wieprzowinka

środa, 22 marca 2017

Gulaszzopatkiwieprzowej0

W moim domu najczęstszą potrawą jaką gotuję to gulasz. Uwielbiam go, bo wystarczy tylko dodać inne warzywo  lub zmienić przyprawę i mamy nową wersję.  Ja robię gulasz z różnych rodzai mięsa dziś padło na łopatkę, ale moim ulubionym jest gulasz z karkówki. Bardzo aromatyczna potrawa, ja staram się dodawać do niego dużo warzyw. Świeżych przypraw, ale jak nie macie to przyprawy zastępujemy suszonymi i jest wtedy wychodzi równie pyszny.

 

 Ja zanim zabieram się za gotowanie najpierw staram się przeglądać aktualne oferty gazetek np. Lidla,  w których mogę znaleźć składniki w dobrych cenach do moich przepisów. Zachęcam was również do wejścia  na  stronę  tutaj  gdzie w gazetkach  z Lidla,  z łatwością znajdziecie produkty w super dobrych cenach.

 

 Gulasz z łopatki wieprzowej

Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej:

 

  •  około 70 dag łopatki wieprzowej
  • kilka gałązek tymianku ( zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 2-3 małe gałązki rozmarynu (zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1-2 małe gałązki szałwii (zamiast 1/2 łyżeczki suszonej)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 3-4 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki tartej włoszczyzny przepis znajdziecie tutaj (można też zamiast zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę, posiekać kawałek pora i dodać natkę pietruszki, selera i dodać 1 łyżkę soli)
  • pieprz i sól do smaku.
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie gulaszu z łopatki wieprzowej.

Na roztopionym oleju kokosowym smażymy mięso pokrojone w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy gałązki tymianku, rozmarynu, szałwii, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Podsmażamy i dodajemy obrany, pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy i dodajemy tartą włoszczyznę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa, podlewając niewielką ilością wody w razie potrzeby. Gulasz jest wówczas gotowy kiedy mięso jest miękkie, a rozgotowane warzywa zagęszczają nam sos. W razie konieczności odparowujemy wodę, tak aby konsystencja powstałego sosu nam odpowiadała. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub chlebem. Smacznego. !!!

Gulaszzopatkiwieprzowej1

Gulaszzopatkiwieprzowej2

Gulaszzopatkiwieprzowej3

Gulaszzopatkiwieprzowej4

Gulaszzopatkiwieprzowej5

 Gulaszzopatkiwieprzowej61

Gulaszzopatkiwieprzowej71

Gulaszzopatkiwieprzowej81

Gulaszzopatkiwieprzowej91

Gulaszzopatkiwieprzowej10

środa, 16 kwietnia 2014

Pieczonyboczekwnajprostszejpostaci0

Chyba najprostszy  i najszybszy sposób przygotowania pieczonego boczku. Boczek jest po upieczeniu bardzo aromatyczny, mało słony, najlepiej smakuje albo z musztardą albo z kremowym chrzanem.

 

Pieczony boczek w najprostszej postaci.

Składniki na pieczony boczek:

  • 2 kawałki surowego boczku każdy około 1kg
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

 

Przygotowanie pieczonego boczku w najprostszej postaci.

Boczek dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawy odmierzamy i wsypujemy do miseczki. Przyprawy dodajemy do boczku. Dokładnie nacieramy przyprawami obydwa kawałki boczku. Przyprawiony boczek owijamy folią aluminiową. Boczki układamy na dużej brytfannie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1 godzinę i 40 minut.  Po upieczeniu boczki odkładamy do wystygnięcia. Smacznego !!!

565c

566c

567c

568c

569c

571c

572c

piątek, 29 czerwca 2012

216b

Przepis na pieczoną karkówkę pod kapustą kiszoną dostałam od mojej koleżanki, a raczej zmusiłam ją do zdradzenia mi przepisu jej bratowej. Ale moje wysiłki się opłacały bo karkówka w połączeniu z pieczoną kiszoną kapustą jest po prostu przepyszna, mięso jest mięciutki i samo rozpływa się w ustach.

 

Pieczonka karkówka pod pierzynką z kiszonej kapusty.

Składniki na pieczoną karkówkę pod pierzynką z kiszonej kapusty:

  • ok 1 i 1/2 kg karkówki
  • 1 słoik kiszonej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego lubczyku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • 1 rękaw foliowy do pieczenia

 

Przygotowanie karkówki pod pierzynką z kiszonej kapusty.

Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w  grube plastry. Do pokrojonej karkówki dodajemy przyprawy: pokrojone w plasterki ząbki czosnku, pieprz, sól, tymianek, lubczyk, ziele angielskie, paprykę i liście laurowe. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Kiedy mięso się nam przegryzie wkładamy je do rękawa foliowego, na dużej brytfance, rozkładając plastry karkówki na całej  powierzchni rękawa, tak jak na zdjęciu poniżej. Na całej powierzchni mięsa upychamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę. Worek delikatnie zakręcamy i zamykamy odpowiednim zapięciem. Brytfannę z mięsem i kapustą wkładamy do piekarnika na najniższej półeczce i pieczemy w 200'C przez około 3 godziny. Karkówka Po upieczeniu powinna być mięciutka , delikatny i rozpływająca się w ustach. Smacznego !!!

 

209b

210b

211b

212b

213b

214b

215b

216b

217b

218b

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html