kasze

czwartek, 13 stycznia 2011

487a

 

Robiąc tą sałatkę chciałam wam przypomnieć o dobrych walorach odżywczych makaronu oraz przypomnieć wam o akcji Makaron rządzi zdrowo, abyście nie zapomnieli że makarony są bogatym źródłem węglowodanów. Tak więc ja proponuje wam dzisiaj bardzo smaczną sałatkę warstwową z makaronem i pałeczkami krabowymi.  Chciałam was również zaprosić na stronę Makaron rządzi zdrowo gdzie znajdziecie bardzo wiele przeróżnych przepisów z użyciem makaronu.

 

 

Składniki:

  • 30 dag paluszki krabowych (u mnie 3 opakowania po 10 dag)
  • 10 dag ziaren słonecznika
  • 2-3 szklanki ugotowanego już makaronu świderki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 mały jogurt grecki
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

 

 

474a

Paluszki krabowe.................................................................................

Paluszki krabowe kroimy na kawałki i podsmażamy je lekko na rozgrzanej oliwie.

475a

Paluszki krabowe na patelni.......................................................................

Gdy paluszki lekko zaczną nam się rozwarstwiać odstawiamy je wówczas do ostygnięcia.

477a

Podsmażone paluszki........................................................................

Na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy prażymy słonecznik, tak aby się nam tylko lekko zrumienił, a następnie odstawiamy go do ostygnięcia.

476a

Słonecznik......................................................................

Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy go solą i pieprzem.

478a

Majonez z jogurtem...................................................

Na dno szklanej misy wykładamy ostudzony makaron.

479a

Makaron........................................................................................

Na makaron wykładamy 1/3 sosu jogurtowo-majonezowego  i rozsmarowujemy go po całym makaronie.

480a

Z sosem........................................................................................

Na sos wykładamy odsączony z nadmiaru wody zielony groszek.

481a

Z groszkiem.............................................................................................

Na groszek nakładamy 1/3 sosu i również rozsmarowujemy go po całości groszku.

482a

Sos na groszku................................................................................

Na sos wykładamy ostudzone paluszki krabowe.

483a

Z paluszkami krabowymi..........................................................

Na paluszki wykładamy ostatnią część sosu i również rozsmarowujemy go po całości

484a

Sos na krabie.........................................................................

Na sos wykładamy uprażony słonecznik.

485a

Prażony słonecznik.............................................................................

Sałatkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!

486a

Warstwowa sałatka z makaronem i paluszkami krabowymi....................

487a

Sałatka z makaronem i paluszkami krabowymi............................................

488a

Jeszcze raz......................................................................................

489a

I na widelcu......................................................................................

sobota, 30 października 2010

302a

 

Przepis na tę potrawę przesłała mi  na mojego maila pani Jadwiga J. Danie ujęło mnie swoja prostotą wykonania i ciekawym smakiem, gdyż uwielbiam pieczarki połączone z porem, a do tego jeszcze makaron mówię wam pycha. Dziękuję raz jeszcze pani Jadzi za podsunięcie mi ciekawego pomysłu na zakończenie akcji "Makaron rządzi zdrowo". Trochę się spóźniłam z publikacją przepisu, a chciałam go wstawić na bloga w Międzynarodowy Dzień Makaronu, ale miałam taki zwariowany tydzień po powrocie z urlopu, że mi jakoś czasu brakło, ale chociaż łączyłam się z wszystkimi pożeraczami makaronu gotując właśnie tę potrawę w MDM.

 

Składniki:

  • 20 dag makaronu tagliatelle (u mnie żółto-zielony)
  • 25 dag pieczarek
  • 1 średni por
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

298a

Składniki na potrawę.................................................................

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, to znaczy aby nie był za twardy ani zbyt miękki.  W między czasie na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w plasterki pieczarki razem z porem posiekanym w pół paseczki.

299a

Pieczarki i por.....................................................................

Wszystko podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec duszenie doprawiamy warzywa solą i pieprzem. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i jeszcze gorący nakładami porcjami na talerze.

300a

Makaron tagliatelle........................................................................

Na makaron nakładamy podduszone pieczarki z porem. Smacznego !!!

301a

Tagliatelle z pieczarkami i porem...............................................................

302a

Z bliska.................................................................................

303a

Na widelcu.........................................................................

304a

I jeszcze raz....................................................................................

wtorek, 19 października 2010

279a

Była już propozycja makaronu na danie główne i było też coś dla dzieci, a teraz proponuję coś na śniadanie z akcji "makaron rządzi zdrowo". Makaron podany w postaci omletu wyszedł wspaniały, co prawda trzeba uważać przy przewracaniu omletu na drugą stronę, ale ogólnie potrawa pycha, sycąca a do tego zdrowa.

 

 

 

Składniki:

  • 15 dag makaronu spaghetti
  • 6 jajek
  • 10 dag pieczarek
  • 1 mały por
  • 10 dag chudego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojony w drobne paseczki boczek oraz pokrojone w plastry pieczarki.

271a

Boczek i pieczarki.......................................................................

Do lekko podsmażonych boczku i pieczarek dodajemy posiekany w paseczki por.

272a

Z porem......................................................................

Wszystko razem mieszamy i smażymy dalej do momentu zeszklenia się pora. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do podsmażonych pora, boczku i pieczarek.

273a

Z makaronem............................................................

Całość dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy zmiksowanymi razem ze solą i pieprzem, na pianę jajkami.

274a

Z jajeczną pianą....................................................................................

Jajeczną pianę lekko mieszamy z resztą składników a następnie zostawiamy na średnim ogniu aby jajka nam się ścięły.

275

Kiedy jajka się nam ścinają........................................................

Kiedy piana jajeczna zetnie nam się z wierzchu, przewracamy omlet na drugą stronę za pomocą dużej łopatki i smażymy przez około 3-4 minut na średnim ogniu.

276a

Na drugiej stronie..................................................................

Usmażony omlet przekładamy na na talerz, dzielimy go na mniejsze porcje i się zajadamy. Smacznego !!!

277a

Omlet z makaronem spaghetti....................................................

278a

Kawałeczek........................................................................

279a

I jeszcze z bliska.................................................................

 

 

 

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html