polskie smaki

wtorek, 27 lutego 2018

kopytka0

Kopytka to połączenie ziemniaków z małą ilością mąki. Są miękkie i delikatne. U nas w domu najczęściej jemy je polane masłem i posypane cukrem, ale można je również podać w wersji wytrawnej, wystarczy tylko polać je sosem mięsnym lub grzybowym. Mój mąż najbardziej lubi kiedy polane są skwareczkami z boczku.

 

Kopytka

Składniki na kopytka:

  • 2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • mąka do podsypywania

 

Przygotowanie kopytek.

Ugotowane wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Stolnicę posypujemy mąką. Na mąkę wykładamy ziemniaki, dodajemy do nich mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajka i około 1 łyżeczki soli (jeśli ziemniaki były solone podczas gotowania to nie dodajemy soli). Ugniatamy ciasto. Ciasto powinno po wrobieniu troszkę się lepić. Od wyrobionego ciast odkrawamy mały kawałek. Podsypujemy go obficie mąką i rolujemy wałeczek. Wałeczek kroimy w małe rąby. Kopytka podsypujemy maka żeby się nie pozlepiały ze sobą. I tak za każdym razem aż skończy się ciasto. Kopytka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez minute od wypłynięciu na wierzch. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wodą. Podajemy na gorąco polane masłem i posypane cukrem. Smacznego !!!

kopytka1

kopytka2

kopytka3

kopytka4

kopytka5

kopytka6

kopytka7

kopytka8

kopytka9

kopytka11

kopytka10

 

wtorek, 20 lutego 2018

DSC_3316_1

Chyba nie ma osoby która by nie jadła klusek śląskich. Są to najprostsze z wszystkich klusek jakie mi się do tej pory zdarzyło zrobić. Jędrne, delikatne z dziurką na środku na pyszny sosik.

Kluski śląskie

Składniki na kluski śląskie:

  • ziemniaki (kilka średnich)
  • mąka ziemniaczana (zależy od ilości ziemniaków)
  • sól

 

Przygotowanie klusek śląskich.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Przepuszczone ziemniaki ugniatamy w misce. Ziemniaki dzielimy na krzyż na cztery części i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki w których robimy palcem na środku dziurkę. Odkładamy na blat podsypany mąką. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około minuty po wynurzeniu się ich na powierzchnię. Ugotowane kluski odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy jeszcze gorące najlepiej z sosikiem.

 kluskilskie1

kluskilskie2

kluskilskie3

kluskilskie4

kluskilskie6

kluskilskie9

                             

kluskilskie5

kluskilskie7

kluskilskie8

kluskilskie11

DSC_3316_1

 

wtorek, 13 lutego 2018

Smaonakiebasazcebulisaatk0

Klasyczna smażona kiełbasa podana na miksie sałaty z warzywami, które powodują że danie nabiera lekkości.

 

Smażona kiełbasa z cebulą i sałatką

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy wiejskiej wieprzowej (u mnie z cielęcina)
  • garść miksu różnych sałat
  • mała marchewka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie kiełbasy z cebulą i sałatką.

Kiełbasę kroimy na 4 części i nacinamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę z obu stron. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i  podsmażamy. W między czasie na talerzu układamy sałatę, na sałatę obieraczką kroimy marchewkę, dodajemy pomidorki koktajlowe.  Na przygotowaną sałatę wykładamy usmażoną kiełbasę z cebulą. Doprawiamy musztardą. Smacznego !!!

                                 

                                 

                                 

Smaonakiebasazcebulisaatk4

Smaonakiebasazcebulisaatk5

Smaonakiebasazcebulisaatk6

Smaonakiebasazcebulisaatk7

Smaonakiebasazcebulisaatk8

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria