Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
sobota, 01 lutego 2014
Bigos po myśliwsku

330c

 

Bigos gotowałam na święta, ale robię go kilka razy w roku. Ja ubóstwiam jego smak, który trudno mi jest opisać, po prostu wyśmienity. Potrawa bardzo wytrawna i czasochłonna. Na pewno zachwyci i oczaruje każdego kto go spróbuje.

 

Składniki:

  • 2 słoiki kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 średnia główka kapusty
  • duża garść suszonych grzybów
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • około 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 5-6 lasek kiełbasy (jakiej lubicie)
  • kilka śliwek kalifornijskich bez pestek
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kila ziaren pieprzu
  • 2 kostki mięsne
  • 2 kostki grzybowe
  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • sól i pieprz

 

 

Łopatkę kroimy w  grubą kostkę. Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną łopatkę wieprzową, całe udka, całe piersi, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz suszone grzyby.

274c

Wszystko podlewamy wodą i gotujemy do miękkości udek.

278c

Kiedy mięso(a dokładnie udka) będzie miękkie wtedy wyjmujemy z kapusty udka i piersi.

277c

W między czasie główkę kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka. 

275c

Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

276c

Po ugotowaniu odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.

279c

Na tłuszczu pozostały ze smażenia boczku smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

280c

281c

Udka obieramy z kości, a piersi kroimy w kostkę . Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy podsmażony boczek, podsmażoną kiełbasę, obrane mięso, odcedzoną kapustę, kostki mięsne, kostki grzybowe oraz przyprawę do bigosu.

282c

  Wszystko dokładnie mieszamy podlewamy wodą. Zagotowujemy.

283c

Do gotującego się bigosu dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.

284c

Po dodaniu śliwek bigos gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 minut. Bigos odstawiamy do ostygnięcia.

285c

Kiedy bigos ostygnie dodajemy do niego wino i dokładnie mieszamy.

286c

Na drugi dzień gotujemy bigos około 15-20 minut, studzimy  i odstawiamy w chłodne miejsce. I tak przez około 3-4 dni codziennie zagotowujemy bigos i gotujemy go około 15-20 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja najbardziej lubię bigos tak po 4-5 dniu. Jest wtedy najlepszy. Smacznego !!!

331c

332c

333c

334c

 

niedziela, 23 grudnia 2012
Uszka z grzybami

Składniki na farsz:

Wiem, wiem uszka na wigilię powinny by z suszonych grzybów, ale ja chciałam żeby je moja Córcia choc trochę spróbowała dlatego w tym roku u mnie uszka są z pieczarkami.

 

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • porcja ciasta (przepis na ciasto znajdziecie tutaj)

 

445b 

Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach.

446b

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy lekko cebulę.

447b

Do cebuli dodajemy starte pieczarki.

448b

I smaży do momentu całkowitego wyparowania wody. Usmażone pieczarki odstawiamy do przestygnięcia.

449b

Przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę i odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

450b

Ciasto wałkujemy na grubośc 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.

451b

452b

453b

Pierogi sklejamy na brzegach.

454b

I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko.

455b

Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat.

456b

457b

458b

Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.

459b

Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

460b

461b

462b

Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!

463b

Uszka z grzybami.......................................................................

464b

sobota, 22 grudnia 2012
Pierogi z suszonymi śliwkami

Przepis na te pierogi dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Renaty, u której zresztą pierwszy raz spróbowałam tych cudnych pierogów. Od tamtej chwili goszczą one u mnie na wigilii. Kto raz ich spróbuje na pewno o nich nie zapomni.

 

Składniki na nadzienie:

  • 30 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

 

424b

Suszone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

425b

Zmielone śliwki smażymy na maśle przez około 5 minut.

426b

I odstawiamy do przestygnięcia.

427b

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera.

428b

I wyrabiamy dokładnie ciasto.

429b

430b

Ciasto po wyrobieniu podsypujemy mąką.

431b

I wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawamy koła, na które nakładamy wystudzony farsz.

432b

433b

434b

Pierogi zlepiamy dokładnie na brzegu.

435b

436b

I odstawimy na ściereczkę lub na blat podsypany mąką.

