wieprzowinka

sobota, 14 lipca 2018

kotletschabowywmajonezie0

Kotlety schabowe proste i szybkie w wykonaniu, a w smaku rewelacyjne. U nas są ostatnio hitem. Mięso w takim wydaniu jest delikatne i soczyste w środku, a chrupiące z wierzchu. Schabowy idealny na niedzielny obiad.

 

Kotlet schabowy w majonezie

Składniki na kotlet schabowy w majonezie:

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (u mnie bułka tarta pół na pół z płatkami kukurydzianymi)
  • olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie kotleta schabowego w majonezie.

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy sola i pieprzem. Każdy doprawiony płat mięsa smarujemy z jednej i drugiej strony cienką warstwą majonezu. Tak przygotowane mięso maczamy w rozbitych widelcem jajkach. Następnie mięso obtaczamy w panierce. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obydwu stron na złotobrązowy  kolor. Podajemy zaraz po usmażeniu, choć na zimno smakują też wybornie. Smacznego !!!

kotletschabowywmajonezie1

kotletschabowywmajonezie2

kotletschabowywmajonezie3

kotletschabowywmajonezie4

kotletschabowywmajonezie5

kotletschabowywmajonezie6

kotletschabowywmajonezie7

kotletschabowywmajonezie8

kotletschabowywmajonezie9

środa, 23 maja 2018

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce0

Chyba najlepsze schabowe jakie do tej pory jadłam. Delikatne mięso idealnie współgra z lekko ostrym smakiem chrzanu, a wszystko wykańcza chrupiąca panierka z płatków kukurydzianych i bułki tartej.  Po prostu mega rozkosz dla podniebienia.

 

Kotlety schabowe z chrzanem w chrupiącej panierce

Składniki na kotlety schabowe w chrupiącej panierce:

  • 2 plastry schabu około 2 cm szerokości
  • 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego
  • 2 garście płatków kukurydzianych
  • 1 garść bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie kotletów schabowych w chrupiącej panierce.

Plastry schabu kroimy na pół i rozbijamy. Rozbite mięso obsypujemy solą i pieprzem. Przyprawione mięso smarujemy chrzanem z jednej strony. Tak przygotowane mięso maczamy w roztrzepanym jajku. Następnie obtaczamy w pogniecionych płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, zaczynając smażenie najpierw od strony posmarowanej chrzanem. Kotlety smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Podajemy zaraz po usmażeniu z ulubionymi dodatkami. Smacznego !!!

 Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce1

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce2

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce3

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce4

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce5

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce6

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce7

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce8

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce9

Kotletyschabowezchrzanemwchrupioncejpanierce10

 

środa, 22 marca 2017

Gulaszzopatkiwieprzowej0

W moim domu najczęstszą potrawą jaką gotuję to gulasz. Uwielbiam go, bo wystarczy tylko dodać inne warzywo  lub zmienić przyprawę i mamy nową wersję.  Ja robię gulasz z różnych rodzai mięsa dziś padło na łopatkę, ale moim ulubionym jest gulasz z karkówki. Bardzo aromatyczna potrawa, ja staram się dodawać do niego dużo warzyw. Świeżych przypraw, ale jak nie macie to przyprawy zastępujemy suszonymi i jest wtedy wychodzi równie pyszny.

 

 Ja zanim zabieram się za gotowanie najpierw staram się przeglądać aktualne oferty gazetek np. Lidla,  w których mogę znaleźć składniki w dobrych cenach do moich przepisów. Zachęcam was również do wejścia  na  stronę  tutaj  gdzie w gazetkach  z Lidla,  z łatwością znajdziecie produkty w super dobrych cenach.

 

 Gulasz z łopatki wieprzowej

Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej:

 

  •  około 70 dag łopatki wieprzowej
  • kilka gałązek tymianku ( zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 2-3 małe gałązki rozmarynu (zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1-2 małe gałązki szałwii (zamiast 1/2 łyżeczki suszonej)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 3-4 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki tartej włoszczyzny przepis znajdziecie tutaj (można też zamiast zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę, posiekać kawałek pora i dodać natkę pietruszki, selera i dodać 1 łyżkę soli)
  • pieprz i sól do smaku.
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie gulaszu z łopatki wieprzowej.

Na roztopionym oleju kokosowym smażymy mięso pokrojone w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy gałązki tymianku, rozmarynu, szałwii, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Podsmażamy i dodajemy obrany, pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy i dodajemy tartą włoszczyznę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa, podlewając niewielką ilością wody w razie potrzeby. Gulasz jest wówczas gotowy kiedy mięso jest miękkie, a rozgotowane warzywa zagęszczają nam sos. W razie konieczności odparowujemy wodę, tak aby konsystencja powstałego sosu nam odpowiadała. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub chlebem. Smacznego. !!!

Gulaszzopatkiwieprzowej1

Gulaszzopatkiwieprzowej2

Gulaszzopatkiwieprzowej3

Gulaszzopatkiwieprzowej4

Gulaszzopatkiwieprzowej5

 Gulaszzopatkiwieprzowej61

Gulaszzopatkiwieprzowej71

Gulaszzopatkiwieprzowej81

Gulaszzopatkiwieprzowej91

Gulaszzopatkiwieprzowej10

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria