zapiekanki

niedziela, 23 marca 2014

Nietypowalasagnezsosemzpstrga0

A to już ostatnia propozycja przedstawienia potrawy przygotowanej z ryby z puszki firmy Graal. Mnie wyszła troszkę za sucha tak więc do sosu dodajcie trochę wody, ale tak to w smaku bardzo dobra. Zdrowsza wersja lasagne i co najważniejsze mniej kaloryczna niż klasyczna.

 

Zapraszam również na stronę firmy Graal tam możecie wybrać rybkę z puszki taką jaką lubicie.

 

Nietypowa lasagna z sosem z pstrąga.

Składniki na nietypową lasagne z sosem z pstrąga:

  • 1 puszka fileta pstrąga w sosie paprykowym
  • 1 puszka fileta z pstrąga w sosie pomidorowym
  • 1 zielona papryka
  • 2 pomidory
  • kilka płatów makaronu lasagne (ja robiłam domowe płaty)
  • 1 szklanka startego żółtego sera mozzarella
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki wody (ja nie dodałam i wyszła za sucha)

 

Przygotowanie nietypowej lasagni z sosem z pstrąga.

Makaron gotujemy al dente (ja nie gotowałam bo robiłam domowy makaron). Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę, pomidory kroimy w kostkę. Filety z pstrąga z obu puszek przekładamy do miseczki, dodajemy paprykę i pomidora. Wszystko przekładamy do blendera  dodajemy troszkę soli i pieprzu. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Lekko mieszamy w blenderze. Na spód małego naczynia żaroodpornego wylewamy troszkę sosu. Na sos nakładamy płaty makaronu. Na makaron nakładamy warstwę sosu. Na sos warstwę makaronu i na makaron warstwę sosu, na to kolejna warstwa makaronu i resztę sosu. Sos musi nam dokładnie zakryć makaron. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180"C przez około 50-60 minut. Po u pieczeniu lasagne przekładamy na talerz i podajemy z surówką. Smacznego !!!

483c

484c

485c

486c

487c

488c

489c

490c

491c

492c

493c

949c

495c

496c

497c

498c

499c

 

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zapiekankacottagepiepomojemu0

 Cottage pie typowa angielska zapiekana z mięsem mielonym wołowym, obowiązkowo z marchewką, zielonym groszkiem i cebulą, a na wierzchu pirre z ziemniaków. Ja robię ją pierwszy raz, ale jak na pierwszy raz wyszła mi rewelacyjnie. Mój mąż który uwielbia wołowinę i ziemniaki był zachwycony. Zapiekanka bardzo sycąca i rozgrzewająca idealna na te mroźne dni.

 

Zapiekanka "cottage pie" po mojemu

Składniki na zapiekankę :cottage pie":

  • 450 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 szklanki zielonego groszku
  • 2 szklanki młodych marchewek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 duża cebula
  • 4-5 łodygi  selera naciowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1.3 l bulionu mięsnego
  • około 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła

 

 Przygotowanie zapiekanki "cottage pie" po mojemu.

 Wołowinę podsmażamy na oliwie razem z igiełkami rozmarynu. Do podsmażonej wołowiny dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko smażymy do lekkiego zmiękczenia cebuli i dodajemy sos worcestershire. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę seler, zielony groszek i marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy i podlewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy koło 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie  zdejmujemy pokrywkę i nadal gotujemy tak aby zredukować sos. W między czasie obieramy ziemniaki zalewamy woda, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Odparowujemy na ogniu, a następnie ubijamy z masłem na gładką masę. Mięso z warzywami po zredukowaniu sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso z warzywami wykładamy ziemniaczane pirre. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 25-30 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

310c

311c

312c

 313c

314c

315c

318c

316c

317c

319c

320c

321c

322c

323c

324c

325c

326c

327c

328c

329c

 

 

sobota, 25 stycznia 2014

ZapiekankamakaronowamojejJulci0

Wiadomo, Julcia niejadek więc muszę kombinować, aby jej trochę jedzenie urozmaicić.I tak wymyślam różnego rodzaju podanie tego samego dania. Zapiekanka makaronowa mojej Julci czyli sos pomidorowy z mięsem i makaron.

 

Zapiekanka makaronowa mojej Julci.

Składniki na zapiekankę makaronową:

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 2 kostki mięsne
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 szklanek wody
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka plastrów sera żółtego gouda
  • makaron penne
  • makaron cannelloni krótki
  • cukier
  • sól

 

 Przygotowanie zapiekanki makaronowej mojej Julci.

Na oliwie podsmażamy mięso mielone razem z kostkami mięsnymi. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i podlewamy wodą. Zagotowujemy.  Wszystko dokładnie miksujemy.   Sos doprawiamy cukrem i solą. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu. Na sosie układamy makaron cannellone, a do niego wkładamy makaron penne. Wszystko zalewamy sosem. Na górę układamy ser żółty. Całę naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C prze około 60 minut.  Zapiekankę można odkryć 10 minut przed końcem pieczenia. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

257c

258c

259c

260c

261c

262c

263c

264c

265c

266c

267c

268c

269c

270c

271c

272c

273c

 
1 , 2 , 3
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html