gril

poniedziałek, 07 maja 2018

Szaszykiwarzywnezkurczakiem0

Uwielbiam szaszłyki z grilla, u mnie zawsze są kolorowe i różnorodne. Tym razem do zrobienia ich użyłam pikantnie przyprawione mięso z kurczaka przełożone szalotką, cukinią, papryka i pieczarkami. Idealne na majówkę.

 

Szaszłyki warzywne z kurczakiem

Składniki na szaszłyki warzywne z kurczakiem:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie pikantnej przyprawy na grill
  • 2 czerwone papryki
  • kilkanaście szalotek
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cukinia
  • sól i pieprz
  • długie patyczki do szaszłyków

 

Przygotowanie szaszłyków warzywnych z kurczakiem.

Mięso kroimy w grubą kostkę, dodajemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Szalotkę obieramy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kilka kawałków. Pieczarki płuczemy i przekrawamy na połowę. Cukinię kroimy w grube półplasterki. Na patyczek do szaszłyka nabijamy pieczarkę, następnie kawałek mięsa, potem szalotkę, paprykę i cukinię. Całość powtarzamy jeszcze raz. Tak żeby wszystkiego było na patyczku w podwójnej ilości. Tak robimy szaszłyki do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki obsypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu co jakiś czas obracając do o koła. Czas grilowania zależy od waszych upodobań, ja lubię dobrze wypieczone. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

 Szaszykiwarzywnezkurczakiem1

Szaszykiwarzywnezkurczakiem2

Szaszykiwarzywnezkurczakiem3

Szaszykiwarzywnezkurczakiem4

Szaszykiwarzywnezkurczakiem5

Szaszykiwarzywnezkurczakiem6

Szaszykiwarzywnezkurczakiem7

Szaszykiwarzywnezkurczakiem10

Szaszykiwarzywnezkurczakiem9

 

07:36, bryssska , gril
Link Komentarze (2) »
niedziela, 07 czerwca 2009

312

wg

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 25 dag małych zamkniętych pieczarek
  • sól i pieprz
  • wykałaczki

 

 Z wątróbki usuwamy żyłki, dzielimy na równej wielkości kawałki. Boczek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Pieczarki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

307

Wątróbka, pieczarki i boczek.......................................................

 Porcje wątróbki  owijamy w plasterki boczku.

308

Wątróbka na plasterku boczku.....................................................

 Nadziewamy na wykałaczkę, a na końcach wykałaczki wbijamy przekrojoną na pół pieczarkę.

309

Nadziewanie pieczarki z jednej strony.............................................

310

I z drugiej strony..................................................

 Gotowe szaszłyki posypujemy z każdej strony solą i pieprzem i układamy na rożnie.

311

Na  rożnie.......................................................................

Pieczemy przez około 10 minut z każdej strony na średnim żarze. Podajemy gdy boczek i pieczarki lekko się zrumienią. Smacznego !

312

Mini szaszłyki z wątróbek drobiowych.....................................................

313

I jeszcze z bliska........................................................................

 

 

20:48, bryssska , gril
Link Komentarze (1) »
niedziela, 31 maja 2009

282

Składniki:

  • 6 małych cukinii
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

 

Mięso mielone lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

277

Mięso mielone z cebulką............................................

 W dalszym ciągu smażymy do momentu zarumienienia się cebuli. Do całości dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.

278

Z pieczarkami..............................................................................

 Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut.  Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem.

279

Z ryżem.........................................................................

Cukinię płuczemy i każdą kroimy wzdłuż na pół, a następnie wykrawamy miąższ ze środka. 

280

Wykrawanie miąższu..................................................

Cukinie  napełniamy farszem mięsno-ryżowym , a następnie układamy na rożnie i pieczemy przez około 25-35 minut. Smacznego !

281

Jeszcze przed pieczeniem...................................................

282

Faszerowane łódeczki cukinii.......................................................

 

 

20:08, bryssska , gril
Link Komentarze (4) »
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria