jednogarnkowe

środa, 11 września 2013

Miszmaszczyliobiadzworka0

Uwielbiam takie obiady, zero komplikacji, tylko mieszamy i pieczemy. Zawsze się udaje. Taki misz-masz można wykonać prawie z wszystkiego zależy to tylko od naszego gustu i smaku oraz tego co akurat mamy pod ręka.

 

Misz-masz czyli obiad z worka.

Składniki na misz-masz czyli obiad z woka:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duży brokuł lub dwa małe
  • 1 duża cebula
  • 5 czerwonych ziemniaków
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól

 

Przygotowanie misz-masz - obiadu z worka.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do nich różyczki brokuła, poszatkowaną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki z łupką, sos chili oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę przesypujemy do rękawa foliowego. Worek foliowy z zawartością wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy go przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zawartość rękawa przekładamy na talerz. Możemy to polać ketchupem lub podać z jakąś surówką lub  po prostu zjeść bez niczego. Smacznego !!!

854b

855b

856b

857b

858b

czwartek, 04 lipca 2013

Gulaszmiszmasz0

Dlaczego taka nazwa gulaszu, bo robiłam go kiedy czyściłam swoje półki i lodówkę, a co mi wpadło do ręki to dorzucałam do garnka. Gulasz wyszedł pyszny, coś a la leczo.

 

Gulasz misz-masz.

Składniki na gulasz misz-masz:

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 por
  • kilka lasek kabanosa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ananas
  • 1 duża marchew
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4-5 łyżek pikantnego ketchupu
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól

 

Przygotowanie gulaszu misz-masz.

Na samym początku kroimy bakłażana w plastry i solimy je z obydwu stron, a po kilku minutach wycieramy ręcznikiem papierowym nadmiar wody. W garnku rozgrzewamy tłuszcz na który wrzucamy pokrojone kabanosy i poszatkowanego pora. Kiedy kabanosy z porem nam się lekko podsmażą wówczas dorzucamy do nich startą na grubych oczkach marchew, pokrojonego w kostkę ananasa, odcedzoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Wszystko mieszamy i gotujemy około 10 minut. Po 10 minutach do garnka wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz pokrojone w kostkę cukinie. Zawartość garnka dokładnie mieszamy podlewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. W razie konieczności gulasz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

741b

 742b

743b

744b

745b

746b

747b

wtorek, 17 sierpnia 2010

153a

A teraz trochę odmiany, postanowiłam dodawać na przemian jak to mój mąż mówi "normalne jedzenie" na przemian z daniami dukanowskimi. Tak więc polecam wam danie które  u nas gotowało się nad ogniskiem w takim żeliwny garnku, przeważnie zawsze w czasie wakacji, tylko że w tedy do garnka wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.

 

Składniki:

  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 50-75 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • pieprz
  • 2-3 łyżki smalcu

 

 

Ziemniaki dokładnie płuczemy, kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm, pokrojone ziemniaki przerzucamy do garnka, dodajemy jedną łyżeczkę soli i gotujemy aż ziemniaki  zmiękną, pamiętajmy aby ich nie rozgotować, a następnie odcedzamy je z nadmiaru wody.

148a

Pokrojone ziemniaki................................................................................

Na patelni podgrzewamy smalec, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną wpół plasterki kiełbasę.

149a

Boczek i kiełbasa......................................................................

Boczek i kiełbasę smażymy na brązowy kolor od czasu do czau wszystko mieszając. Do podsmażonego boczku z kiełbasą dodajemy przyprawy.

150a

Z przyprawami.....................................................................

Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę białą i czerwoną.

151a

Z cebulą.............................................................................

Całość dokładnie mieszamy i dalej smażymy do momentu zarumienienia się cebuli. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki.

152a

Z ziemniakami....................................................................

Potrawę dokładnie mieszamy w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.  Smacznego !!!

153a

Chłopski garnek..........................................................

154a

I jeszcze jedno ujęcie.........................................................................

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html