437b

438b

Po wyrobieniu, pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 3 minuty od wypłynięciu na powierzchnię.

439b

Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową i układamy je na talerzu.

440b

Pierogi polewamy roztopionym masłem i obsypujemy cukrem. Smacznego !!!

441b

Pierogi z suszonymi śliwkami.............................................

443b

444b

 

 

środa, 23 grudnia 2009
Pierogi z grzybami i kapustą

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

szczypta soli

1 szklanka bardzo ciepłej wody

2 łyżki oleju

 

Składniki na farsz:

0.5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty

20 dag suszonych grzybów

1 szklanka mrożonych pieczarek lub 30 dag świeżych

1 czerwona cebula

3-4 łyżki oleju

sól i pieprz

 

Ponadto:

2 łyżki oleju do gotowania pierogów

1 czerwona cebula

3-4 łyżki oleju do zrumienienia cebuli do polania pierogów

 

 

Suszone grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę oraz drobno pokrojone ugotowane suszone grzyby razem z mrożonymi  pokrojonymi pieczarkami.

861

Kapusta, grzyby i cebulka................................................................

Całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości pieczarek oraz odparowania nadmiaru soku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przechłodenia.

862

Gotowy farsz...............................................................................

Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy mikserem.

863

Składniki na ciasto...................................................................................

Kiedy ciasto będzie jędrne i jednolite, wówczas dzielimy je na 2-3 kawałki i po koleji rozwałkowujemy.

864

Wyrobione ciasto.........................................................................

Z cienko rozwałkowanych placków wykrawamy  szklanką krążki i na każdy nakładamy farsz.

865

Nakładanie farszu...................................................................

Pierogi zlepiamy i układamy na czystej, suchej ściereczce.

866

Na ściereczce......................................................................

Pierogi gotujemy w dużej ilości  wrzącej osolonej wody z olejem. Od chwili wypłynięcia na wierzch gotujemy je na średnim ogniu przez około 3-5 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzkową i układamy je na talerzu, a następnie polewamy zrumienioną na oleju drobno posiekaną cebulą. Smacznego !!!

867

Pierogi z grzybami i kapustą........................................................

868

Z kawałeczkiem grzybka...............................................................

869

I jeszcze raz..........................................................................

 

sobota, 17 października 2009
Knedle ze śliwkami

wr

 

Składniki:

4 szklanki mąki

3 średnie ziemniaki

1/2 szklanki wrzącej wody

1 jajko

szczypta soli

mąka do podsypania

2-3 łyżki oleju do gotowania knedli

50 dag śliwek

trochę masła lub margaryny

szczypta cukru

2-3 łyżki smażonej śmietany przepis znajdziecie  tutaj

 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i dokładnie ugniatamy. Z mąki, gorących ziemniaków, wody, jajka oraz soli wyrabiamy ciasto.

680

Składniki na ciasto...................................................................

Najlepiej w malakserze lub mikserem.

681

Wyrabianie ciasta.........................................................................

Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat.

682

Na blacie............................................................

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm, na placku wycinamy szklanką lub kubkiem krążki, na każde wycięte koło nakładamy pokrojone na kawałki i obtoczone po wewnętrznej stronie cukrem kawałki śliwek.

683

Śliwki na krążkach....................................................................

Ciasto ze śliwką w środku zlepiamy po bokach i układamy na ściereczce.

684

Zlepione na ściereczce.........................................................................

Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy przez około 15 minut.

685

A tak się gotują.....................................................................................

Ugotowane knedle odcedzamy, nakładamy na talerz, a nastepnie polewamy tłuszczem, posypujemy cukrem i jeżeli ktoś lubi oblewamy smażoną śmietaną. Smacznego !

686

Knedle ze śliwkami.............................................................

687

I jeszcze raz...................................................................................

czwartek, 15 października 2009
Makaron z kapustą włoską, boczkiem i kiełbasą

rw

 

Składniki:

1/2 główki kapusty włoskiej

30 dag cienkiej kiełbasy

15 dag wędzonego lub gotowanego boczku

4-5 łyżek oleju

1 opakowanie makaronu świderki (25 dag)

1 cebula

sól i pieprz

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ugotowany odcedzamy i pozostawiamy do odciekniecia na sitku. Kiłbasę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złotobrązowy kolor.

