dla odmiany

sobota, 31 października 2009

737

 

wega

 

Składniki:

350 dag sera żółtego w kawałku (u mnie ementaler)

1 jajko

2-3 łyżki mąki

2-3 łyżki bułki tartej

mielona czerwona papryka

sól i pieprz

olej do smażenia

 

 

Ser kroimy na trzy grube plastry.

731

Ser w plastrach..........................................................................

Plastry obsypujemy mieloną papryką, a następnie obtaczamy w mące.

732

W mące i papryce................................................................................

Obtoczony w mące ser moczymy z obu stron w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem.

733

W jajku..........................................................................

Obmoczone w jajku plastry obtaczamy w bułce tartej.

734

W bułce tartej.........................................................................

Opanierowane plastry sera smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc na złoto-brązowy kolor z obu stron.

735

Smażenia z jednej strony............................................................

736

Usmazone kotlety serowe podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy ser super się rozciąga. Smacznego !!!

737

Kotlety z żółtego sera..................................................................

738

I jeszcze raz.........................................................................

 

 

 

środa, 07 października 2009

657

Składniki:

50 dag ciasta francuskiego

16-20 parówek franfurterek

mąka do podsypania stolnicy

 

Ciasto dzielimy na trzy części i każdą część rozwałkowujemy na cienkie prostokątne placki. Rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraty o długości i szerokości trochę większej niż połowa parówki. Na każdy wycięty kwadrat ciasta nakładamy połówki parówek.

653

Parówki na cieście......................................................................

I zwijamy w rulon jak na zdjęciach poniżej .

654

Zwijanie parówek......................................................................

655

I jeszcze raz................................................

Zwinięte w rulony parówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zwiniętym końcem do dołu, lekko dociskając i nacinamy z wierzchu.

656

Przed pieczeniem....................................................................

Wypełnioną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200'C na około 20 minut. Upieczone ciasto powinno mięć złoto-brązowy kolor, podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

657

Parówki w cieście.......................................................................

658

I jeszcze w środku.........................................................................

niedziela, 13 września 2009

548

Tym razem coś innego, dla osób którym zawsze zybywa troche chleba, zamiast go wyrzucać zawsze można coś z niego stworzyć.  Naprawdę warte spróbowania.

 

Składniki na pulpety:

8-10 dużych kromek czerstwego chleba

2 jajka

1 duża czerwona cebula

2  łyżki oleju

1 paczka przyprawy do kotletów mielonych

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka przyprawy do zup

2 duże łyżki czosnku w proszku

1 duża łyżka przyprawy do kurczaka

 

Składniki na sos:

1 litr rosołu może być z kostek

2 kopiaste łyżki masła

2 łyżki mąki

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki śmietany

 

Ponadto:

bułka tarta do panierowanie

olej do smażenia pulpetów

 

 

Z pięciu kromek chleba wydłubujemy środek i lekko go rozdrabniamy, pozostałe skórki i chleb namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody przez około 10 minut. Namoczony chleb odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy go do miski razem z rozdrobnionym suchym środkiem i nastepnie dodajemy pokrojoną w kostke i podsmażona na oleju cebulę, jajka, tymianek, sproszkowany czosnek, przyprawę do zup, przyprawę do mięsa mielonego i przyprawe do  kurczaka.

541

Składniki na pulpety..................................................

Wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą mase.

542

Masa chlebowa..............................................................

Z masy chlebowej formujemy zgrabne kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej.

543

Obtaczanie w bułce tartej.................................................

Obtoczone w bułce tartej kuleczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor.

544

Smażenie z jednej strony.................................................

Usmażone pulpety wykładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z  nadmiaru tłuszczu.

545

I smażenie z drugiej strony..........................................................

W rondlu podgrzewamy masło, a nastepnie dodajemy mąkę lekko zasmażajac ją, tak aby straciła smak surowizny.

546

Zasmażanie mąki...........................................................

I podlewamy ją rosołem, cały czas mieszajac aby nie porobiły nam się grudki, w takiej ilości aby powstał gęsty sos. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy  i całość gotujemy przez około 5 minut.

547

Z przecierem pomidorowym................................................................

A następnie dodajemy śmietanę.  Gorace pulpety wykładamy na talerz i oblewamy je sosem pomidorowym. Smacznego !!!

548

Pulpety z chleba w sosie pomidorowym...............................

549

I  pulpety raz jeszcze...................................................

 

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html