podroby

czwartek, 21 listopada 2013

Sodkopikantnygulaszz_watrbekdrobiowych0

Przepis na ten gulasz z wątróbek drobiowych zdobyłam od naszego przyjaciela domu Mirka. Kiedy pierwszy raz dał nam go do spróbowania to nie mogliśmy się nim najeść wyglądało to mniej więcej tak jakbyśmy nic przez tydzień nie jedli Hahaha.. bo taki był pyszny. W smaku hmm.. trudno określić smak, słodki, pikantny, trochę kwaśny po prostu pyszny. Naprawdę polecam wszystkim miłośnikom wątróbki drobiowej.

 

Słodko-pikantny gulasz z wątróbek drobiowych.

Składniki na słodko-pikantny gulasz z wątróbek drobiowych:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 1 puszka ananasów
  • 1 opakowanie miksu papryk(czyli czerwona, zielona, żółta i pomarańczowa)
  • 3 duże czerwone cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek pikantnego ketchupu
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie słodko-pikantnego gulaszu z wątróbek drobiowych.

Wątróbkę drobiową płuczemy, osuszamy i smażymy na oliwie. Paprykę płuczemy,czyścimy z gniazd nasiennych , kroimy w małe paseczki i smażymy na oliwie. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i nadal smażymy. Do lekko podsmażonej cebuli z papryką dodajemy odsączonego ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Podsmażoną wątróbkę przerzucamy do garnka i łączymy ja z podduszonymi paprykami z cebula i ananasem. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewamy szklanką wody i dodajemy ketchup z przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut. Na końcu gulasz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

879b

880b

875b

876b

877b

878b

881b

882b

883b

884b

 

14:39, bryssska , podroby
Link Komentarze (2) »
sobota, 09 maja 2009

222

Składniki:

  • 50 dag żołądków drobiowych
  • 2-3 litrów wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1 cebula czerwona
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej  natki pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

 

Sos:

  • 2 czubate  łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wywaru z żołądków
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  •  5-6 łyżek śmietany
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Do garnka wrzucamy żołądki, marchewkę i pietruszkę  obrane i starte na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie , natkę pietruszki i przyprawę do zup. Wszytko zalewamy woda i gotujemy ok 1 godzi.

217

Gotujące się żołądki...................................................

Kiedy  żołądki będą miękkie, odstawiamy je  do przechłodzenia.

Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny.

218

Mąka z masłem.................................................

Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy koperek.

219

Z koperkiem..........................................................

A następnie śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami wywaru z żołądków.

220

Sosik koperkowy................................................

Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy każdy wzdłuż na ciękie paseczki.

221

Paseczki z żołądków..............................................

Pokrojone  żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego!

222

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym................................................

 

14:59, bryssska , podroby
Link Komentarze (4) »
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html