sobota, 01 lutego 2014
Bigos po myśliwsku

330c

 

Bigos gotowałam na święta, ale robię go kilka razy w roku. Ja ubóstwiam jego smak, który trudno mi jest opisać, po prostu wyśmienity. Potrawa bardzo wytrawna i czasochłonna. Na pewno zachwyci i oczaruje każdego kto go spróbuje.

 

Składniki:

  • 2 słoiki kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 średnia główka kapusty
  • duża garść suszonych grzybów
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • około 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 5-6 lasek kiełbasy (jakiej lubicie)
  • kilka śliwek kalifornijskich bez pestek
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kila ziaren pieprzu
  • 2 kostki mięsne
  • 2 kostki grzybowe
  • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • sól i pieprz

 

 

Łopatkę kroimy w  grubą kostkę. Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną łopatkę wieprzową, całe udka, całe piersi, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz suszone grzyby.

274c

Wszystko podlewamy wodą i gotujemy do miękkości udek.

278c

Kiedy mięso(a dokładnie udka) będzie miękkie wtedy wyjmujemy z kapusty udka i piersi.

277c

W między czasie główkę kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka. 

275c

Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

276c

Po ugotowaniu odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.

279c

Na tłuszczu pozostały ze smażenia boczku smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

280c

281c

Udka obieramy z kości, a piersi kroimy w kostkę . Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy podsmażony boczek, podsmażoną kiełbasę, obrane mięso, odcedzoną kapustę, kostki mięsne, kostki grzybowe oraz przyprawę do bigosu.

282c

  Wszystko dokładnie mieszamy podlewamy wodą. Zagotowujemy.

283c

Do gotującego się bigosu dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.

284c

Po dodaniu śliwek bigos gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 minut. Bigos odstawiamy do ostygnięcia.

285c

Kiedy bigos ostygnie dodajemy do niego wino i dokładnie mieszamy.

286c

Na drugi dzień gotujemy bigos około 15-20 minut, studzimy  i odstawiamy w chłodne miejsce. I tak przez około 3-4 dni codziennie zagotowujemy bigos i gotujemy go około 15-20 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja najbardziej lubię bigos tak po 4-5 dniu. Jest wtedy najlepszy. Smacznego !!!

331c

332c

333c

334c

 

niedziela, 23 grudnia 2012
Uszka z grzybami

Składniki na farsz:

Wiem, wiem uszka na wigilię powinny by z suszonych grzybów, ale ja chciałam żeby je moja Córcia choc trochę spróbowała dlatego w tym roku u mnie uszka są z pieczarkami.

 

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • porcja ciasta (przepis na ciasto znajdziecie tutaj)

 

445b 

Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach.

446b

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy lekko cebulę.

447b

Do cebuli dodajemy starte pieczarki.

448b

I smaży do momentu całkowitego wyparowania wody. Usmażone pieczarki odstawiamy do przestygnięcia.

449b

Przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę i odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

450b

Ciasto wałkujemy na grubośc 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.

451b

452b

453b

Pierogi sklejamy na brzegach.

454b

I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko.

455b

Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat.

456b

457b

458b

Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.

459b

Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

460b

461b

462b

Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!

463b

Uszka z grzybami.......................................................................

464b

sobota, 22 grudnia 2012
Pierogi z suszonymi śliwkami

Przepis na te pierogi dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Renaty, u której zresztą pierwszy raz spróbowałam tych cudnych pierogów. Od tamtej chwili goszczą one u mnie na wigilii. Kto raz ich spróbuje na pewno o nich nie zapomni.

 

Składniki na nadzienie:

  • 30 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

 

424b

Suszone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

425b

Zmielone śliwki smażymy na maśle przez około 5 minut.

426b

I odstawiamy do przestygnięcia.

427b

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera.

428b

I wyrabiamy dokładnie ciasto.

429b

430b

Ciasto po wyrobieniu podsypujemy mąką.

431b

I wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawamy koła, na które nakładamy wystudzony farsz.

432b

433b

434b

Pierogi zlepiamy dokładnie na brzegu.

435b

436b

I odstawimy na ściereczkę lub na blat podsypany mąką.

437b

438b

Po wyrobieniu, pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 3 minuty od wypłynięciu na powierzchnię.

439b

Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową i układamy je na talerzu.

440b

Pierogi polewamy roztopionym masłem i obsypujemy cukrem. Smacznego !!!

441b

Pierogi z suszonymi śliwkami.............................................

443b

444b

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka! Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel