ciacha

czwartek, 19 lipca 2018

Wilgotneciastocytrynowezcukini0

Ciasto idealnie wilgotne, puszyste, miękkie o lekkim cytrynowym smaku. Nie za słodkie z dodatkiem cukinii, która jest nie wyczuwalna w smaku, a powoduje że ciasto nie jest suche. Szybko się je robi i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim łasuchom.

 

Wilgotne cytrynowe ciasto z cukinią

Składniki na wilgotne cytrynowe ciasto z cukinią:

  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała cukinia

Lukier:

  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

Przygotowanie wilgotnego cytrynowego ciasta z cukinią:

Margarynę roztapiamy. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie odciskamy z niej sok. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do ubitych  jajek dodajemy obydwie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną, gorącą margarynę i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy cukinię z sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. Miksujemy. Ciasto wylewamy na podłużną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 12x30 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto - brązowy kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Robimy lukier: w miseczce mieszamy śmietanę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na jednolitą masę. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego !!!

Wilgotneciastocytrynowezcukini1

Wilgotneciastocytrynowezcukini2

Wilgotneciastocytrynowezcukini3

Wilgotneciastocytrynowezcukini4

Wilgotneciastocytrynowezcukini5

Wilgotneciastocytrynowezcukini6

Wilgotneciastocytrynowezcukini7

Wilgotneciastocytrynowezcukini8

Wilgotneciastocytrynowezcukini9

Wilgotneciastocytrynowezcukini10

Wilgotneciastocytrynowezcukini11

Wilgotneciastocytrynowezcukini12

niedziela, 15 lipca 2018

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask0

Puszyste, delikatne ciasto biszkoptowe połączone ze słodkimi borówkami amerykańskimi. Szybkie, proste, idealne na co dzień i od święta.

 

Ciasto biszkoptowe z borówką amerykańska

Składniki na ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • miseczka borówek amerykańskich
  • cukier puder (niekoniecznie)

 

Przygotowanie ciasta biszkoptowego z borówką amerykańską.

Margarynę roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy białka na sztywna piane. Do ubitych białek dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem przez kilka minut.  Do białek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną margarynę. Wszystko miksujemy do połączenia się masy z margaryną. Ciasto w wylewamy na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczeni. Na cieście układamy umyte i osuszone borówki. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Można obsypać je przed podaniem cukrem pudrem. Smacznego !!!

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask1

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask2

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask3

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask4

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask5

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask6

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask7

Ciastobiszkoptowezborwkamerykask8

poniedziałek, 09 lipca 2018

wykwintnyplacekzletnimijabkami0

Wykwintny placek z letnimi jabłkami, a tak potocznie ucierana szarlotka. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu tylko odpowiednie składniki trzeba mieć pod ręką. Placek po upieczeniu jest puszysty i delikatny, sam rozpływa się w ustach.

 

Wykwintny  placek z letnimi jabłkami

Składniki na wykwintny placek z letnimi jabłkami:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1,5 kg jabłek (u mnie papierówki)

 

Przygotowanie wykwintnego placka z letnimi jabłkami,

Cukier ucieramy z żółtkami do białości. Do utartych żółtek dodajemy pokrojoną w plastry margarynę i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a następnie w dalej ucieramy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Masę delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę. Ciasto rozprowadzamy po całej blaszce. Na cieście układamy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych kawałki jabłek. Wielkość kawałków jabłek nie ma znaczenia to zależy tylko od was. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez około 50-60 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoto-brązowy kolor. Jabłecznik możemy obsypać cukrem pudrem po wierzchu. Smacznego !!!

wykwintnyplacekzletnimijabkami1

wykwintnyplacekzletnimijabkami2

wykwintnyplacekzletnimijabkami3

wykwintnyplacekzletnimijabkami4

wykwintnyplacekzletnimijabkami5

wykwintnyplacekzletnimijabkami6

wykwintnyplacekzletnimijabkami7

wykwintnyplacekzletnimijabkami8

wykwintnyplacekzletnimijabkami9

wykwintnyplacekzletnimijabkami11

wykwintnyplacekzletnimijabkami10

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria