ryby

środa, 18 marca 2015

Pstrg_w_warzywach_z_patelni_0

 

Trochę zdrowej kuchni u mnie dzisiaj, a dlaczego nie, teraz jest idealny czas na podawanie ryb. Jak nie którzy wiedza za rybami nie przepadam, ale czasem je zjadam. Więc tym razem proponuję go w troszkę zdrowszej wersji czyli pieczonego we foli z pysznymi duszonymi warzywami z patelni.  Warzywa możecie dobierać według gustu, ja akurat takie miałam w domu.

 

Pstrąg w warzywach  z patelni.

Składniki na pstrąga w warzywach z patelni:

  • 1 świeży pstrąg łososiowy
  • 2 małe cukinie
  • 2  marchewki
  • 2  korzenie pietruszki
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

Pstrąg w warzywach z patelni.

Rybę dokładnie płuczemy, wysuszamy najlepiej za pomocą ręcznika kuchennego. Rybę kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy z ości. Tak oczyszczoną rybę posypujemy tymiankiem, składamy na pół i zawijamy w folię aluminiową. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa z patelni czyli; Obieramy marchewkę i pietruszkę, a następnie kroimy je w słupki i podpiekamy na oliwie. Do lekko podpieczonych warzyw dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz poszatkowany w pół paseczki por. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki cukinie. Warzywa przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu częściowego wyparowania wody. Kiedy warzywa zmiękną i będą lekko podsmażone wówczas doprawiamy je solą i pieprzem.  W między czasie powinien upiec się pstrąg. Kiedy pstrąg będzie już upieczony wówczas wyjmujemy go z foli i odkładamy na 2-3 minuty, następnie kroimy go na porcje. Na talerz nakładamy duszone warzywa, a na nich układamy kawałki pieczonego pstrąga. Smacznego !!!

 

275d

276d

277d

278d

279d

280d

281d

282d

283d

284d

285d

286d

287d

288d

289d

290d

 

17:53, bryssska , ryby
Link Komentarze (10) »
piątek, 18 kwietnia 2014

Marynowanysmaonypstrg0

Tak jak już wcześniej pisałam mam niezły zapas pstrągów w zamrażalce i postanowiłam go teraz zużyć, a jaki jest lepszy okres na rybkę jak nie Wielki post. Ja tego marynowanego smażonego pstrąga robiłam 2 tygodnie temu i do tego pierwszy raz w życiu. Bardzo się denerwowałam jak wyjdą, ale niepotrzebnie bo wyszły super.

 

Marynowany, smażony pstrąg.

Składniki marynowanego, smażonego pstrąga:

  • 2 duże pstrągi które smażymy tak jak w tym przepisie tutaj
  • 2 szklanki octu
  • 6 szklanek wody
  • 16 łyżek cukru
  • 40 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liści laurowych
  • 3 duże słoiki

 

Przygotowanie marynowanego, smażonego pstrąga.

Do garnka wlewamy ocet z wodą, dodajemy cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Usmażoną rybę wkładamy do słoika tak do połowy. Wrzącą zalewą zalewamy ryby dokładając do każdego słoika po kilka liści laurowych i po kilka ziaren ziela angielskiego. Słoik mocno zakręcamy i odwracamy je do góry nogami na około 1 godzinę. Ostygnięte słoiki wkładamy do lodówki na około 2 tygodnie po tym czasie rybka powinna być już gotowa. Smacznego !!!

555c

556c

557c

558c

559c

560c

561c

562c

563c

564c

574c

575c

576c

577c

578c

579c

580c

22:04, bryssska , ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 31 marca 2014

 

Smaonypstrg0

Były rybki z puszki, a teraz będą rybki żywe, a raczej mrożone. Czas w końcu wykorzystać moje zapasy pstrągów z zamrażalki, które systematycznie dostawałam od naszego kolegi Mirka. I co ja z nimi robiłam ? Oczywiście ci co mnie znają wiedzą, że za rybkami nie za bardzo więc jak tylko je dostał to oczywiście zaraz w zamrażalkę. Ale cóż przyszła i pora na nie. Tak więc dziś zaprezentuję pstrąga w najprostszej  dla mnie postaci czyli go po prostu usmażę.

 

Smażony pstrąg.

Składniki na smażonego pstrąga:

  • 1 wypatroszony  pstrąg
  • kilka łyżek mąki tortowej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie smażonego pstrąga.

Rybę dokładnie płuczemy , owijamy ręcznikiem papierowym i odkładamy na chwilkę, aby się osuszył. Wysuszonego pstrąga solimy lekko solą z wierzchu i w środku ryby, a następnie odstawiamy na około godzinę.  Po godzinie kroimy pstrąga wzdłużna na pół i oczyszczamy go z ości. Słowa mojego męża jak zobaczył jak ja to robię to: "Ale żeś tą rybę zmasakrowała". No cóż może i tak ale robiłam to pierwszy raz i nie chciałam w niej ości. Po oczyszczeniu ryby z ości kroimy ją na kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek pstrąga obtaczamy w mące. Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy oliwę. Jak oliwa będzie już gorąca smażymy na niej ryby po kilka minut z każdej strony, na wolnym ogniu. Jak rybka nabierze złotawego koloru wtedy wykładamy ją na papierowy ręcznik na chwilkę i od razu podajemy jak jest jeszcze gorąca. Smacznego !!!

501c

502c

503c

504c

505c

506c

507c

508c

509c

510c

511c

512c

513c

17:39, bryssska , ryby
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html