotowane ziemniaki i starty żółty ser, dodajemy przyprawy.

521

Składniki na farsz.........................................................

Całość dokładnie wyrabiamy.

522

Gotowy farsz....................................

Składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem.

523

Składniki na ciasto.................................................

Kiedy ciasto zrobi się jednolite i elastyczne,

524

Gotowe ciasto..............................................

wówczas wykładamy je na posypaną mąka stolnicę, dzielimy na 3 części-jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie obeschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i zlepiamy brzegi.

525

Nadziewanie farszem...............................................

Tak przygotowane pierogi rozkładamy na ściereczce.

526

Na ściereczce....................................................................

Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi polewamy podsmażona na tłuszczu drobno krojona cebulą. Smacznego !

527

Pierogi z farszem z żółtego sera......................................

528

I jeszcze raz.......................................................................

 

 

poniedziałek, 22 czerwca 2009
Bigos zwany hultajskim

371

 kupalanocka

 

Brdzo uwielbiany przez mojego męża bigos, aż wstyt przyznać ale nauczyłam się go gotować dopiero po wyjeździe z Polski, ale tak czasami bywa. Przepi pochodzi od naszej bardzo dobrej znajomej oczywiście troszeczkę przezemnie zmodyfikowany.

 

Składniki:

  • 1 kg odciśniętej z nadmiaru soku kwaszonej kapusty
  • 1 średniej wielkości główka posiekanej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 30 dag szynki gotowanej
  • 30 dag boczku
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 10-15 szt. suszonych śliwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2-3 łyżki cukru
  • sól i pieprz

 

Kapustę kiszoną, udka z kurczaka, łopatkę wieprzową pokrojoną w grube plastry, suszone grzyby, pokrojone w drobne kawałeczki suszone śliwki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 40-60 minut, co jakiś czas mieszając aby kapusta nie przywarła do dna.

368

Kapustka, mięsko, grzybki i śliweczki....................................................

 Po około jednej godzinie wyjmujemy mięso z kapusty i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy poszatkowaną białą kapustę, startą na tarle o grubych oczkach marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i nadal gotujemy przez około 15-20 minut.

369

Z białą kapustką, marcheweczką i przyprawami...........................................

Po upływie te czasu do kapusty dodajemy rozdrobnione mięso, podsmażony na smalcu boczek z cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę.

370

Z mięskiem , boczkiem i cebulką.............................................................

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, następnie odstawiamy do chłodnego miejsca do następnego dnia. Nazajutrz gotujemy bigos około 15 minut i ponownie odstawiamy do dnia następnego. Na trzeci dzień gotujemy bigos przez 15 minut i możemy zacząć pałaszować nasz bigos. Oczywiście bigos można jeść już pierwszego dnia, ale najlepiej smakuje jeżeli odstoi parę dni. Ja czasami gotuję go nawet przez tydzień. Smacznego!

371

Bigos zwany hultajskim..........................................................

czwartek, 26 lutego 2009
Łazanki-moja wersja

153

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 40 dag makaronu świderki
  • 20 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz do smaku

 

Ponadto do ugotowania makaronu:

  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka soli 

 

Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

148

Ugotowany makaron..........................................................

W garczku podsmaż lekko pokrojony w kostkę boczek.

149

Lekko podsmażony boczek...............................

Dodaj do niego poszatkowaną kapustę.

150

Kapusta  z boczkiem...........................

Wszystko razem smaż na średnim ogniu pod przykryciem tak długo aby kapusta była miękka i lekko przypalona. Do gotowej  przypalono-duszonej kapusty dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.

151

Przypalona kapusta z cebulą............................

Smaż wszystko razem do zrumienienia cebuli.

152

Przypalono-duszona kapusta z cebulką.........................

Do kapusty dodaj ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.Smacznego!

153

I już podane............................................

 

piątek, 13 lutego 2009
Naleśniki z serem na słodko

110

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego

 

Składniki na farsz serowy:

  • 25-30 dag sera 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu

 

Ponadto:

  • masło do smażenia naleśników

 

Do mleka wlej rozpuszczone masło, dodaj jajka, cukier i aromat waniliowy, wszystko razem zmiksuj i dodaj przesianą mąkę.

103

Z przesianą mąką.......................................

Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksuj tak aby niw powstały grudki.

104

Gotowe ciasto naleśnikowe...............................

Rozgrzaną patelnie posmaruj masłem i nabierając 3/4 chochelki ciata rozsmaruj je na całej powierzchni patelni tworząc cienką warstwę tak aby powstał placek naleśnikowy.

105

Na patelni..............................

Smaż z obu stron  na złoto-brązowy kolor.

106

Gotowy placek naleśnikowy.........................

Smaż po kolei naleśniki do wyczerpania ciasta, za każdym razem smarując patelnię masłe. 

Zmiksuj ser, dodaj do niego cukier puder i miód.

107

Wszystko razem.............................

Dokładnie wymieszaj tak aby powstała kremowa konsystęcja.

Na każdym placku naleśnikowym rozsmaruj niewielką ilośc masy serowej.

108

Nakładanie sera..........................

Każdy naleśnik  z serem zwiń w rulonik. Smacznego !

109

I już gotowe.................

110

I jeszcze jedno ujęcie.....................................

 

sobota, 31 stycznia 2009
Placki ziemniaczane

45

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 7 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • pieprz do smaku

 

Ponadto:

  • olej do smażenia

 

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

43

Masa ziemniaczana.....................

Dobrze rozgrzej kilka łyżek olej na patelni, a następnie dużą łyżką do zup nakładaj masę ziemniaczaną  na patelnię tak aby powstały placki.

44

Placuszki na patelni...................

Smaż z obu stron na złoto-brązowy kolor. Smacznego !

45

Gotowe placki ziemniaczane.................

46

Placki ziemniaczane raz jeszcze.......................

 

| < Maj 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka! Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel nienudne mięso z królika