ciacha

poniedziałek, 14 listopada 2016

kruchezmarmoladzjabek0

Przepisów na kruche ciasto jest masa. Każda gospodyni ma swoje ulubione, ja znam już chyba z 10 i każde kruche ma coś w sobie. Tym razem proponuję wam kruche ciasto z tego przepisu, tylko że zamiast tartych jabłek ja użyłam marmolady domowej z jabłek.

 

Kruche z marmoladą z jabłek.

Składniki na kruche z marmoladą z jabłek:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ponadto:

  • 1litrowy słoik marmolady domowej z jabłek (mogą być jabłka prażone ze sklepu)
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier puder na wierzch

 

Przygotowanie kruchego z marmoladą z jabłek.

Do domowej marmolady z jabłek dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Wyrobione kruche ciasto dzielimy na pół. Jedną część kruchego ciasta wałkujemy na szerokość dużej blaszki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przekładamy rozwałkowane ciasto. Na kruche ciasto wykładamy przygotowaną marmoladę z jabłek. Na marmoladę z jabłek nakładamy rozwałkowaną drugą część kruchego ciast. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej blaszce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu kruche ciasto z marmoladą z jabłek obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

kruchezmarmoladzjabek1

kruchezmarmoladzjabek6

kruchezmarmoladzjabek7

kruchezmarmoladzjabek9

kruchezmarmoladzjabek10

kruchezmarmoladzjabek11

kruchezmarmoladzjabek14

kruchezmarmoladzjabek17

kruchezmarmoladzjabek18

kruchezmarmoladzjabek19

kruchezmarmoladzjabek20

kruchezmarmoladzjabek21

kruchezmarmoladzjabek22

kruchezmarmoladzjabek26

kruchezmarmoladzjabek25

kruchezmarmoladzjabek24

kruchezmarmoladzjabek27

kruchezmarmoladzjabek28

kruchezmarmoladzjabek29

kruchezmarmoladzjabek30

11:04, bryssska , ciacha
Link Komentarze (14) »
piątek, 11 listopada 2016

murzynek0

Ciasto murzynek wszyscy znają, uwielbiają, aż się sama sobie dziwę, że w takiej klasycznej wersji jeszcze nie było go na moim blogu. Ale nic jeszcze straconego, bo właśnie wczoraj razem z Julką zrobiłyśmy murzynka w wersji klasycznej. Delikatny, miękki, wilgotny oblany polewą, pycha.

 

Murzynek

Składniki na murzynka:

  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka (może być też woda)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie murzynka.

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia.  Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy szklankę polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.  Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 3/4 wielkości dużej, ale może też być duża blaszka). Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek cisto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!

Murzynek1

Murzynek2

Murzynek3

Murzynek5

Murzynek6

Murzynek7

Murzynek10

Murzynek11

Murzynek12

Murzynek14

Murzynek15

Murzynek16

Murzynek17

Murzynek19

Murzynek20

Murzynek23

Murzynek21

Murzynek24

Murzynek22

Murzynek25

Murzynek26

Murzynek27

17:17, bryssska , ciacha
Link Komentarze (2) »
sobota, 24 września 2016

orzechowe_ciasto_z_cukini_0

 

Przepyszne, bardzo szybkie i banalnie proste orzechowe ciasto z cukinią. Bardzo aromatyczne, wilgotne i  chrupiące,( bo sama  miele orzechy). Ciasto zachwyca prostotą, a jednocześnie wygląda bardzo wytwornie. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com,troszkę go przerobiłam pod siebie.

 

Orzechowe ciasto z cukinią

Składniki na orzechowe ciasto z cukinią:

Ciasto:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 18 dag cukru
  • 25 dag startej ze skórką na dużych oczkach cukinii

 

 Wierzch:

  • 1 czekolada mleczna (u mnie z nadzieniem z toffi)
  • 2-3 łyżki mleka
  • garść posiekanych orzechów włoskich

 

Przygotowanie orzechowego ciasta z cukinią.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą oraz orzechami. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z cukrem i olejem. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną. Mieszamy i dodajemy cukinię. Wszystko ze sobą łączymy. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę (u mnie kwadratowa) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 35-40 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy to wówczas ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną czekoladą oblewamy ciasto, a na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Ja czasem obsypuję ciasto samym cukrem pudrem bez polewy i też jest pyszne. Smacznego !!!

 

275e

277e

278e

280e

273e

274e

281e

282e

283e

287e

288e

291e

290e

292e

293e

294e

295e

296e

298e

299e

297e

300e

302e

301e

303e

304e

Jemy sezonowo! Jesień

10:26, bryssska , ciacha
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html