675

Boczuś i kiełbaska....................................................................

Do podsmażonej kiełbasy z boczkiem dodajemy poszatkowaną kapustę, nie przerywajaqc smażenia.

676

Z kapustą włoską...........................................................

Kiedy kapusta zacznie lekko brązowieć dodajemy wówczas pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko razem smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.

677

Z cebulą..........................................................................................

Na końcu dodajemy ugotowany makaron.

678

Z makaronem...................................................................

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

679

Makaron z kapusta włoska, boczkiem i kiełbasą

 

poniedziałek, 21 września 2009
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem kaszy gryczanej

Składniki:

1 duża  główka kapusty włoskiej

50 dag mięsa mielonego wołowego

20 dag kaszy gryczanej

30 dag ryżu

1 duża cebula

2-3 łyżki oleju

pieprz i sól

 

Ponadto:

masło do wysmarowania formy

 

Liście kapusty parzymy we wrzącej wodzie przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.

566

Liście kapusty we wrzatku.............................................................

Ryż i kaszę gryczana gotujemy na sypko w osobnych garnkach. Mięso mielone podsmażamy na tłuszczu.

567

Podsmażanie mięsa mielonego.......................................................

Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i w dalszym ciągu smażymy do miękkości cebuli.

568

Z cebulką..............................................................................

Usmażone mięso z cebulą przekładamy do miski i dodajemy ugotowany na sypko ryż i kaszę gryczaną.

569

Mięso, ryż i kasza.........................................................................

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

570

Farsz do gołąbków...........................................................................

Na sparzone liście kapusty nakładamy mieszankę mięsa mielonego z kaszą i ryżem, a następnie zwijamy tak jak na zdjęciach poniżej.

571

Nakładanie farszu.............................................................................

572

Zwijanie gołąbków.............................................................

573

Dalszyciąg zwijania gołąbków.............................................

574

I już gotowe.......................................................................

Zwinięte gołąbki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

575

W naczyniu żaroodpornym.........................................................

Wypełnione po brzegi naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na około 2 godziny.

576

Wypełnione po brzegi..............................................................

Upieczone gołabki przekładamy na talerz i odrazu podajemy. Gołąbki możemy  polać sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego !!!

577

Po upieczeniu...........................................................

578

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej zdodatkiem kaszy gryczanej..................

579

A tak wyglądają w środku........................................................................

czwartek, 10 września 2009
Pierogi z farszem z żółtego sera

Składniki na ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki letniej wody

2 łyżki oliwy

szczypta soli

mąka do posypania stolnicy

 

Składniki na farsz:

2 szklanki ugotowanych ziemniaków

1 szklanka drobno utartego żółtego sera

1 duża cebula

2 łyżki oleju

sól

pieprz

majeranek

 

Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na tłuszczu, uważając, by się zbyt mocno nie zrumieniła. Gorącą wraz z tłuszczem, wylewamy na ugotowane ziemniaki i starty żółty ser, dodajemy przyprawy.

521

Składniki na farsz.........................................................

Całość dokładnie wyrabiamy.

522

Gotowy farsz....................................

Składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem.

523

Składniki na ciasto.................................................

Kiedy ciasto zrobi się jednolite i elastyczne,

524

Gotowe ciasto..............................................

wówczas wykładamy je na posypaną mąka stolnicę, dzielimy na 3 części-jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie obeschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i zlepiamy brzegi.

525

Nadziewanie farszem...............................................

Tak przygotowane pierogi rozkładamy na ściereczce.

526

Na ściereczce....................................................................

Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi polewamy podsmażona na tłuszczu drobno krojona cebulą. Smacznego !

527

Pierogi z farszem z żółtego sera......................................

528

I jeszcze raz.......................................................................

 

 

poniedziałek, 22 czerwca 2009
Bigos zwany hultajskim

 kupalanocka

 

Brdzo uwielbiany przez mojego męża bigos, aż wstyt przyznać ale nauczyłam się go gotować dopiero po wyjeździe z Polski, ale tak czasami bywa. Przepi pochodzi od naszej bardzo dobrej znajomej oczywiście troszeczkę przezemnie zmodyfikowany.

 

Składniki:

1 kg odciśniętej z nadmiaru soku kwaszonej kapusty

1 średniej wielkości główka posiekanej kapusty

1 cebula

1 marchewka

2 łyżki smalcu

4 udka z kurczaka

1 kg łopatki wieprzowej

30 dag szynki gotowanej

30 dag boczku

5 dag suszonych grzybów

10-15 szt. suszonych śliwek

liść laurowy

ziele angielskie

2-3 łyżki cukru

sól i pieprz

 

Kapustę kiszoną, udka z kurczaka, łopatkę wieprzową pokrojoną w grube plastry, suszone grzyby, pokrojone w drobne kawałeczki suszone śliwki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnm ogniu przez około 40-60 minut, co jakiś czas mieszając aby kapusta nie przywarła do dna.

368

Kapustka, mięsko, grzybki i śliweczki....................................................

 Po około jednej godzinie wymujemy mięso z kapusty i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy poszatkowaną białą kapustę, starkowaną na tarle o grubych oczkach marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i nadal gotujemy przez około 15-20 minut.

369

Z białą kapustką, marcheweczką i przyprawami...........................................

Po upływie te czasu do kapusty dodajemy rozdrobnione mięso, podsmażony na smalcu boczek z cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę.

370

Z mięskiem , boczkiem i cebulką.............................................................

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzmy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, następnie odstawiamy do chłodnego miejsca do następnego dnia. Nazajutrz gotujemy bigos około 15 minut i ponownie odstawiamy do dnia następnego. Na trzeci dzień gotujemy bigos przez 15 minut i możemy zcząć pałaszować nasz bigos. Oczywiście bigos można jeść już pierwszego dnia, ale najlepiej smkuje jeżeli odstoi parę dni. Ja czasami gotuję go nawet przez tydzień. Smacznego!

371

Bigos zwany hultajskim..........................................................

piątek, 22 maja 2009
Ziemniaczane knedelki z białym serem

Składniki:

8 średniej wielkości ziemniaków

2 żółtka

1 szklanka + 2 kopiaste łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

szczypta imbiru

 

Farsz:

25 dag sera białego potrójnie mielonego

2 kopiaste łyżki żółtego sera starkowanego na tarce o drobnych oczkach

1 duża cebula

3 łyżki oleju

1 żółtko

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowujemy farsz: drobno pokrajaną cebulę lekko rumienimy na rozgrzanym oleju, często mieszając.

257

Cebuleczka......................................................................

Gdy przestygnie dodajemy ją do białego sera razem z żółtym serem, żółtkiem, solą i pieprzem.

258

Jeszcze przed mieszaniem.....................................................

Wszystko razem dokładnie mieszamy, farsz powinien być pikantny.

m

Farsz serowy.....................................

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy z nadmiaru wody i ugniatamy.

260

Gotujące się ziemniaki.................................................

Do gorących ubitych ziemniaków dodajemy żółtka, obie mąki, imbir i sól.

k.

Składniki na ciasto.......................................................

Ciasto zagniatamy jak na kopytka.

262

Ciasto ziemniaczane...............................................

Ciasto dzielimy na trzy kawałki  i po kolei na podsypanej mąką stolnicy toczymy grube wałki.

263

Wałek ziemniaczany.........................................

Każdy wałek kroimy w niezbyt duże kawałki, każdy lekko rozpłaszczamy, nadziewamy porcją farszu.

264

Nadziewanie knedelków................................................

Dokładnie zlepiamy i układamy-miejscem zlepenia na dole-na czystej ściereczce.

....l

Knedelki na ściereczce.......................................................

Uformowane knedeliki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu, od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

266

We wrzątku......................................................................

Podajemy gorące polane zasmażaną na oliwie cebulą. Smacznego !

267

Ziemniaczane knedelki z białym serem......................................................

268

I jeszcze ujęcie z farszem.............................................................

 

 

 

 
1 , 2
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka! Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów