desery

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Koktajtruskawkowyzmojegodziecistwa0

Do dziś pamiętam ten zapach świeżo zebranych truskawek z działki za domem, do tego wspaniała świeża kremowa śmietana kupiona od takiej dobrej kobiety która mieszkała u mnie za lasem, zawsze co tydzień sprzedawała nam duży biały ser i litr przepysznej śmietany. I tak połączenie truskawek ze śmietana i odrobiną cukru przenosi mnie do tych beztroskich lat mojego dzieciństwa.

 

Koktajl truskawkowy z mojego dzieciństwa.

Składniki na koktajl truskawkowy:

  • 20 dag truskawek
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

 

Przygotowanie koktajlu truskawkowego z mojego dzieciństwa.

Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek  i rozgniatamy ( ja zawsze używam do tego tłuczka). Do rozgniecionych truskawek dodajemy śmietanę i cukier. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy. Smacznego !!!

677c

678c

679c

680c

681c

682c

683c

684c

686c

687c

688c

689c

14:08, bryssska , desery
Link Komentarze (3) »
wtorek, 02 lipca 2013

Kawamroona0

Idealny deser na upalne dni. Kawa mrożona, a do tego lody z bita śmietaną, cóż można chcieć więcej by ugasić pragnienie.

 

Kawa mrożona.

Składniki na kawę mrożoną:

  • 1/2 wysokiej szklanki zimnego mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 gałka lodów śmietankowo-truskawkowych
  • bita śmietana
  • spieniacz
  • słomka do napojów

 

Przygotowanie kawy mrożonej.

Do mleka wsypujemy kawę. Za pomocą spieniacza miksujemy kawę z mlekiem (kawę z mlekiem możemy również wymieszać za pomocą łyżeczki). Do zimnej kawy dodajemy gałkę lodów. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną. Na końcu do kawy dodajemy słomkę i wysoką łyżeczkę.  Smacznego !!!

727b

728b

729b

730b

731b

732b

733b

734b

735b

736b

737b

738b

739b

09:46, bryssska , desery
Link Komentarze (2) »
piątek, 20 maja 2011

 912a

Jak wiecie firma E.Wedel obchodzi w tym roku 160 urodziny. I właśnie z tej okazji firma E.Wedel poszukuje Ambasadora Przyjemniości:

Chcesz coś zmienić w swoim życiu? Nudzi Cię Twoja dotychczasowa praca lub właśnie jej szukasz?  E.Wedel ma dla Ciebie niesamowitą propozycję. Właśnie rozpoczęła się rekrutacja na stanowisko Ambasadora Fabryki Przyjemności. Dzięki tej pracy odwiedzisz najbardziej odległe zakątki świata oraz dostaniesz 10 000 zł comiesięcznej pensji.

 

Ta praca to czysta przyjemność, Ambasador odwiedzi najbardziej odległe miejsca na Ziemi, między innymi: Paryż, Nowy Jork, Rio De Janeiro, Sydney, Tokio czy wyspy Bora Bora i Madagaskar. Jego  zadaniem będą również kontakty z mieszkańcami tych krajów oraz częstowanie ich czekoladowymi smakołykami Wedla. Kolejnym obowiązkiem będzie dokumentowanie podróży oraz reakcji ludzi z całego świata, na nieznane im do tej pory, czekoladowe przysmaki od Wedla.

Aby zostać Ambasadorem wystarczy nagrać krótki video-list motywacyjny i zgłosić swoją aplikację na www.ambasador.wedel.pl do 31 maja 2011 r. Rekrutacja przebiegać będzie w kilku etapach, a od kandydatów oczekuje się żywiołowości oraz ciekawości świata, wysokich zdolności interpersonalnych, oswojenia z egzotyką, umiejętności godzenia obowiązków z przyjemnością oraz całkowitej dyspozycyjności podczas  trwania kontraktu.

Szczegółowy plan podróży oraz więcej informacji na temat rekrutacji można znaleźć na stronie www.ambasador.wedel.pl  i na wedlowskiej stronie Facebooka http://www.facebook.com/#!/czekolada.

 

A ja chciałam zaprosić was  do zabawy-konkursu z fabryką przyjemności. Konkurs polegać będzie na tym abyście przesłali na mojego maila: bryssska@interia.pl lub zostawili w komentarzach wpisu przepis na wasz ulubione letni deser z wykorzystanie produktów firmy E.Wedel wraz ze zdjęciem potrawy.

Konkurs rozpoczynam z dniem dzisiejszym i trwać będzie on do 30 maja 2011.  W tym czasie czekam na wasze propozycje . Z pośród nadesłanych przepisów wybiorę trzy najciekawsze propozycje  które nagrodzę zestawami słodyczy ufundowanych przez firmę E.Wedel. Zestawy słodyczy składają  się z czekolad, batoników, Ptasiego Mleczka i Mieszanki Wedlowskiej.

                                                       

A moja propozycja na wspaniały letni deser to Truskawki w czekoladzie. Chyba nikomu za bardzo nie muszę reklamować tego deseru, no bo kto się oprze słodziutkim truskaweczką w przepysznej i delikatnej mlecznej czekoladzie wedlowskiej.

 

Truskawki w czekoladzie

  • 25 dag świeżych truskawek
  • 1 czekolada mleczna E.Wedel

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Truskawki dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdą zamaczamy w płynnej czekoladzie tak do połowy truskawki.

906a

Truskawka i czekolada.....................................................................

907a

Zamaczanie truskawki w czekoladzie.........................................................

908a

Truskawka w czekoladzie................................................................

Truskawki obtoczone czekoladą odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego !!!

909a

Truskawki w czekoladzie...................................................

913a

I jeszcze raz.................................................

910a

A teraz z bliska..................................................

911a

:)................................................................................

912a

 

22:51, bryssska , desery
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html