na przeziębienie

wtorek, 22 listopada 2016

Domowysyropzcebuli0

To już mój trzeci przepis na domowy syrop na przeziębienie. Poprzednie dwa znajdziecie tu i tutaj. Najprostszy i najtańszy sposób na przeziębienie, zdrowy i bez żadnej chemii, gotowy w kilka godzin. Polecam wszystkim wypróbować ten przepis na domowy syrop z cebuli.

 

Domowy syrop z cebuli.

Składniki na domowy syrop z cebuli:

  • kilka średnich cebul około 5-6 (u mnie różnej wielkości)
  • 2-3 łyżki miodu (u mnie spadziowy)

 

Przygotowanie domowego syropu z cebuli.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Talarki przesypujemy do miski i rozdzielamy. Do cebuli dodajemy miód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do szklanego litrowego słoika. Lekko ugniatamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzi, żeby cebula puściła soki.  Po kilku godzinach przecedzamy cebulę, a sok zlewamy do mniejszego słoiczka i zakręcamy. Ja przechowuję syrop w kuchni na meblach kilka dni, nigdy dłużej nie wytrzymuje bo pijemy go co 3-4 godziny po dużej łyżce. Lepiej zrobić co 3-4 dni świeży.

 

 Domowysyropzcebuli11

Domowysyropzcebuli2

Domowysyropzcebuli3

Domowysyropzcebuli4

Domowysyropzcebuli5

Domowysyropzcebuli71

Domowysyropzcebuli61

Domowysyropzcebuli8

Domowysyropzcebuli9

Domowysyropzcebuli10

Domowysyropzcebuli111

Domowysyropzcebuli12

Domowysyropzcebuli14

Domowysyropzcebuli13

sobota, 24 stycznia 2009

 

kieliszeczek

Proponuję wam kolejny syrop na przeziębienie, taki jaki pamiętam jeszcze z dzieciństwa !

 

Składniki:

  • 3 cebule średniej wielkości
  • 7 łyżek cukru
  • 3-5 ząbków czosnku

1

Jeszcze w całości.....................

 

Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie pół talarki, czosnek obieramy i szatkujemy w bardzo drobne kawałeczki.

Wszystko razem mieszamy w misce z cukrem i  przekładamy ściśle ubijając do słoiczka. Słoik należy położyć w bardzo ciepłym miejscu, ja zawszę kładę go w okresie zimowym na kaloryfer na około 24 godziny.

2

A tak wygląda mój słoiczek na kaloryferze.............

3

Mój słoik po około 24 godzinach.................

 

Powstały syrop przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, a potem  wlewamy do słoiczka .

Pic rano i wieczorem po jednej łyżce.

kieliszeczek

I w końcu już gotowy syrop, naprawdę działa........

 

 

wtorek, 20 stycznia 2009

gotowy syrop

Składniki:

  • 8 łyżek miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cytryna

składniki

Nasze składniki........

 

Miód wlewamy do słoiczka, dodajemy obrane ząbki czosnku i sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny, może być w kuchni.

w słoiczku

Wszystko razem..............

Po 24 godzinach odcedzamy i pijemy jedną łyżkę dziennie najlepiej na noc. 

gotowy syrop

Wygląda jak miód, smakuje jak cytryna, a pachnie jak czosnek............

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html