polskie smaki

wtorek, 20 lutego 2018

DSC_3316_1

Chyba nie ma osoby która by nie jadła klusek śląskich. Są to najprostsze z wszystkich klusek jakie mi się do tej pory zdarzyło zrobić. Jędrne, delikatne z dziurką na środku na pyszny sosik.

Kluski śląskie

Składniki na kluski śląskie:

  • ziemniaki (kilka średnich)
  • mąka ziemniaczana (zależy od ilości ziemniaków)
  • sól

 

Przygotowanie klusek śląskich.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Przepuszczone ziemniaki ugniatamy w misce. Ziemniaki dzielimy na krzyż na cztery części i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki w których robimy palcem na środku dziurkę. Odkładamy na blat podsypany mąką. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około minuty po wynurzeniu się ich na powierzchnię. Ugotowane kluski odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy jeszcze gorące najlepiej z sosikiem.

 kluskilskie1

kluskilskie2

kluskilskie3

kluskilskie4

kluskilskie6

kluskilskie9

                             

kluskilskie5

kluskilskie7

kluskilskie8

kluskilskie11

DSC_3316_1

 

wtorek, 13 lutego 2018

Smaonakiebasazcebulisaatk0

Klasyczna smażona kiełbasa podana na miksie sałaty z warzywami, które powodują że danie nabiera lekkości.

 

Smażona kiełbasa z cebulą i sałatką

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy wiejskiej wieprzowej (u mnie z cielęcina)
  • garść miksu różnych sałat
  • mała marchewka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie kiełbasy z cebulą i sałatką.

Kiełbasę kroimy na 4 części i nacinamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę z obu stron. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i  podsmażamy. W między czasie na talerzu układamy sałatę, na sałatę obieraczką kroimy marchewkę, dodajemy pomidorki koktajlowe.  Na przygotowaną sałatę wykładamy usmażoną kiełbasę z cebulą. Doprawiamy musztardą. Smacznego !!!

                                 

                                 

                                 

Smaonakiebasazcebulisaatk4

Smaonakiebasazcebulisaatk5

Smaonakiebasazcebulisaatk6

Smaonakiebasazcebulisaatk7

Smaonakiebasazcebulisaatk8

sobota, 01 lutego 2014

Bigospomyliwsku0

Bigos po myśliwsku gotowałam na święta, ale robię go kilka razy w roku. Ja ubóstwiam jego smak, który trudno mi jest opisać, po prostu wyśmienity. Potrawa bardzo wytrawna i czasochłonna. Na pewno zachwyci i oczaruje każdego kto go spróbuje.

 

Bigos po myśliwsku.

Składniki na bigos po myśliwsku:

  • 2 słoiki kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 średnia główka kapusty
  • duża garść suszonych grzybów
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • około 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 5-6 lasek kiełbasy (jakiej lubicie)
  • kilka śliwek kalifornijskich bez pestek
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kila ziaren pieprzu
  • 2 kostki mięsne
  • 2 kostki grzybowe
  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie bigosu po myśliwsku.

Łopatkę kroimy w  grubą kostkę. Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną łopatkę wieprzową, całe udka, całe piersi, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz suszone grzyby. Wszystko podlewamy wodą i gotujemy do miękkości udek. Kiedy mięso(a dokładnie udka) będzie miękkie wtedy wyjmujemy z kapusty udka i piersi. W między czasie główkę kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Na tłuszczu pozostały ze smażenia boczku smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Udka obieramy z kości, a piersi kroimy w kostkę . Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy podsmażony boczek, podsmażoną kiełbasę, obrane mięso, odcedzoną kapustę, kostki mięsne, kostki grzybowe oraz przyprawę do bigosu. Wszystko dokładnie mieszamy podlewamy wodą. Zagotowujemy. Do gotującego się bigosu dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki. Po dodaniu śliwek bigos gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 minut. Bigos odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy bigos ostygnie dodajemy do niego wino i dokładnie mieszamy. Na drugi dzień gotujemy bigos około 15-20 minut, studzimy  i odstawiamy w chłodne miejsce. I tak przez około 3-4 dni codziennie zagotowujemy bigos i gotujemy go około 15-20 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja najbardziej lubię bigos tak po 4-5 dniu. Jest wtedy najlepszy. Smacznego !!!

274c

278c

277c

275c

276c

279c

280c

281c

282c

283c

284c

285c

286c

331c

332c

333c

334c

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria