ciacha

sobota, 17 lutego 2018

Szarlotkazpowkamijabek0

Uwielbiane przeze mnie ostatnimi czasy ciasto z jabłkami. Jak dla mnie najlepsza wersja szarlotki. Wystarczy tylko ugnieść ciasto, przełożyć je połówkami jabłek, upiec i oblać lukrem, a później można się do woli zajadać przepysznym ciastem. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.

 

Szarlotka z połówkami jabłek

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 kostka margaryny lub masła (250g)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Ponadto:

  • 8 jabłek (ja mam bardzo dużą blaszkę)
  • cynamon do obsypania jabłek

 

Przygotowanie szarlotki z połówkami jabłek.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na dwie połówki. Pierwsza połówkę wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście i obsypujemy je cynamonem. Wałkujemy drugą połówkę ciasta i wykładamy ją na jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Lukier nakładamy na ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika bo najlepiej rozprowadza się po jeszcze gorącym cieście.  Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem na gładka masę, tak przygotowanym lukrem smarujemy gorące ciasto. Smacznego !!!

 Szarlotkazpowkamijabek1

Szarlotkazpowkamijabek2

Szarlotkazpowkamijabek3

Szarlotkazpowkamijabek4

Szarlotkazpowkamijabek5

Szarlotkazpowkamijabek6

Szarlotkazpowkamijabek7

Szarlotkazpowkamijabek8

Szarlotkazpowkamijabek9

Szarlotkazpowkamijabek10

Szarlotkazpowkamijabek11

Szarlotkazpowkamijabek12

Szarlotkazpowkamijabek13

Szarlotkazpowkamijabek14

Szarlotkazpowkamijabek15

Szarlotkazpowkamijabek16

Szarlotkazpowkamijabek17

11:14, bryssska , ciacha
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 14 listopada 2016

kruchezmarmoladzjabek0

Przepisów na kruche ciasto jest masa. Każda gospodyni ma swoje ulubione, ja znam już chyba z 10 i każde kruche ma coś w sobie. Tym razem proponuję wam kruche ciasto z tego przepisu, tylko że zamiast tartych jabłek ja użyłam marmolady domowej z jabłek.

 

Kruche z marmoladą z jabłek.

Składniki na kruche z marmoladą z jabłek:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ponadto:

  • 1litrowy słoik marmolady domowej z jabłek (mogą być jabłka prażone ze sklepu)
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier puder na wierzch

 

Przygotowanie kruchego z marmoladą z jabłek.

Do domowej marmolady z jabłek dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Wyrobione kruche ciasto dzielimy na pół. Jedną część kruchego ciasta wałkujemy na szerokość dużej blaszki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przekładamy rozwałkowane ciasto. Na kruche ciasto wykładamy przygotowaną marmoladę z jabłek. Na marmoladę z jabłek nakładamy rozwałkowaną drugą część kruchego ciast. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej blaszce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu kruche ciasto z marmoladą z jabłek obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

kruchezmarmoladzjabek1

kruchezmarmoladzjabek6

kruchezmarmoladzjabek7

kruchezmarmoladzjabek9

kruchezmarmoladzjabek10

kruchezmarmoladzjabek11

kruchezmarmoladzjabek14

kruchezmarmoladzjabek17

kruchezmarmoladzjabek18

kruchezmarmoladzjabek19

kruchezmarmoladzjabek20

kruchezmarmoladzjabek21

kruchezmarmoladzjabek22

kruchezmarmoladzjabek26

kruchezmarmoladzjabek25

kruchezmarmoladzjabek24

kruchezmarmoladzjabek27

kruchezmarmoladzjabek28

kruchezmarmoladzjabek29

kruchezmarmoladzjabek30

11:04, bryssska , ciacha
Link Komentarze (14) »
piątek, 11 listopada 2016

murzynek0

Ciasto murzynek wszyscy znają, uwielbiają, aż się sama sobie dziwę, że w takiej klasycznej wersji jeszcze nie było go na moim blogu. Ale nic jeszcze straconego, bo właśnie wczoraj razem z Julką zrobiłyśmy murzynka w wersji klasycznej. Delikatny, miękki, wilgotny oblany polewą, pycha.

 

Murzynek

Składniki na murzynka:

  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka (może być też woda)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie murzynka.

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia.  Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy szklankę polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.  Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 3/4 wielkości dużej, ale może też być duża blaszka). Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek cisto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!

Murzynek1

Murzynek2

Murzynek3

Murzynek5

Murzynek6

Murzynek7

Murzynek10

Murzynek11

Murzynek12

Murzynek14

Murzynek15

Murzynek16

Murzynek17

Murzynek19

Murzynek20

Murzynek23

Murzynek21

Murzynek24

Murzynek22

Murzynek25

Murzynek26

Murzynek27

17:17, bryssska , ciacha
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria