sosy

środa, 26 czerwca 2013

SosczosnkowyII0

Po wielu próbach w końcu udało mi się stworzyć idealny sos czosnkowy. Sos ten możemy użyć dosłownie do wszystkiego. To do polania różnego rodzaju sałatek, czy mięsa, czy też nawet możemy z nim zajadać surową marchew czy selera naciowego. Sos jest wyśmienity. Ja bardzo często polewam nim domowego kebaba z kurczaka lub zajadamy z nim pizze.

 

Sos czosnkowy II.

Składniki na sos czosnkowy II:

  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 mały kubek śmietany 18%
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

 Przygotowanie sosu czosnkowe II.

Wszystkie wyżej składniki wrzucamy do blendera lub robota. I miksujemy przez około 30 sekund. Gotowy sos wylewamy na miseczkę i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Smacznego !!!

 

710b

711b

712b

22:32, bryssska , sosy
Link Komentarze (2) »
sobota, 07 lipca 2012

243b

Szybki i prosty sosik dla miłośników pieczarek. Dla mnie sosik najlepszy jest  z chlebem podany na kolację, ale możemy go również wykorzystać jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

 

Sos pieczarkowy.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża śmietana 18%
  • 1 pęczek małych cebulek ze szczypiorem
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos pieczarkowy.

Pieczarki płuczemy, kroimy w plastry i smażymy na oliwie do momentu odparowania wody. Do podsmażonych pieczarek dodajemy poszatkowane cebulki razem ze szczypiorem. Lekko podsmażamy, a następnie dodajemy śmietanę. Całą potrawę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

239b

240b

241b

242b

243b

244b

17:53, bryssska , sosy
Link Komentarze (4) »
piątek, 17 grudnia 2010

433a

Przepis na sos dostałam od mojego brata, który zachwycony jego smakiem stwierdził, że muszę go spróbować. Długo się zabierałam za jego zrobienie, aż w końcu mi się udało. Mój brat dostał przepis od swojego dobrego kolegi Kacpra, a raczej od jego Mamy. Krótko mówiąc każdy kto spróbował u mnie tego sosu to z pieczonym mięsem, bądź z frytkami określał go słowem "ZAJEBISTY". Ja nie wyobrażam sobie teraz życia bez tego sosu, używam go dosłownie do wszystkiego począwszy od pieczonego mięsa, a skończywszy na hod-dogach czy frytkach.

 

Składniki:

  • 4-5 łyżek majonezu
  • 4-5 łyżek pikantnego keczupu
  • 4-5 łyżek dżemu brzoskwiniowego
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka curry

 

430a

Składniki na sos.............................................................

Podane wyżej składniki miksujemy dokładnie blenderem, ja robiłam ten sos w robotem do robienia koktajli i miksowała go jakieś 2-3  minut na najwyższych obrotach.

431a

W robocie................................................................................

Sos po zmiksowaniu odkładamy na około 20-30 minut do lodówki aby się schłodził.  Smacznego !!!

432a

Sos słodko-pikantny Mamy Kacpra.............................................................

433a

I jeszcze raz.............................................................................

13:52, bryssska , sosy
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html