polskie smaki

sobota, 01 lutego 2014

Bigospomyliwsku0

Bigos po myśliwsku gotowałam na święta, ale robię go kilka razy w roku. Ja ubóstwiam jego smak, który trudno mi jest opisać, po prostu wyśmienity. Potrawa bardzo wytrawna i czasochłonna. Na pewno zachwyci i oczaruje każdego kto go spróbuje.

 

Bigos po myśliwsku.

Składniki na bigos po myśliwsku:

  • 2 słoiki kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 średnia główka kapusty
  • duża garść suszonych grzybów
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • około 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 5-6 lasek kiełbasy (jakiej lubicie)
  • kilka śliwek kalifornijskich bez pestek
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kila ziaren pieprzu
  • 2 kostki mięsne
  • 2 kostki grzybowe
  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie bigosu po myśliwsku.

Łopatkę kroimy w  grubą kostkę. Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną łopatkę wieprzową, całe udka, całe piersi, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz suszone grzyby. Wszystko podlewamy wodą i gotujemy do miękkości udek. Kiedy mięso(a dokładnie udka) będzie miękkie wtedy wyjmujemy z kapusty udka i piersi. W między czasie główkę kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Na tłuszczu pozostały ze smażenia boczku smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Udka obieramy z kości, a piersi kroimy w kostkę . Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy podsmażony boczek, podsmażoną kiełbasę, obrane mięso, odcedzoną kapustę, kostki mięsne, kostki grzybowe oraz przyprawę do bigosu. Wszystko dokładnie mieszamy podlewamy wodą. Zagotowujemy. Do gotującego się bigosu dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki. Po dodaniu śliwek bigos gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 minut. Bigos odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy bigos ostygnie dodajemy do niego wino i dokładnie mieszamy. Na drugi dzień gotujemy bigos około 15-20 minut, studzimy  i odstawiamy w chłodne miejsce. I tak przez około 3-4 dni codziennie zagotowujemy bigos i gotujemy go około 15-20 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja najbardziej lubię bigos tak po 4-5 dniu. Jest wtedy najlepszy. Smacznego !!!

274c

278c

277c

275c

276c

279c

280c

281c

282c

283c

284c

285c

286c

331c

332c

333c

334c

 

środa, 23 grudnia 2009

867

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

szczypta soli

1 szklanka bardzo ciepłej wody

2 łyżki oleju

 

Składniki na farsz:

0.5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty

20 dag suszonych grzybów

1 szklanka mrożonych pieczarek lub 30 dag świeżych

1 czerwona cebula

3-4 łyżki oleju

sól i pieprz

 

Ponadto:

2 łyżki oleju do gotowania pierogów

1 czerwona cebula

3-4 łyżki oleju do zrumienienia cebuli do polania pierogów

 

 

Suszone grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę oraz drobno pokrojone ugotowane suszone grzyby razem z mrożonymi  pokrojonymi pieczarkami.

861

Kapusta, grzyby i cebulka................................................................

Całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości pieczarek oraz odparowania nadmiaru soku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przechłodenia.

862

Gotowy farsz...............................................................................

Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy mikserem.

863

Składniki na ciasto...................................................................................

Kiedy ciasto będzie jędrne i jednolite, wówczas dzielimy je na 2-3 kawałki i po koleji rozwałkowujemy.

864

Wyrobione ciasto.........................................................................

Z cienko rozwałkowanych placków wykrawamy  szklanką krążki i na każdy nakładamy farsz.

865

Nakładanie farszu...................................................................

Pierogi zlepiamy i układamy na czystej, suchej ściereczce.

866

Na ściereczce......................................................................

Pierogi gotujemy w dużej ilości  wrzącej osolonej wody z olejem. Od chwili wypłynięcia na wierzch gotujemy je na średnim ogniu przez około 3-5 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzkową i układamy je na talerzu, a następnie polewamy zrumienioną na oleju drobno posiekaną cebulą. Smacznego !!!

867

Pierogi z grzybami i kapustą........................................................

868

Z kawałeczkiem grzybka...............................................................

869

I jeszcze raz..........................................................................

 

sobota, 17 października 2009

687

 

 

Składniki:

4 szklanki mąki

3 średnie ziemniaki

1/2 szklanki wrzącej wody

1 jajko

szczypta soli

mąka do podsypania

2-3 łyżki oleju do gotowania knedli

50 dag śliwek

trochę masła lub margaryny

szczypta cukru

2-3 łyżki smażonej śmietany przepis znajdziecie  tutaj

 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i dokładnie ugniatamy. Z mąki, gorących ziemniaków, wody, jajka oraz soli wyrabiamy ciasto.

680

Składniki na ciasto...................................................................

Najlepiej w malakserze lub mikserem.

681

Wyrabianie ciasta.........................................................................

Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat.

682

Na blacie............................................................

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm, na placku wycinamy szklanką lub kubkiem krążki, na każde wycięte koło nakładamy pokrojone na kawałki i obtoczone po wewnętrznej stronie cukrem kawałki śliwek.

683

Śliwki na krążkach....................................................................

Ciasto ze śliwką w środku zlepiamy po bokach i układamy na ściereczce.

684

Zlepione na ściereczce.........................................................................

Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy przez około 15 minut.

685

A tak się gotują.....................................................................................

Ugotowane knedle odcedzamy, nakładamy na talerz, a nastepnie polewamy tłuszczem, posypujemy cukrem i jeżeli ktoś lubi oblewamy smażoną śmietaną. Smacznego !

686

Knedle ze śliwkami.............................................................

687

I jeszcze raz...................................................................................

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria